Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće

Plan za plaće već premašili za 500 milijuna kuna

novac
Marko Lukunić/PIXSELL
12.09.2013.
u 19:15

Vlada raspravlja o stanju javnih financija u lipnju iako je otad deficit povećan, a plan zaduživanja za cijelu 2013. premašen

Izvješće o proračunu za prvu polovicu godine pokazuje minus od 11,43 milijarde kuna, koji je tijekom ljeta povećan. Dva mjeseca kasnije, na kraju kolovoza, deficit proračuna iznosi oko 12,23 milijarde kuna pa se može zaključiti da će se i u zadnjem tromjesečju godine povećavati. Inače, ukupni izdaci za zaposlene u državi premašili su plan već nakon šest mjeseci, što znači da će nedostajati minimalno pola milijarde kuna za plaće. S druge strane, iako je česti argument Ministarstva financija da su subvencije poljoprivredi povećale rashode, one su za samo 600 milijuna kuna veće nego nakon šest mjeseci 2012.

Plan zaduživanja je do lipnja bio ispunjen 73,51 posto, s obzirom na to da je država u pola godine stvorila 21,6 milijardi kuna zaduženja, ali početkom srpnja ministar financija Slavko Linić izdao je obveznicu na domaćem tržištu "tešku" 8,4 milijarde kuna kojom je premašen plan od 29 milijardi kuna novog duga u 2013.

Prihodi su podbacili, a Ministarstvo financija priznaje da je u osam mjeseci skupilo 70,2 milijarde kuna u državnu kasu, odnosno 2,5 mlrd. kuna ili 3,5% manje nego u istom razdoblju 2012. Na ime PDV-a prikupljeno je 26,4 milijarde kuna, što je za 335 milijuna kuna manje nego lani, a najveći je podbačaj u porezu na dobit zbog reinvestiranja neto dobiti.

Među proračunskim korisnicima najrastrošnije je Ministarstvo poljoprivrede koje je već u lipnju potrošilo 62% budžeta, a slično troši i HZZO koji će na jesen morati dobro srezati troškove.

>> Rehn kroji proračun: Hrvatska 22. listopada gubi fiskalni suverenitet!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije