Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer u utorak u EU

Plenković će u Europskom parlamentu govoriti na četiri jezika

05.02.2018.
u 22:35

Hrvatski premijer planira podržati princip građanskih konzultacija koji zagovara Francuska kao način da se EU približi građanima.

Europska unija nije niti može biti zamjena za nacionalni identitet, nego je tek njegova nadgradnja. Nijedna nacionalna država ne gubi ništa svoje, nego postaju jače. Jedna je to od poruka koje će danas hrvatski premijer Andrej Plenković iznijeti u 30-minutnom govoru u Europskom parlamentu na poziv predsjednika Antonija Tajanija.

Plenković je drugi premijer, nakon irskog, koji će se obratiti zastupnicima u okviru novog formata – rasprave s premijerima država članica o budućnosti EU. Hrvatski premijer planira podržati princip građanskih konzultacija koji zagovara Francuska kao način da se EU i institucije približe građanima jer je to jedini način kako spriječiti populizam i euroskepticizam.

1/13

U govoru, u kojem će koristiti četiri jezika – hrvatski, engleski, francuski i talijanski – i koji će imati naglasak na rastu i razvoju, povezivanju i proširenju, apostrofirat će hrvatski put. Hrvatska je, naime, specifična po tome što se pridružila Uniji odmah nakon rata, dok je još sanirala posljedice, što je iskustvo koje nema nijedna novija članica. Plenković će govoriti o problemima Hrvatske, ali i EU, od demografskih jer se udio europskog stanovništva u odnosu na svjetsko smanjuje, do sigurnosnih. Istaknut će kako je važno da se Europa pozicionira i da bude globalno prisutna, ne samo ekonomski nego i politički te u pitanjima sigurnosti, istraživanja, razvoja i zaštite okoliša.

Ska Keller, njemačka europarlamentarka i liderica Kluba zelenih u EP-u, planira Plenkoviću spočitnuti činjenicu da Hrvatska nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, doznali smo iz redova zelenih u Strasbourgu.

– Godina je 2018., a Hrvatska, zajedno s još nekoliko zemalja, još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju. Kako uopće može biti pitanja o tome trebaju li žene biti zaštićene od nasilja? Kako to da još moramo o tome raspravljati – napisala je Ska Keller u nacrtu govora koji će danas održati, a u koji smo jučer imali uvid. Kao liderica zelenih, planira pozvati Plenkovića i da, radi zaštite okoliša, ponovno razmotri planove o gradnji LNG terminala na Krku. 

Komentara 64

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
23:07 05.02.2018.

A da on nama samo na jednom nama najdražem jeziku pojasni zašto Vlada i gotovo svi mediji šute o ovim svinjarijama oko Ovčare i Cvitana, koje su zorno predočene u današnjoj Bujici ??? Moram reći da sam poslije ovih zastrašujućih saznanja u Bujici, ostao frapiran postupcima Cvitana i Vlade !!!

SP
Spezispezi
22:45 05.02.2018.

Šta mu vrikedi 2o stranih jezila kad hrvatski ne zna i nitko ga ne razumije. Frazetine, frazetine, svi nas gaze i s nama pod brišu. Čak čelnik trećine jedne male i neuređene BiH usred Zagreba nam prijeti i bukvicu čita.

LI
LikosHR
22:56 05.02.2018.

Orban govori samo na mađarskom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije