Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković će u Europskom parlamentu govoriti na četiri jezika

Hrvatski premijer planira podržati princip građanskih konzultacija koji zagovara Francuska kao način da se EU približi građanima.
05. veljače 2018. u 22:35 64 komentara 4279 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Europska unija nije niti može biti zamjena za nacionalni identitet, nego je tek njegova nadgradnja. Nijedna nacionalna država ne gubi ništa svoje, nego postaju jače. Jedna je to od poruka koje će danas hrvatski premijer Andrej Plenković iznijeti u 30-minutnom govoru u Europskom parlamentu na poziv predsjednika Antonija Tajanija.

Kolinda Grabar-Kitarović CRO Demoskop Građani rekli svoje, evo tko je najpozitivnija domaća politička osoba

Plenković je drugi premijer, nakon irskog, koji će se obratiti zastupnicima u okviru novog formata – rasprave s premijerima država članica o budućnosti EU. Hrvatski premijer planira podržati princip građanskih konzultacija koji zagovara Francuska kao način da se EU i institucije približe građanima jer je to jedini način kako spriječiti populizam i euroskepticizam.

1 / 13
Andrej Plenković

U govoru, u kojem će koristiti četiri jezika – hrvatski, engleski, francuski i talijanski – i koji će imati naglasak na rastu i razvoju, povezivanju i proširenju, apostrofirat će hrvatski put. Hrvatska je, naime, specifična po tome što se pridružila Uniji odmah nakon rata, dok je još sanirala posljedice, što je iskustvo koje nema nijedna novija članica. Plenković će govoriti o problemima Hrvatske, ali i EU, od demografskih jer se udio europskog stanovništva u odnosu na svjetsko smanjuje, do sigurnosnih. Istaknut će kako je važno da se Europa pozicionira i da bude globalno prisutna, ne samo ekonomski nego i politički te u pitanjima sigurnosti, istraživanja, razvoja i zaštite okoliša.

Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić za nedavnog susreta strategija širenja EU Može li Srbija u EU ako 64 posto njenih građana ne zna istinu o Ovčari

Ska Keller, njemačka europarlamentarka i liderica Kluba zelenih u EP-u, planira Plenkoviću spočitnuti činjenicu da Hrvatska nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, doznali smo iz redova zelenih u Strasbourgu.

– Godina je 2018., a Hrvatska, zajedno s još nekoliko zemalja, još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju. Kako uopće može biti pitanja o tome trebaju li žene biti zaštićene od nasilja? Kako to da još moramo o tome raspravljati – napisala je Ska Keller u nacrtu govora koji će danas održati, a u koji smo jučer imali uvid. Kao liderica zelenih, planira pozvati Plenkovića i da, radi zaštite okoliša, ponovno razmotri planove o gradnji LNG terminala na Krku. 

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković kritizirao Srbiju: Nećemo se uloviti na provokacije Andrej Plenković Vladajuća stranka Plenković: Od saborskih zastupnika HDZ-a očekujem još intenzivniji rad na terenu Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Milan Ivkošić Što će nam ‘dobrosusjedski odnosi’ s Vučićevom i Dačićevom Srbijom!?
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar -HLEBINAC-
  -HLEBINAC-:

  A da on nama samo na jednom nama najdražem jeziku pojasni zašto Vlada i gotovo svi mediji šute o ovim svinjarijama oko Ovčare i Cvitana, koje su zorno predočene u današnjoj Bujici ??? Moram reći da sam poslije ovih zastrašujućih ... prikaži još! saznanja u Bujici, ostao frapiran postupcima Cvitana i Vlade !!!

 • Spezispezi:

  Šta mu vrikedi 2o stranih jezila kad hrvatski ne zna i nitko ga ne razumije. Frazetine, frazetine, svi nas gaze i s nama pod brišu. Čak čelnik trećine jedne male i neuređene BiH usred Zagreba nam prijeti i bukvicu čita.

 • LikosHR:

  Orban govori samo na mađarskom...