Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija Udruge Franak:

Pismo EBF-a lobistička je potpora Hrvatskoj udruzi banaka

franak
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
04.11.2013.
u 17:28

EBF uopće nije informiran o tome zašto se donose izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju – ne zbog toga da se utječe na tržišne odnose, nego zbog toga da se spriječe evidentne nezakonitosti u poslovanju banaka u sferi promjena kamatnih stopa u ugovorima o kreditu, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Europska bankarska federacija (EBF) uputila je Vladi RH zahtjev da se predstojeće izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju ne donose.

Na tu iznenadnu reakciju EBF-a Udruga Franak priopćava sljedeće:

1. Hrvatska udruga banaka (HUB) je u udrugu EBF učlanjena tek nedavno, s očiglednom namjerom da traži lobističku podršku za svoje interesne ciljeve koji su vezani isključivo uz profit.

2. EBF uopće nije informiran o tome zašto se donose izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju – ne zbog toga da se utječe na tržišne odnose, nego zbog toga da se spriječe evidentne nezakonitosti u poslovanju banaka u sferi promjena kamatnih stopa u ugovorima o kreditu.

3.Vjerujemo da je EBF svjestan da u Europskoj uniji nisu dopuštene jednostrane promjene kamatnih stopa koje nisu transparentno ugovorene. Kada bi EBF bio svjestan nezakonitosti u poslovanju hrvatskih banaka, zacijelo ne bi došlo do iznenadne podrške hrvatskim bankama.

 – Zaključujemo da je pismo EBF-a najobičnija interesna lobistička potpora svojoj novoj članici, Hrvatskoj udruzi banaka, u nastojanju HUB-a da svoje nezakonito ponašanje prikrije i da spriječi donošenje zakona kojim se evidentne nezakonitosti u radu sprječavaju u budućnosti. Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju neće dovesti do smanjenja stranih ulaganja u Republici Hrvatskoj jer te izmjene nemaju apsolutno nikakve veze sa stranim ulaganjima, nego imaju veze sa sprječavanjem nezakonite bankarske prakse u Republici Hrvatskoj – navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije