Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavonski brod

Piton nestao iz privatnog zoološkog vrta, vlasnik krivi djecu

mirko milec,zmija,privatni zoološki vrt (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
01.08.2012.
u 12:23

Bila je šarena i lijepa, što je vjerojatno privuklo pozornost nekog dječaka, kaže Mirko Milec

Kraljevski piton duljine nekoliko desetaka centimetara ukraden je iz Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici. Brodska je policija zaprimila dojavu kako je zmija ukradena između 30. i 31. srpnja od 16 do 8 sati. Vlasnik ZOO-a Mirko Milec kaže kako je sigurno da zmija nije pobjegla, jer nikako nije mogla sama izaći iz dobro zatvorenog terarija. Stoga ga čude glasine o zmiji koja je pobjegla koje su se velikom brzinom proširile selom i zbog koje roditelji ne puštaju djecu iz kuća.

- Riječ je o zmiji koja je zaplijenjena od strane inspektora i udomljena je kod nas. Međutim, ne treba stvarati nepotrebnu paniku. Ona se po debljini može usporediti s malo većom glistom, a težina joj ne prelazi pola kilograma. Može narasti najviše jedan metar u duljinu i svaka je bjelouška veća od nje – kaže Milec i dodaje kako je riječ o neotrovnoj zmiji podrijetlom iz Afrike koja se hrani isključivo miševima. Prema Milecovim riječima, dosad nije bilo takvih slučajeva krađe životinja iz njegova zoološkog vrta.

Krijumčarenje sve češće

Iako je krijumčarenje zaštićenim i egzotičnim životinjskim vrstama, prema nekim podacima, preteklo i trgovinu ljudima te je nakon trgovine drogom drugi najunosniji krijumčarski posao na svijetu iza kojeg stoji velik novac, vlasnik centra pretpostavlja kako je zmiju ukrao netko od djece iz sela izvadivši je iz terarija.

- Bila je šarena i lijepa, što je vjerojatno privuklo pozornost nekog dječaka. Da budem iskren, ja očekujem da će ju kradljivac, kada to skuži neki tata ili mama, morati vratiti – ističe Milec, napominjući kako je riječ samo o njegovoj pretpostavci. O mogućnosti da je zmiju ukrala odrasla osoba s namjerom da je preproda na crnoj tržištu može se samo nagađati, ali Milec drži da se onaj tko bi se eventualno odlučio na takav korak ne bi previše okoristio pošto vrijednost kraljevskog pitona kod ilegalnih preprodavača ne premašuje tisuću kuna.

Ipak, podaci govore kako je krijumčarenje zaštićenih životinja, unatoč visokim kaznama od 10.000 do milijun kuna za pravnu, a od 3000 do 100.000 kuna za fizičku osobu, u Hrvatskoj sve zastupljenije.

- Takvi su slučajevi uglavnom vezani za granične prijelaze. Najčešće se zapljenjuju ptice, ali i egzotične životinjske vrste – kaže glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić, prisjećajući se slučajeva zaplijenjenih papagaja, prepelica, kornjača...

Ukrali bou

Pažljivijim pratiteljima još uvijek je u svježem sjećanju i slučaj zmije koja je prije nekoliko godina pronađena u autobusu na Bajakovu i za koju se isprva mislilo da je piton, no bila je to boa koja naraste i do šest metara. Prema podacima Interpola, trgovina životinjama godišnje okrene oko pet milijardi dolara, a Prijatelji životinja govore i o dvostruko većoj cifri. Ukradena zmija zaplijenjena je 13. srpnja od privatnog vlasnika iz Ploča, koji ju je ilegalno držao kao kućnog ljubimca. Nudio ju je turistima da se s njome fotografiraju i za to uzimao naknadu.

Prema riječima višeg inspektora zaštite prirode Željka Vukovića, krijumčarenje egzotičnih životinja bilo je veoma rašireno od 2002. do 2005. godine, a uglavnom se radilo o pticama koje su Talijani ubijali u inozemstvu i potom tranzitirali kroz Hrvatsku. Međutim, često se javljaju i kornjače, osobito čančare, pa i zmije.

- Presjekli smo krijumčarsku rutu i zatim kvalitetno obučili granične policajce i carinike, koji sada jako dobro prepoznaju krijumčarenje životinja. Nažalost, posljednjih godina opet bilježimo porast takvih slučajeva – kaže Vuković.

Komentara 12

BD
Ben-Daniel
13:13 01.08.2012.

Pitoni narastu do 6 metara i odprilike 80kg.

Avatar lady_chantal
lady_chantal
13:16 01.08.2012.

ima ih i oko 20cm ali ti su rijetki =)

Avatar lady_chantal
lady_chantal
12:44 01.08.2012.

*ebeš pitona, kad im nestane Godzilla onda nek izađu u medije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije