Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga tvorum

Pitome vretice u trgovinama za kućne ljubimce pate od stresa i postaju agresivne

Tvorovi
Foto: Petra Logožar
1/6
01.02.2017.
u 13:47

Udruga ljubitelja tvorova traži da se novim Zakonom o zaštiti životinja zabrani njihova prodaja u pet shopovima, predlažu da se nabavljaju od uzgajivača

Među odredbama novog Zakona o zaštiti životinja trebala bi biti i zabrana prodaje pasa, mačaka i pitomih vretica, poznatijih kao tvorovi, u trgovinama za kućne ljubimce.

Predsjednica Udruge ljubitelja tvorova, Tvorum, Petra Logožar kaže kako se nada da će njihov prijedlog biti i prihvaćen. Dodaje, godinama već zalažu se za takvu zabranu, a objašnjava i zašto bi ona trebala zaživjeti.

Trebaju pažnju

- Pitome vretice su visoko inteligentne i društvene životinje i s njima se treba baviti. U mlađoj dobi barem tri, četiri sata dnevno, a manje aktivnosti treba im tek kad su starije od četiri godine. Socijalizacija i interakcija s ljudima od najranije dobi potreba je koja jamči da će se životinja naučiti na ljude i biti adekvatna za kućnog ljubimca. Ako se ne druže dovoljno s ljudima, ako su u prostoru s puno svjetlosti, neadekvatno se hrane, te uz niz drugih propusta pitome vretice pate od stresa, problema s krznom i kožom, vidom i njuhom. Postaju nepovjerljive i prestrašene, zbog čega mogu biti i agresivne. Prerano spolno sazrijevaju, što je posebno opasno za ženke jer kod njih povećana količina estrogena može dovesti i do anemije i smrti - kaže P. Logožar i dodaje kako su pitome vretice iz pet shopova zbog uvjeta u kojima borave često nesocijalizirane ili djelomično socijalizirane, nemaju povjerenja, grizu, prestrašene su i pod stresom.

Iako u stručnoj literaturi još nisu zabilježene znanstveno utemeljene osnove uzgoja pitomih vretica, o svemu su, kaže Petra, učili iz vlastitog iskustva. A počeli su još 2003., kad su upravo u pet shopu ugledali dva tvora kako čuče u toplom, skučenom i osvjetljenom terariju.

Dijele iskustva

- Jura i Jurica bilu su brat i sestra. Nismo tada znali ništa o tvorovima, a većina informacija koje smo dobili u pet shopu bile su krive. I što smiju jesti i što im treba. Ljeto sam provela u termo čarapama jer su njih dvoje imali misiju pojesti moje noge - prisjeća se P. Logožar. Kaže kako je baš zbog njih i s njima uz podršku partnera Aleksandra naučila sve o tvorovima.

Jura je uginuo 2009, a Jurica 2011. godine. Kroz njihov dom prošlo je puno tvorova, mnogima su pronašli divne domove. I učili ljude što tvor smije i ne smije, s kim se slaže, koga ne voli. O svemu su pisali i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, obrazloživši mu zašto misle da tvorove ne bi trebalo prodavati u trgovinama, ali i da to nikako ne znači kako treba zabraniti njihov uzgoj. Dapače, tvorovi bi se nabavljali direktno od uzgajivača. A udruga će svima koji odaberu tvora za kućnog ljubimca pomoći svojim znanjem i iskustvima, jer žele da svaki tvor ima najbolji dom.

Komentara 1

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
15:54 01.02.2017.

eh kad bi poveli malo brige o vreticama na našoj pilitičkoj sceni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije