Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE PROMJENE

Planirate na skijanje ili Advent u Beč? Austrijanci uveli novu vinjetu, mijenjaju i neke cijene

Dok države u okruženju već vinjetu mogu kupiti preko mobitela, Hrvatska će novi sustav naplate dobiti tek 2025. godine
Tomislav Miletic/PIXSELL
03.12.2023.
u 12:23

Ono što je također važno za sve koji sljedeće godine namjeravaju put Austrije jest da cijena godišnje vinjete za 2024. godinu ostaje nepromijenjena i iznosi 96,40 eura.

Austrija od petka, 1. prosinca, uvela za osobne automobile novu, jednodnevnu vinjetu za austrijske autoceste. Cijena će joj biti 8,60 eura. Tijekom prosinca može se kupiti samo u digitalnom obliku, dok će od iduće godine jednodnevna vinjeta biti dostupna za kupnju i kao naljepnica. 

Ono što je također važno za sve koji sljedeće godine namjeravaju put Austrije jest da cijena godišnje vinjete za 2024. godinu ostaje nepromijenjena i iznosi 96,40 eura. Za razliku od desetodnevne vinjete koja će poskupjeti s 9,90 na 11,50 eura, dvomjesečna vinjeta neznatno će pojeftiniti i njena će cijena pasti sa sadašnjih 29 na 28,90 eura.

Što se tiče teretnih vozila, u 2024. godini planiran je porast cijena cestarina za oko 7,4 posto. Osim toga, cijena vinjeta za kamione i ostala teretna vozila neće se ni 2024. godine usklađivati sa stopom inflacije u Austriji. Ono na što će se gledati i uračunavati u cijenu cestarina bit će trošak emisije CO2 vezan uz teretna vozila. Zbog zaštite klime i okoliša, kako se ističe. Tek za 2025. godinu najavljeno je ponovno usklađivanje cestarina za teretna vozila s inflacijom.

Kako ističu domaći mediji, austrijska je Vlada donijela amandman na Savezni zakon o cestarinama, koji je usklađen sa smjernicama Europske unije o putnim troškovima i cestarinama. Dio njih je i opće pravilo kako razne varijante cijena cestarina staviti u odgovarajući razmjerni odnos. To u austrijskom slučaju konkretno znači da će cijena dvomjesečne vinjete iznositi 30 posto od cijene godišnje vinjete, desetodnevne 12 posto, a jednodnevne 9 posto godišnje vinjete, koja će i sljedeće godine stajati 96,40 eura.
Cijena godišnje vinjete za motocikle u 2024. godini bit će 38,50 eura, što je 40 posto cijene godišnje vinjete za osobne automobile.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Mislila je da ide na putovanje u Pariz s prijateljica, a tamo ju je dočekao dečko - i zaprosio

Komentara 3

PE
Pendrek57
13:22 03.12.2023.

A kaj bum isel na Advent u Wien, kad imam najboljsi Advent na svijetu u ZG-u. Tak si taj izdatak za vinjetu i Benzin mogu zasparati. Ali kak poznam hrvate njima je sve boljse v inozemstvu.

AN
Antonio1952
13:12 03.12.2023.

Jaka vinjeta cijena kao za deset dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije