Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza vlasti

Plan SDP-a: srušiti Oreškovića pa tražiti raspuštanje Sabora

08.06.2016., Zagreb - Sjednica Sabora RH nastavljena je stankama zbog stanja u Vladi i drzavi. Boris Lalovac Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.06.2016.
u 10:00

Padne li Vlada, a šef Sabora ne stavi na dnevni red raspuštanje Sabora, većina bi mogla tražiti Reinerovu smjenu

Je li ovoj Vladi došao kraj? Na ovo pitanje odgovor se očekuje ovog tjedna, najvjerojatnije u četvrtak kada bi na dnevni red Sabora trebao doći i zahtjev HDZ-a za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Upravo takvom raspletu, padu Oreškovića u parlamentu, nadaju se u oporbi kojima je četvrtak dan D. Iako je šef SDP-a Zoran Milanović ranije izjavio da će tek odlučiti kako će se taktički postaviti kod glasanja Oreškoviću, nema nikakve logike da će oporba propustiti jedinu pravu priliku za rušenje Vlade, a padom Oreškovića dogodit će se upravo to – past će cijela Vlada.

Čeka se još Rajko Ostojić

U tom trenutku SDP želi imati spremne i potpise za raspuštanje Sabora, a jučer u 16 sati imali su ih, prema našim informacijama, 59. Potpisali su svi zastupnici SDP-a osim Rajka Ostojića koji je, kaže naš izvor iz stranke, na godišnjem i to će učiniti danas, a potpis je dao i Stipe Petrina. Među skupljenih 59 u SDP-u broje i tri potpisa IDS-a iako su oni u Sabor poslali vlastiti zahtjev za raspuštanje Sabora. U SDP-u su uvjereni da će do srijede dobiti i dva potpisa manjinskih zastupnika, čime će se doći do brojke od 62 potpisa za raspuštanje Sabora.

– U međuvremenu očekujemo da će ovih dana svoje zahtjeve za raspuštanje Sabora u proceduru uputiti i HDSSB, HRID i Ivan Vilibor Sinčić koji su se izjasnili protiv preslagivanja. Isto bi mogao napraviti i Most ako Orešković u četvrtak “padne”. Jasno nam je da svi oni ne žele potpisati naš zahtjev, ali to u konačnici nije ni bitno. Jer svi se ti potpisi zbrajaju i na kraju je važno da ih bude više od 76 i da HDZ ne može uspjeti u preslagivanju – kaže jedan zastupnik SDP-a.

Ako je i bude, Vlada će pasti

Nakon pada Vlade, što god da se dogodi, kažu u SDP-u, ide njima u prilog. Ili će predsjednik Sabora staviti na dnevni red zahtjev za raspuštanje Sabora nakon čega će se u roku od 30 do 60 dana ići na nove izbore ili će predsjednica države dati rok od 30 dana da joj netko dokaže da ima potporu od 76 ruku za preslagivanje nove parlamentarne većine.

– Sve vodi prema izborima, pitanje je samo hoće li oni biti u srpnju ili u rujnu. S druge strane, čak i ako se “sklepa” neka čudnovata većina, u idućih 30-ak dana to će biti toliko tanko i past će na proračunu – kaže zastupnik SDP-a. Drugi zastupnik SDP-a kaže pak kako u slučaju pada Oreškovića treba napraviti pritisak na šefa Sabora da na dnevni red stavi raspuštanje.

– Ako to ne napravi, većina koja traži raspuštanje može tražiti smjenu Željka Reinera i predložiti za novog šefa, primjerice, Roberta Podolnjaka – kaže naš izvor iz SDP-a. Inače, svi zastupnici SDP-a dobili su “depešu” da do petka ne napuštaju Zagreb, a dođe li Orešković na dnevni red, tražit će da se rasprava ne oteže pojedinačnim raspravama već da govore samo predstavnici saborskih klubova. 

>>'Potvrdili smo Marića kao kandidata za mandatara, u četvrtak će se glasovati o nepovjerenju Oreškoviću'

Komentara 52

TP
trias politica
10:18 14.06.2016.

Plan SDPa: stvoriti "region".

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:11 14.06.2016.

moga bi Narod uletit u SDP I HDZ sjediste a i u sabor sa bezbolpalicama i prebit vam svima KOSTI....heeheheh

JK
ja-kan
10:24 14.06.2016.

Mislim da je sada svima jasno da i nakon 25 godina od nezavisnosti Hrvatske svu vlast u državi imaju udbaške stranke (SDP i HDZ) odnosno udbaši i članovi udbaških obitelji (Karamarko, Milanović). To je razlog što su i jedan i drugi protiv Oreškovića a u svemu tome im pomaže lik znakovitog prezimena Milošević.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije