Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teško do doma

PITANJE DANA Hrvatska obara europske rekorde. Jesu li cijene nekretnina u Hrvatskoj previsoke?

Novogradnja - započelo zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
04.10.2023.
u 11:19

Po rastu cijena nekretnina Hrvatska je europski rekoreder. U Njemačkoj cijene stanova padaju (u zadnjem tromjesečju cijena nekretnina pala je 10 posto), a europski je prosjek pad od oko 1 posto. Zagrebačke cijene stanova udvostručile su se od 2015. godine, dok su na Jadranu i u ostatku države veće od 65 do 70 posto.

Infografika prikazuje da cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje rastu.Tako su cijene nekretnina u Zagrebu u 2. kvartalu 2023. godine porasle za 3,2% u odnosu na 1. kvartal 2023. i 14,0% u odnosu na 2. kvratal 2022. Photo: Marko Picek/PIXSELL
Foto: Marko Picek

Prosječne su plaće u tom razdoblju rasle oko 50 posto. Prema izvještaju Ekonomskog instituta Zagreb za 2022. godinu, srednja cijena desetak tisuća lani prodanih stanova u Zagrebu bila je oko dvije tisuće eura po kvadratu. Najskupji stanovi u Splitu prodaju se i iznad 4400 eura po kvadratu. 

Ukupno su stanovi na godišnjoj razini u Hrvatskoj skuplji gotovo 14 posto. Vlastiti dom ostaje mnogima nedosanjan san.

Ključne riječi

Komentara 17

AN
AntePortas9
13:12 04.10.2023.

Što bi trebali Hrvati? Prodavati ispod cijene da ih neki drugi lakše kupe i nastane se u RH. Tko ima pravo uticati na cijene? Samo ponuda i potraznja. Ne treba ništa prodavati. Biti će i više cijene. Jedino bogastvo Hrvata stvarano naraštajima su nekretnine.

Avatar Detrolizator
Detrolizator
12:52 04.10.2023.

stvar j u tome da cijene ne rastu zbog domaće potražnje nego jer smo ušli u EU, uveli EURO i ušli u Schengen i sada smo postali raj za bogate Europljane kojima su ove cijene i dalje povoljne u odnosu na cijene kod njih doma pa mnogi kupuju stanove i kuće kao vid ulaganja ili da imaju kamo doći kad kod njih zahladi. Dakle, nisu cijene naših nekretnina previsoke kad se usporede s ostatkom EU, nego su naše plaće preniske! Spuštanjem cijena nekretnina samo bismo doveli do još jače kupnje iz drugih EU zemalja jer više nema nikakvih ograničenja niti zaštite! Mi moramo dizati plaće x2 ili x3 pa će nam nekretnine biti dostupnije i manje atraktivne ostalim državljanima EU!

PE
Pericabad2
12:52 04.10.2023.

Kako mislite u anketi da drzava reagira? Da oduzme ljudima stanove? Da opet neke sulude apn poticaje podobnima i dobro podmazanima? Ili mozda da sirotinji krene lupat porez na stanove koje ima, dok neki imaju po 10-20 apartmana i stanova za najam?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije