Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

PITANJE DANA Biste li se kao putnik vozili u automobilu kojim upravlja robot?

Foto: Project 3 Mobility
1/3
11.03.2024.
u 13:28

U Zagrebu kreće prva faza testiranja robotaksija, a mi vas pitamo biste li se vozili automobilima kojima upravljaju roboti

Kreće prva faza testiranja robotaksija koje je ranije najavio Mate Rimac, a glavni zadatak stručnjaka u idućem razdoblju bit će prikupiti sve relevantne prometne podatke i to uz pomoć standardnih vozila koja su opremljena tehnologijom kojom će se mapirati prometnice. Kako je objavljeno iz tvrtke Project 3 Mobility, uz mapiranje, u idućim će se mjesecima provesti i druga testiranja.

Prve aktivnosti započet će na području Novog Zagreba, a u ovoj fazi proći će se cijeli Zagreb – od Podsljemena do Novog Zagreba, od Podsuseda – Vrapča do Dubrave. Nakon ove aktivnosti, Project 3 Mobility pokrenut će još jednu aktivnost u ovoj fazi testiranja tehnologije autonomne vožnje. Za to će se koristiti drukčija testna vozila od onih za mapiranje te će i njima upravljati vozači, a cilj je demonstracija i testiranje sustava autonomne vožnje na ulicama, objavila je tvrtka.

VEZANI ČLANCI: 

U ovoj fazi testiranja vozila neće prometovati autonomno niti je to njihov cilj. Vozila su namijenjena isključivo za prikupljanje podataka o prometnom okruženju i infrastrukturi, uz poštovanje najviših standarda zaštite privatnosti sudionika u prometu, objavljeno je. 

Inače, tvrtku Project 3 Mobility 2019. godine osnovali su Adriano Mudri, automobilski dizajner koji je dizajnirao Rimac Neveru, Marko Pejković i Mate Rimac, koji su i vlasnici tvrtke. Osim u Zagrebu, koji je baza za projekt robotaksija gdje bi se prema prijašnjim najavama na cestama trebalo početi testirati robotaksije 2024. godine, tvrtka Project 3 Mobility pregovara i s drugim gradovima u Europi i svijetu, u kojima bi se mogla primijeniti njihova tehnologija.

Komentara 9

Avatar Make my day
Make my day
14:59 11.03.2024.

Ima ona snimka u Americi kad je došlo do neke saobraćajke pa policajac usmjerava promet a "pametni" taksi stoji ispred policajca na cesti i siroček nema pojma kamo ga policajac usmjerava a putnik suvozač policajcu pokazuje da nema vozača i da on ne upravlja.

BE
bezvrijedanyugodinar
14:47 11.03.2024.

Možda bi se vozio na zapadu,a u Zagrebu nema šanse ,kultura vožnje u Zagrebu je ispod svake razine

MI
mikimouse12
13:45 11.03.2024.

U Americi ih GM povukao jer pogazili covjeka.Ali za nas dobri :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije