Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pitali smo stručnjake: Je li u Crkvi došlo do preokreta oko stava prema cijepljenju?

- Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvo prevencije i suzbijanja transmisije razornoga agensa, ali po naputku Kongregacije, ono treba biti dobrovoljno - rekao je nadbiskup Bozanić
25. studenoga 2021. u 19:48 44 komentara 11928 prikaza
Josip Bozanić na Mirogoju predvodio misu na blagdan Svih svetih
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Činom ljubavi papa je Franjo još prije tri mjeseca nazvao cijepljenje, a Kaptol, koji je dosad uglavnom bio suzdržan oko te teme, danas se složio s poglavarom Rimokatoličke crkve. Nadbiskup i kardinal Josip Bozanić u intervjuu za Glas Koncila kazao je kako se "čini da su etički prihvatljiva cjepiva i nasuprot mogućim kontraindikacijama, koje mogu imati svi lijekovi, prema većini stručnjaka nama sada dostupna pomoć u borbi s koronavirusnom bolešću".

- Cijepljenje, dakle, ostaje sredstvo prevencije i suzbijanja transmisije razornoga agensa, ali po naputku Kongregacije, ono treba biti dobrovoljno - rekao je nadbiskup Bozanić, a je li u Crkvi došlo do promjene mišljenja u vezi cijepljenja ili se samo čekao trenutak kad će se ono izreći, pitali smo stručnjake.

- Koliko mi je poznato, vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj nije bio protiv cijepljenja. Odluku o cijepljenju stavljali su na savjest i odgovornost svakom vjerniku, smatrajući da to nije pitanje vjere. No, pojedini svećenici, koji su bili isključivo protiv, sve više su zauzimali medijski prostor pa se mogla steći kriva slika o stajalištu službene hijerarhije - pojasnio nam je stručnjak za strateško komuniciranje Božo Skoko, koji smatra da su na izravnije obraćanje i poziv na cijepljenje utjecala tri faktora; odlučno stajalište pape Franje, svojevrstan medijski i javni pritisak, ali, prije svega, realno stanje u zemlji, odnosno vrtoglav broj zaraženih i umrlih u četvrtom valu.

- Sigurno da cjepivo nije savršeno i ne rješava probleme pandemije, ali je najveća moguća pomoć pred pandemijom. Što se tiče crkvenog učenja i tumačenja kako bi se Krist ponio u ovakvoj situaciji, najbliža je izjava nadbiskupa Uzinića da je kršćanski cijepiti se, makar umrli od toga, nego namjerno ugroziti nečiji život - podsjetio je Skoko i na nadbiskupa Riječke nadbiskupije Mate Uzinića, koji je među prvima od crkvenih autoriteta jasno izrekao svoj stav oko cijepljenja.

A je li se Crkva trebala izjasniti i ranije, pitali smo stručnjaka za odnose s javnošću Damira Jugu.

- Bolje ikad nego nikad. Bilo bi svakako dobro da se jasno i nedvosmisleno komunicira i ljude ne zbunjuje, ali pozitivno je da je i Crkva konačno pozvala vjernike na cijepljenje jer znamo da u društvenim pitanjima stav Crkve nije presudan, ali za mnoge je jako bitan - govori Damir Jugo, referirajući se i na podatak s posljednjeg popisa stanovništva na kojem se 86 posto Hrvata izjasnilo katolicima. Određenom broju ljudi, kaže Jugo, svakako je važno naputak dobiti i iz Crkve, a mi pitamo i o pojedinim svećenicima koji su već istupali protiv cjepiva. Hoće li i oni sad mijenjati mišljenje?

- Imamo mi i liječnika te medicinskog osoblja koji su komunicirali drugačije od svojih stručnih organizacija, pa tako imamo i eksplicitnih svećenika. Teško je očekivati da će oni svoje mišljenje sad promijeniti za 180 stupnjeva, ali dobro je da se vrh Crkve nedvosmisleno odredio i dao preporuku jer onda će i ovakvi sa suprotnim stavom možda imati manji utjecaj - kaže Jugo.

A da je Crkva možda već i ranije trebala izreći svoj stav, smatra komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

- Neki dan je nadbiskup Mate Uzinić na neki način prvi jasno izašao sa stavom Crkve, što se itekako trebalo napraviti, budući da su na prosvjedu u subotu bile i slike vjerskog sadržaja, koji je, po mom mišljenju, potpuno neprimjeren u nekom takvom protestu. Sigurno je da Crkva ima veliki utjecaj, pogotovo među onima koji zaziru ili se boje cijepljenja, odnosno među onima kojima je ovakvu odluku bilo teško donijeti - kaže Ankica Mamić, pa dodaje da bi svakako najbolje bilo da se biskupe konzultira oko vjerskih pitanja, a medicinska da se ostave liječnicima, ali u čitavoj pandemiji prisutno je dosta straha te iracionalnog razmišljanja.

- A strah je emocija koja je najpodložnija manipulacijama, zato je ova objava stava Crkve pozitivan iskorak prema populaciji koja ne može možda sama odlučiti oko cijepljenja - kaže Ankica Mamić.

 

VIDEO Beroš: 'Nemojte biti licemjerni, izbjegavati cijepljenje i testiranje, pa kucati na vrata zdravstva'

U Šibeniku je i dalje veliki interes za cijepljenje protiv koronavirusa EK PREDLOŽILA Dvije doze više neće biti dovoljne za valjanu Covid-potvrdu, nakon 9 mjeseci nužan booster Misno slavlje u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić PODRŽAO PAPINU PORUKU Bozanić: Cijepljenje je pomoć u borbi s koronavirusnom, to je čin ljubavi prema sebi i bližnjima Varaždin: Cijepljenje studenata u Studentskom klubu SC Varaždin NARUŠAVANJE REDA Muškarcu nisu dali da se cijepi kod doktora koji nije njegov, pa krenuo vikati
ptičja gripa
Stupile na snagu
Stroge preventivne mjere u cijeloj Hrvatskoj: Pojavila se visoko patogena ptičja gripa
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Mene bi više interesiralo što ti stručnjaci misle o Beroševoj izjavi 'Nemojte biti licemjerni, izbjegavati cijepljenje i testiranje, pa kucati na vrata zdravstva' - koliko znam nitko ju nije komentirao, a tako je zahvalan materijal.

 • Svetavoda:

  Lazar je rekao riječi Božje.Znači Crkvu vodi on.Crkva smo mi Narod.

 • Vegamega:

  Počelo se suđenje u Njemačkoj i Francuskoj doktor drosden če uskoro priznati da je pcr test lažan uskoro kreće rasplet svega ali cenzura je dosta velika