Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENA ISTRA Kampanja protiv plastike

Plastično više nije fantastično

29.01.2009.
u 15:26

Zelena Istra počinje kampanju “Plastično nije fantastično”, i to u suradnji s gradovima Pulom i Rovinjem uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, najavila je članica Zelene Istre i voditeljica kampanje Irena Burba.

Stoljeća razgradnje
- Kampanja je nastala kao odgovor na općepriznat problem onečišćenja okoliša plastičnim vrećicama. Taj je problem posljednjih godina sve aktualniji i u svijetu, i u nas. Procjenjuje se da se širom svijeta svake godine upotrijebi 500 milijardi plastičnih vrećica, milijun svake minute. U prosjeku koristimo jednu plastičnu vrećicu samo 12 minuta, a za njenu razgradnju treba i više od 1000 godina.

Čak su nedavno i NASA-ini istraživači u svemiru ugledali plastičnu vrećicu - kaže Burba. Napominje da godišnje umire milijun ptica i 100 tisuća morskih sisavaca jer hranu, ne znajući, zamijene plastikom. Zato je cilj ove kampanje potaknuti građane da se upitaju gdje i kako se ti proizvodi proizvode, u koliko su ambalaže pakirani, kako se transportiraju i gdje idu nakon što se upotrijebe.

- U sklopu kampanje provest ćemo niz aktivnosti, od edukacije predškolske i školske djece putem radionica, informiranja i edukacije građana, promocijom kampanje putem štandova, izradom tiskanih materijala, platnenih vrećica, te nagovaranjem trgovina da se priključe kampanji te da u svoju ponudu uvedu trajne ili biorazgradive vrećice - kaže Burba. Tvrdi da Irska po tom pitanju prednjači u svijetu, uvela je porez na korištenje plastičnih vrećica, pa je njihovo korištenje smanjeno čak 90 posto.

Potpisivanje peticije
- Platnene vrećice kampanje “Plastično nije fantastično” bit će izrađene u Zaštitnoj radionici Tekop Nova u Puli. Izradit će ih se 2000 i dijelit će se po Puli i Rovinju besplatno. Time ćemo potaknuti lokalnu proizvodnju, smanjiti nepotreban uvoz te potaknuti socijalnu osjetljivost jer Tekop Nova jedina u Istri zapošljava osobe s invaliditetom - kaže Burba. Građani će već u ožujku u Puli i Rovinju moći potpisivati peticiju za donošenje Zakona o zabrani korištenja plastičnih vrećica i to, prije svega, jednokratnih u trgovačkim objektima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije