Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro skijanje i kod nas

Platak se sprema za skijaše već idući vikend: 'Treba nam snježni pokrivač od pola metra'

Alen Udovič
Foto: Kruno Galjar
1/6
09.01.2024.
u 15:48

Snježni topovi će na Platku raditi do četvrtka kako bi skijalište imalo dovoljno snijega. Skijaše čeka nova, moderna žičara, a radit će i stara. Topovi za snijeg rade na zagrebačkom Sljemenu, a staze će biti spremne potkraj mjeseca

Deseci tisuća Hrvata skijaju ovih dana na nekom od europskih skijališta, većinom u Austriji, Italiji i Sloveniji, ali uskoro će biti skijanja i kod nas. Najbliže otvorenje sezone su ski staze na Platku. U noći s nedjelje na ponedjeljak palo je tri centimetra snijega, od jučer su u pogonu i topovi za zasnježivanje, a, ostanu li vremenske prilike povoljne, skijanje na Platku moglo bi početi već sljedećeg vikenda.

– Plan je da topovi rade sve do četvrtka i u tom bismo slučaju, ako vrijeme dozvoli, imali dovoljnu količinu snijega. Naše su staze stjenovite i treba nam snježni pokrivač od pola metra – kaže direktor Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog centra koji upravlja skijalištem Platak. Skijaše na Platku ove zime čeka nova, moderna žičara dužine 800 metara, sa 114 sjedala i kapaciteta 2400 skijaša u sat vremena. U funkciji ostaje i stara, koja u sat vremena može prevesti 900 skijaša, za eventualne situacije u kojima se može i za njom pokazati potreba.

VEZANI ČLANCI:

U novu žičaru uloženo je 4,8 milijuna eura, čime se ulaganja u skijalište Platak tijekom posljednjeg desetljeća penju na čak 15 milijuna eura. Jedna od većih investicija bili su 2020. topovi za snijeg, koji su prošle zime omogućili da se na Platku skijalo čak 74 dan. Najveći broj karata prodanih u jednom danu bio je 1150, što je negdje na gornjoj granici kapaciteta, ali na Platku očekuju da će ove zime s novom žičarom imati više tako “jakih” dana. 

Snijeg je s nedjelje na ponedjeljak padao i na Sljemenu, u pogonu su od jučer i topovi za snijeg, ali skijanja još neko vrijeme na tom zagrebačkom skijalištu neće biti. Naime, neslužbeno doznajemo, skijaška sezona za građane na Sljemenu mogla bi početi potkraj ovog mjeseca. I to, naravno, pod uvjetom da vremenski uvjeti ostanu naklonjeni. I, pritom, samo na Bijelom i Zelenom spustu. Trosjed na Crvenom spustu lani je u ljetošnjem nevremenu teško oštećen i već se neko vrijeme zna da Crveni spust neće biti u funkciji ove sezone.

VIDEO Gužva na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje

Ključne riječi

Komentara 1

TI
Tipika
15:56 10.01.2024.

Izuzetno zanimljiv i poučan intervju kojeg vrijedi poslušati. Novinarka je ugodna u svom nastupu, dok je gost dao pregršt korisnih informacija o Platku. Osim skijališta, Platak pruža i druge mogućnosti za neskijaše poput bicikliranja ili samo druženja i rekreacije. Relativno blizu Zagreba ovo se brdo čini kao dobar izbor za odmak od gradske gužve i odlično mjesto za vikend odmor. Blizina i cijena od 22 eura/dan čine ga još privlačnijim za posjetu. Lijepo je pročitati i poslušati dobre priče koje nadahnjuju, a u ovom slučaju, nadam se, i potaknu neskijaše na učenje skijanja, samo neka je snijega:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije