Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lalovac u Zadru:

Pitat ću austrijske i talijanske ministre financija mogu li oni otplaćivati model švicarca koji su nametnuli Hrvatskoj

Boris Lalovac
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
04.10.2015.
u 11:44

Banke nisu imale nikakav rizik. Oni su unijeli eure i građani će im eure i vratiti – rekao je Lalovac.

Ministar financija Boris Lalovac u Zadru održava tribinu o gospodarskom rastu. Novinarima je prokomentirao postupak dvije banke koje su se obratile Ustavnom sudu zbog konverzije kredita.

Mi ćemo poslušati i vidjeti kako će Ustavni sud reagirati. Ne miješamo se u pravosuđe. Znamo da ukoliko se bilo što dogodi suprotno od zakona, kako sam više puta sam najavljivao, država ima instrumente za zaštitu građana poput poreza na aktivu banaka, rekao je Boris Lalovac i dodao kako prema njegovim informacijama nekoliko najvećih banaka ubrzano radi otplatne planove, ali da ne zna komuniciraju li o tome s građanima.

– Najbitnije je da banke poštuju zakon. Čuo sam se nekoliko predsjednika uprava banaka i jasno im rekao da se to njima može svidjeti ili ne, ali da iznad Sabora ne mogu biti 0 rekao je Lalovac koji sutra ide na Vijeće ministara financija gdje će osim izbjegličke krize jedna od točaka biti i švicarski franak.

– Jasno ću reći u kakvom su stanju hrvatski građani i branit ću njihov interes. Vidjet ćemo što će reći Komisija te austrijski i talijanski ministri financija, a ja ću ih pitati mogu li oni otplaćivati ovakav model kakav su napravili njihove banke u Hrvatskoj. Mi smo u hrvatskoj imali 30-ak banaka, a samo su pet ili šest nudile model u švicarskom franku. Da li je to bila politika iz Austrije da se na taj se način šire na Hrvatsku i stvaraju ekstra profit? Banke nisu imale nikakav rizik. Oni su unijeli eure i građani će im eure i vratiti – rekao je Lalovac.

Upitan kako komentira program HDZ i obećanje smanjenja PDV-a, Lalovac je rekao kako je tu riječ o određenim maržama koje će trgovci uzeti sebi, a ne mora značiti da će smanjiti cijene građanima i dodao da će SDP već od siječnja ići na povećanje dohodaka građanima.

>> Otići ću i na bauštelu, ali neću popustiti bankarima

Ključne riječi

Komentara 26

DH
dalibor.hren
12:02 04.10.2015.

Niti sam dobio eure, niti franke, a otplaćujem 350% u kunama!

GU
General_U
11:52 04.10.2015.

talijani vole lov mogli bi laleta zamjenit za ličkog međ... nemoj lale u šumu da ideš iako bi bilo bolje da si tamo.

Avatar majmunranko
majmunranko
11:49 04.10.2015.

Pa to si imao priliku pitati zadnje četiri godine, sine Obradov. Pa nisi, nije vas bilo briga što Hrvati grcaju u dugovima i što ih se u četiri godine iselilo 90.000 zbog neimaštine, brinuli ste se samo za Srbe, četnike, udbaše i jugokomunjare. Kasno je sad za domoljublje, sine Obradov, kasno je za zapitkivanje okolo. A zašto bi sad pitao ministe u Austriji i Italiji, a ne ministre u Srbiji i Republici Srpskoj, obzirom da su to vama Lalovcu, Grčiću, Opačićki i ostalim ministrima vaše matične domovine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije