Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokument
Povratak na članak

Objavljen sadržaj pisma koji su biskupi poslali patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve

U određenim novinarskim krugovima pojavile su se o njemu određene špekulacije. Kako bi se izbjegla nagađanja, pogrešna tumačenja ili neistine, HBK objavljuje pismo u cijelosti

Komentari 110

BA
bakulušić
16:05 06.02.2019.

Samo istina o Jasenovcu, ratnim i poratnim žrtvama i stradanjima može zaustaviti ludilo. U stvarnom životu i na portalima! Ljeljak i Vukić - naprijed!

VL
Avatar anti_komunist
anti_komunist
15:13 06.02.2019.

koliko chetnickih trolova.........al dzabe krecite .......

VL
CI
cincokapulicaf
14:21 06.02.2019.

Najezda Srbalja na austrijskom forumu.

VL
RE
Rex
16:38 06.02.2019.

Bradonje ne posustaju u svojim podlim planovima.......vuk dlaku mijenja ali čud nikada

VL
Avatar Trica
Trica
14:33 06.02.2019.

Neka si ti njima reko pope:))

VL
DU
Deleted user
02:12 07.02.2019.

Ovdje je sve jasno, jer Kaptol i SPC su suglasni da suglasja nema, i ta se realnost mora prihvatiti. Besmislene su fraze o "kršćanskoj braći", jer je riječ o dva dubinski i stoljećima neprijateljska naroda, i njihove crkve. Miriti nekoga na silu, uvjeravati u svoju "istinu", potpuno je besmisleno. Neka svatko ide svojim putem i tako je bolje, nego nasilno forsirati licemjerni ekumenizam, koji nikada neće zaživjeti. Najbolji je status quo, tj. "zamrznuti konflikt". Jeste istina da SPC ima korektne odnose sa svim ostalim katoličkim narodima i crkvama osim sa Kaptolom i hrvatskim narodom, kao što i Kaptol ima korektne odnose sa svim pravoslavnim crkvama i narodima osim sa SPC i srpskim narodom. To je ono što zbunjuje Vatikan, pa svaki dosadašnji papa pokušava da se "odnosi poprave", što je zaludan posao. Još od kraja WWII svaki papa je želio posjetiti Beograd, što je realno izvodivo, jer Vatikan je imao diplomatske odnose sa Jugoslavijom, a sada ima i sa Srbijom. Poziv papi postoji još od Titovog posjeta Vatikanu, a kasnije su papu zvali i Milošević, i Tadić, i Nikolić i Vučić. To u odnosima dvije države nije sporno. Ali nijedan papa do sada nije želio doći u Beograd, ako nema poziv i srpskog patrijarha i episkopata SPC. E tu je "kvaka", jer taj poziv od SPC nikada neće dobiti, sve dok papa ne klekne u Jasenovcu, prizna zločine nad nevinim srpskim narodom, i od njega zatraži oprost. Zato se taj "Circulus vitiosus" nikad neće ispraviti. Realnost se mora prihvatiti kakva jeste.

VL
Avatar Časnik2
Časnik2
14:41 06.02.2019.

....."Za zločine, kako u hrvatskom tako i u srpskom te u drugim narodima, krivi su pojedinci s imenom i prezimenom pa je na njima odgovornost za ono što su počinili"...................., živeli jarani!

VL
BE
belak
07:23 07.02.2019.

Slijede izbori. Maknimo plenkija i pupija i pokrenimo pravnu OLUJU i neka zive u jednoj drzavi.

VL
VR
Vrac666
15:44 06.02.2019.

Koliko zujanja a meda ni za lijek

VL
SR
sramitese
20:47 06.02.2019.

lipo i tocno napisano ali ja vam govorim..i uzaludno guljenje vrimena i tinte..on i oni nisu za nikakva dopisivanja i razgovore..oni su divlji narod koji poznaje samo silu i laz kao oruzje razgovora..njihove probleme hrvatska je rijesila 05.08.95..i eto im odgovora.

VL
KO
KomentatorEU
17:55 06.02.2019.

Nemože se istinom borit protiv laži, argumentom protiv laprdanja.. naravno da nemaju odgovora kad vas ne priznaju nego i dan danas smatraju zagreb svojom patrijarhijom.. treba njih ignoriratat tako da ce oni sami morat priznati istinu i rec da su bili agresori i da su sami pobjegli a ne da su bili napadnuti i istjerani. Kad to priznaju onda treba krenuti u normalizaciju

VL
NE
Neonacionalist
14:39 06.02.2019.

Papa Franjo nas je izdao.

VL
PO
portugisac
15:44 06.02.2019.

Da se vratimo malo unazad; "Zašto neće biti raskidanja Vatikanskih ugovora? I ovdje dolazimo do prvog razloga zašto je Milanović razočarao svoje birače rekavši da neće biti raskidanja "vatikanskih ugovora". Država ima ustavnu obavezu tretirati sve građane jednako. Kad bi ukinula financiranje RKC, morala bi, prema načelu ravnopravnosti građana, ukinuti financiranje SVIH vjerskih zajednica. Uključujući pravoslavnu, primjerice, što svakako ne bi bilo lijepo dočekano u susjedstvu, a vjerojatno ni od dobrog dijela onih koji se protive financiranju RKC. Tada bi se moralo prijeći na porez, odnosno prirez, kakav postoji u nekim državama okruženja poput Italije, Austrije, i Njemačke, što bi zapravo vjerojatno pogodovalo RKC, bar financijski. No postoji i bitniji: "Vatikanski ugovori" imaju karakter - međunarodnih ugovora, i to ih jedino razlikuje od ostalih ugovora sklopljenih s ostalim vjerskim zajednicama. Druge vjerske zajednice nemaju međunarodni pravni subjektivitet. Sveta Stolica je tu iznimka, a to ima korijene u tome što je vatikanska diplomacija diplomacija jedna od najstarijih i najiskusnijih u Europi, ali i u tome što je katolička crkva nerazdvojni dio povijesti kontinenta, i njegovog civilizacijskog uspona na vrh svijeta. U Hrvatskoj, Sveta Stolica je diplomatski prisutna od vladavine bana Borne: 679. godine je sklopljen prvi međunarodni savez između Hrvata u njihovoj novoj postojbini, i to sa Svetom Stolicom na kojoj je sjedio papa Agaton."

VL
Avatar anti_komunist
anti_komunist
14:01 06.02.2019.

nasli ste sa kim cete polemizirati, sa glavnim ideolozima velikosrpske politike ciji podmladak u manastirima vrvi od chetnicke ikonografije.......sa njima nema dijaloga, samo preko bodljikave zice ili velikog zida ......

VL
Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
17:23 06.02.2019.

Sve ovo što je izrečeno u ovom pismu HBK upućenom vrhu SPC je ispravno, korektno i odmjereno!!!! No ja ne kužim, da li naši biskupi polaze od toga da sugovornici iz SPC imaju iste motive i iskrenost kao i oni pa zaista vjeruju da je SPC iskreno stalo do objektivnog, iskrenog i dobronamjernog dijaloga? Ili znaju s kime imaju posla, ali se pod utjecajem Vatikana ili svoje dobronamjerne naivnosti nadaju da će ustrajnošću na svojem pružanju ruke pomirenja, jednom, nekad u budućnosti, ovakvi pokušaji ipak uroditi nekim plodom? Il znaju s kime imaju poslai i ova vrsta pisma je samo diplomatski folklor, ali su i sami itekako svjesni da je domet ovakvih pokušaja minimalan, ako ne i kontraproduktivna!!! Štogod bilo malo mi je sve to ipak naivno od naših biskupa jer s ovakvim pokušajima, u kojoma se HKC opet uglavnom brani i opravdava i tek pomalo i s puno takta iznosi poražavajuće činjenice za SPC i velikosrpski fašizam, samo još više rasplamsavaju aroganciju SPC koja te pokušaje doživljava i razumije kao indirektno ispričavanje HKC i učvršćuje SPC u njihovom načinu djelovanja, a to je da je napad najbolja obrana. S druge strane, svatko ko nije beskrajno naivan ili beskrajno zlonamjeran (prema Hrvatskoj) zna da je SPC najjači duhovni generator velikosrpskog projekta i sve što SPC čini, sve što propovjeda, sve što nastoji, usmjereno je i angažirano je na ostvarenju projekta da svi Srbi žive u jednoj državi...i u tom smislu je spremna na sve, ali baš na sve!!!!

VL
DU
Deleted user
17:40 06.02.2019.

Dakle istocnjacki episkop bradonja Pantelic je 90-ih otvoreno zagovarao Starozavjetno pravilo: "oko za oko, zub za zub", raspirivao mrznju i huskao Srbe na oruzje

VL
RI
river
15:11 06.02.2019.

Srpsku pravoslavnu crkvu treba gledati kao agenta srpske vlade...Zar nije blagoslovila srpske tenkove koji su isli u rat protiv RH.

VL
Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
neomarxisticka extr. ljeviciva
16:21 06.02.2019.

razlika izmedu katolickog svecenika i pravoslavnog popa je ogromna. ovaj pop(episkop) pjeva cetnicke pjesme, poducava djecu u hrvatskoj tim pjesmama i znatno doprinosi nemiru u rHr. potpuno subjektivan te na osnovu toga njegove tvrdnje nemogu biti relevantne( nazalost jesu meduu velikim brojem srba). U samom pismu se vidi razina kulture i truda katolickih svecenika i biskupa .pop se neudostoji izraziti postovanje te odgovoriti im. Vecina srbskih/ortodoxnih svecenika su radikalni nacionalisti i sijaci mrznje,zlobe i nemira. neka im bog oprosti

VL
DU
Deleted user
14:13 06.02.2019.

Kme kme kmece trolovi s istoka niti ne pročitavši pismo.

VL
Avatar Trica
Trica
17:17 06.02.2019.

Poslije ovoga pisma su se pravoslavni popovi toliko postidjeli ,da ni jedan nije išao doma supruzi, već su svi otišli švalerkama:))

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.