Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODALI POČAST NA OLTARU DOMOVINE

Plenković: Dan neovisnosti ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ

plenković
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
08.10.2016.
u 14:32

Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom stranke, u povodu Dana neovisnosti položilo je vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine, kod Zida boli i Središnjeg križa na groblju Mirogoj te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je u Zagrebu na Dan neovisnosti odao počast poginulima za domovinu i tom prigodom istaknuo kako je 8. listopada prije 25 godina bio ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. 

"Prisjetili smo se jutros i na Oltaru domovine, na Mirogoju i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana tih dana prije 25 godina i dan nakon što su raketirani  Banski dvori i kada je izbjegnut scenarij po kojem je trebalo biti ubijeno vodstvo Republike Hrvatske. To je bio ključan dan za raskidanje svih državno-pravnih veza s bivšom državom i praktično je značilo stupanje na snagu Deklaracije o neovisnosti RH i odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske od 25. lipnja", rekao je Plenković novinarima nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoj.

Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom stranke, u povodu Dana neovisnosti položilo je vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine, kod Zida boli i Središnjeg križa na groblju Mirogoj te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Istaknuvši kako je danas izuzetno važan dan, podsjetio je kako je prije 25 godina, 8. listopada 1991., Hrvatski sabor tajno zasjedao u zgradi Ine u Šubućevoj ulici.  "Tih povijesnih dana, sada četvrt stoljeća kasnije,  prisjećamo se s ponosom i obavezom da, uoči formiranja novog saziva Sabora i nove Vlade, prionemo angažirano raditi na zadaćama koje su sada prioritet suvremenoga hrvatskog društva", poručio je. Plenković je uime HDZ-a izrazio i duboko poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima koji su dali život za slobodu Hrvatske.

Na novinarsko pitanje slaže li se s idejom saborskog i stranačkog doajena Vladimira Šeksa da bi se trebalo razmisliti o jednom krovnom blagdanu koji bi objedinio suverenost, državnost i nezavisnost te predložio da to bude 30. svibnja o kojem bi građani odlučili referendumom, Plenković je rekao da je to tema koja zaslužuje ozbiljnu i  temeljitu raspravu. Poručio je i da će se u nju (raspravu) svi uključiti "kada i ako dođe vrijeme za nju", ali da sada poštuju sve blagdane i praznike koji su zakonski  uređeni u zemlji. 

Plenković je na pitanje hoće li kao budući mandatar imati pravo veta i na prijedloge za ministre iz Mosta odgovorio da će kada dobije mandat za sastavljanje vlade od predsjednice Republike u toj ulozi razgovarati sa svim potencijalnim kandidatima i donositi odluke. 

Vezano uz program buduće vlade rekao je da na njemu rade stručne skupine iz HDZ-a i Mosta, nacrt postoji i bit će finaliziran tijekom idućeg tjedna.  Na novinarski upit hoće li Ivan Tepeš (HSP AS) postati zastupnik u Europskom parlamentu umjesto Davora Ive Stiera, odgovorio je "o tom - potom" jer će prvo vidjeti tko će biti članovi vlade pa će nakon toga sve rješavati.

Komentara 15

Avatar Prosenjak
Prosenjak
15:24 08.10.2016.

Pročitao sam dosta tekstova u raznim medijima danas, i uglavnom je riječ o lažima i izostavljanju istine, pogotovo onaj Koblerov pamflet preko tri stranice u jutarnjem. Nitko ne kaže zašto je raskid bio baš 8. listopada, i nitko nije naveo da je to dan kad je istekao tromjesečni moratorij kojeg je Lord Peter Carrington nametnuo na Brijunima 7. srpnja 1991. nakon onog insceniranog rata u Sloveniji. NIgdje se ne spominje sporazum Milošević-Kučan od 24. siječnja 1991. kao ključan za izbijanje rata, i nigdje se ne spominje da je puna velikosrpska agresija na Hrvatsku krenula tek u kolovozu 1991. nakon što su Srbi potpisali sporazum o nenapadanju s bosanskim Muslimanima. Hrvatski narod je već sit i umoran od vaših laži i izostavljanja činjenica i najbitnijih događaja umjesto kojih se seviraju razne izmišljotine i teorije urote, ali nastavite s tim ako vas to toliko veseli, ionako ćemo jednog dana svi doći Bogu na ispovjed, a onda će neki morati objašnjavati zašto cijeli život lažu, i znaju li da je laž grijeh? Što se toga tiče ja sam potpuno miran.

KA
kajinx
19:23 08.10.2016.

Plenkoviću, raskinuti ćeš sve državnopravne veze s bivšom SFRJ kad postaviš prave ministre UDBE i pravosuđa. Sadašnji su SFRJ.

DU
Deleted user
20:38 08.10.2016.

Nek postoji na karti svijeta nezavisna i demokratska Hrvatska a neprijatelji nek pate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije