Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŽAK POSAO

Zanimanje koje nestaje u Hrvatskoj: Plaća je oko 6000 kuna, ali ne mogu naći radnike

šumarska olimpijada (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
18.10.2018.
u 22:03

Posljednjih godina broj drvosječa se smanjio

Adrijan, mladić iz Gračaca, u šumi radi od 19. godine, već četvrtu godinu. Posao je težak i uvijek moraš biti pribran. Plaća je oko 6000 kuna.

- A što reći, drugog nema - kaže Adrijan i dodaje da neki na njegov posao gledaju s divljenjem dok ga drugi gledaju 'kao da je luđak'.

Posljednjih godina broj drvosječa se smanjio.

- Dali smo nekoliko desetaka tisuća kubika drva za sječu privatnim izvođačima koji to neće moći ostvariti jer nemaju dovoljan broj zaposlenih i jer ih ne mogu pronaći - kazao je za HRT Marko Sekulić iz Hrvatskih šuma.

Dodao je kako ne zna bi li Hrvatske šume mogle pronaći još sjekača jer su ljudi iselili iz zemlje. Rekao je i kako je broj sjekača u zadnjih pet godina pao za pola.

Pogledajte i video: Zanimljivo natjecanje Gudosječa

 

Ključne riječi

Komentara 13

ST
stefj
22:50 18.10.2018.

A što sad, uhljeba ima na tone, a radnici odlaze zaraditi mirovinu van. Ili si uhljeb ili si rob tog uhljeba... Em ti uzmu 3/4 primanja, em nećeš imati mirovinu. Zapravo žalosno, no jedini način je otići van, tamo zaraditi neku minimalnu mirovinu, s kojom se vani ne može živjeti, te se vratiti ovdje gdje će ta mirovina biti puno veća nego ovo što će se isplaćivati ovdje. Žalosno je i to, da ti koji odu van i vrate se, njihova djeca se ne vraćaju nego ostaju tamo. A što će, budućnosti ovdje nema...

PV
prcko.vitamincic
07:08 19.10.2018.

Dajte se konačno probudite. Plaća od 6000 kuna neto bi trebala biti minimalac u Hrvatskoj a ne privlačna sila pogotovo za takav posao.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:58 18.10.2018.

To je opasan posao vani si na snjegu kiši vjetru za 5 tisuća kuna. Kome se to isplati ? Pa sjekač u Austriji ima 2 tisuće eur neto i smještaj i hranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije