Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijska kriza

Planirate putovati u Grčku? Evo što sve morate znati

Grčka
Foto: Thinkstock
01.07.2015.
u 16:22

I dok su mnogi sada u nedoumici hoće li uopće nakon svega otići u Grčku, oni koji su ostali pri svojoj odluci moraju znati nekoliko stvari. Najvažnija je – ponesite dovoljno gotovine!

Grčka je nakon isteka roka za uplatu duga MMF-u ušla u tehnički bankrot, a cijela kriza odražava se i na turiste koji tek planiraju posjetiti tu popularnu destinaciju. I dok su mnogi sada u nedoumici hoće li uopće nakon svega otići u Grčku, oni koji su ostali pri svojoj odluci moraju znati nekoliko stvari.

1. Hoću li moći do gotovine u Grčkoj?

Da, iako su banke zatvorene, bankomati još uvijek rade. Lokalno stanovništvo ima dnevni limit na podizanje gotovine od 60 eura, ali to još ne vrijedi za strane državljane. Ipak, to vas neće poštedjeti dugih redova na bankomatima ili situacija da bankomati ostanu bez novca.

2. Kako da plaćam stvari?

Turistima se preporučuje da uzmu i gotovine i kartice (i debitne i kreditne, ako ih imaju). Količina gotovine trebala bi biti dovoljna da pokrije vaš boravak tamo, kao i hitne slučajeve i neočekivane situacije. Osim toga, preporučuje se da uz euro imaju i druge valute poput dolara ili britanskih funti. – U trgovinama mogu prihvatiti dolare i vratiti ostatak u eurima. Takva se situacija dogodila tijekom financijske krize u Argentini, a to bih i ja učinio da sam vlasnik trgovine u Grčkoj – rekao je Mauro Guillen, direktor Instituta Lauder na sveučilištu u Pennsylvaniji i profesor menadžmenta.

3. Koliko dodatnog novca trebam ponijeti?

S obzirom na mogućnost nedostatka novca u bankomatima i u Grčkoj uvriježenog plaćanja gotovinom, najbolje je ponijeti onoliko eura koliko ih planirate potrošiti, piše Forbes.

4. Napusti li Grčka eurozonu, koliko će onda vrijediti euro?

Turisti ne trebaju brinuti ako Grčka napusti euro jer bi u tom slučaju trebalo oko 18 mjeseci da se ponovno uvede grčka drahma tijekom kojih bi euro još uvijek bio prihvaćena valuta, piše BBC.

5. Je li grčka kriza prouzročila probleme i na Cipru?

Cipar je svoj paket pomoći dobio prije dvije godine, a unatoč povezanosti s Grčkom, on ima svoj financijski sustav i odluke grčke vlade na njega ne utječu izravno. Ipak, to se ne odnosi i na grčke banke u Cipru koje su u istim problemima pa je najsigurnije i na Cipar ponijeti dovoljno gotovine.

>> Kaos pred bankama u Grčkoj, umirovljenici pohrlili po mirovine

>> FT: Tsipras u pismu potvrdio da je spreman prihvatiti uvjete kreditora

Komentara 9

Avatar mason
mason
16:31 01.07.2015.

Zabiravili ste reci da ce biti porast kriminala,i da te neko moze opljackati,pa ces kuci autostopom.

AA
aabbcc
17:01 01.07.2015.

Ako imate dovoljno novaca dobrodosli ste i zaboraviti ce te sve probleme. (Santorini na slici ima nula kisnih dana u toku godine . Klima 1 euro dnevno, suncobran i lezaljke sa madracem 5 eura ! )

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
07:58 02.07.2015.

Ni mrtav u Grčku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije