Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjedništvo i Nacionalno vijeće

HDZ-ovci se žalili na Most, ali i podržali Plenkovićev dogovor

Nacionalno vijeće HDZ-a
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
08.10.2016.
u 11:15

Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika u Saboru bit će Branko Bačić, dosad je to bio Ivan Šuker, koji nije izborio saborski mandat

Vlada HDZ-a i Mosta imat će 18 ministarstava, osim što će se spajati Ministarstvo gospodarstva s poduzetništvom (a energetika ide u zaštitu okoliša), moglo bi se spojiti i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava s Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Ništa od vertikala

U ministarstvima i državnim tvrtkama odgovornost neće biti podijeljena po sustavu vertikala, odnosno državni tajnici koji se vraćaju umjesto zamjenika ministara u resorima bit će iz različitih političkih opcija (dakle, Mostovo ministarstvo neće imati isključivo svoje državne tajnike i obrnuto). U svim državnim tvrtkama, agencijama itd. pozicije između HDZ-a i Mosta dijelit će se po sistemu tri naprama jedan. Odnosno, na tri HDZ-ove pozicije ići će jedna Mostova. Šef HDZ-ova Kluba zastupnika u Saboru bit će Branko Bačić, dosad je to bio Ivan Šuker, koji na izborima nije uspio izboriti saborski mandat. Informacije su to s Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koji su se jučer održali prvi put nakon parlamentarnih izbora, a na kojima je Andrej Plenković izvijestio članove najviših stranačkih tijela o dogovoru s Mostom o sastavljanju buduće Vlade.

Plenković je rekao kako je dobio jednoglasnu potporu ovih tijela za dogovor s Mostom, no većina članova Predsjedništva jučer je izrazila skepsu prema suradnji s Mostom, odnosno požalili su se Plenkoviću kako su Mostovi ministri bili neprijateljski nastrojeni prema HDZ-ovim kadrovima, HDZ-ovim projektima i sl. Također, negodovali su i zbog Mostova ministra Slavena Dobrovića čijoj se zaštiti okoliša sada pripaja i energetika, jer ga HDZ-ovi članovi Predsjedništva drže velikim kočničarom projekata. Od pojedinih članova Predsjedništva doznajemo da su Plenkovićevi suradnici objašnjavali kako nijedan ministar i nijedno ministarstvo neće biti otok, kako će Plenković s pozicije premijera kontrolirati sve ministre i kako nijedan ministar neće imati preveliku autonomiju, na način da će mimo šefa Vlade moći uime Mosta provoditi određenu politiku ili kočiti određene odluke.

– Nisam to izgovorio, ali pomislio sam da je takvu kontrolu mogao imati jedino Ivo Sanader – rekao nam je jedan član Predsjedništva koji je skeptičan prema funkcionalnoj suradnji s Mostom. Iako nitko od članova Predsjedništva nije otvoreno prigovorio zbog aranžmana koji je HDZ dogovorio s Mostom, kada se s njima neformalno razgovara, smatraju da je Most za svojih osvojenih 13 mandata dobio previše.

– Most opet ne vjeruje HDZ-u i zato su inzistirali da dobiju šefa Sabora kako bi nas mogli tobože kontrolirati. Previše smo im popustili, a i odustajanje od toga da na konstituirajućoj sjednici Sabora bude predstavljena Vlada, također je ustupak Mostu – komentirao je naš izvor iz Predsjedništva. Na samoj sjednici većina članova je sudjelovala u raspravi koja je u globalu, kažu naši izvori, bila pozitivna, ali i usmjerena na kritiku funkcioniranja Mosta.

Šeksov savjet

Kao i lani, županijske organizacije predložit će središnjici kandidate za ministre, ali Plenković je jučer jasno poručio da će ministri biti njegov izbor i da će stati iza svakog svog čovjeka. Razgovori s kandidatima za ministre počinju idući tjedan.

– Nisam primijetio da je netko izrazio nezadovoljstvo. Bilo bi sasvim drugačije da smo osvojili 76 mandata, no sa 61 mandatom i nakon svega što se dogodilo u zadnja tri mjeseca, obratili smo se svojevrsnom prirodnom partneru – rekao je Plenković. Na Predsjedništvu je predstavljeno i savjetodavno vijeće koje će voditi Vladimir Šeks, a u kojem će biti 20-ak akademika, bivših premijera, među njima Ljilja Vokić, Nikica Valentić, Franjo Gregorić, akademik Mirko Zelić...

Komentara 34

DU
Deleted user
11:37 08.10.2016.

Tim dogovorom s Mostom, HDZ se napio morske vode odnosno trenutna žeđ (za vlašću) je utažena, ali kasnije posljedice će biti katastrofalne. Nisu svjesni da je glavna stvar trenutno u hrv. pol. areni "zbaciti" Most - oni su nevjerojatni ucjenjivači, rekli bi nogom. treneri "destruktori igre". No, kasno je sad... Most je opet ujahao na vlast i Plenković će to osjetiti na svojoj koži, a mi svi na grbači!

DO
dobarsavjet
11:40 08.10.2016.

Žaliti će te se vi još i više kada vam Božo počne određivati tko može biti ministar, a tko nemože iz redova HDZ-a.

JO
jocorluka
12:27 08.10.2016.

Cudan neki plenkijev dogovor most ima 6 ministarstava a po osvojenim mandatima ima pravo na 3.83 ministarstva i jos most ima predsjednicku funkciju sabora i neka kljucna ministarstva.HDZ nije trebao most za sastav vlade,dakle ima dovoljno mandata i bez mosta,dakle to je matematika cijlih brojeva.Veoma je interesantno da se lome koplja oko Z.Hasenbegovic,ako plenki postuje izborne rezultate,dakle pobjeda hdz na izborima Hasanbegovic bih morao imati funkciju u vladi,dakle to je isto matematika cijelih brojeva ili ti Comon Sense,i plenki kao europejac trebao bih se tog pridrzavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije