Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski europarlamentarac

Picula: Zemlje poput Mađarske ne žele europske vrijednosti

Predstavljen SDP-ov kandidat za gradončelnika Vodica
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
01.07.2022.
u 15:59

Oni koji verbalno podupiru potrebu da BiH što prije postane kandidatkinjom, sugerira Picula aludirajući na Mađarsku, to čine iz nekih svojih sebičnih i problematičnih razloga pa Hrvatska ne bi trebala slijediti takvu politiku niti bi trebala podržavati samo određene političke opcije u BiH.

Države poput Mađarske opasnost su za Europsku uniju jer im je cilj "razvodniti" njene vrijednosti a pritom izvući za sebe što veću financijsku korist, upozorio je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, koji je nedavno imenovan za posebnog izvjestitelja Europskog parlamenta za strategiju proširenja Unije. 

U razgovoru koji je u petak objavljen na mrežnim stranicama sarajevskog "Dnevnog avaza" Picula je pojasnio kako će u izvještaju kojega priprema u novoj ulozi sumirati nove ideje, pozitivne posljedice proširenja EU u prošlosti, ali i kazati zašto je politika proširenja u posljednjih deset godina zaustavljena.

Te će preporuke, kako je najavio, poslužiti kao svojevrsni smjerokaz i drugim institucijama, odnosno Europskom vijeću, Komisiji i Europskoj službi za vanjsko djelovanje (EEAS), kako bi uvažili nove okolnosti i politiku proširenja stavili u nove formate.

Izričit je u ocjeni kako EU mora ostati "otvoreni projekt" te tvrdi kako je rat u Ukrajini zapravo revitalizirao politiku proširenja Unije koja je prije toga bila zanemarivana.

Komentirajući odnos Unije prema BiH, koja zbog zastoja u provedbi očekivanih reformi još čeka status kandidata za članstvo u EU, Picula je kazao kako većina država-članica EU tu zemlju smatra nedovoljno funkcionalnom te nestabilnom, uz procjenu da ona nema kapaciteta za usvajanje standarda i reformi koje bi je učinili vjerodostojnim kandidatom. Oni koji verbalno podupiru potrebu da BiH što prije postane kandidatkinjom, sugerira Picula aludirajući na Mađarsku, to čine iz nekih svojih sebičnih i problematičnih razloga pa Hrvatska ne bi trebala slijediti takvu politiku niti bi trebala podržavati samo određene političke opcije u BiH.

"Države koje i same imaju problema s primjenom temeljnih vrijednosti na kojima počiva europski projekt, poput Orbanove Mađarske, rado bi povećale broj članica s demokratskim deficitima kako bi razvodnile uniju vrijednosti, a ojačale uniju pukih korisnika fondova. Hrvatski se interes za približavanje BiH Uniji mora temeljiti na drugačijim pretpostavkama. Zagreb treba kontinuirano pomagati BiH, neovisno o političkim bojama nositelja državne vlasti", kazao je Picula.

Njegova je ocjena kako strukturama koje su trenutačno na vlasti u BiH zapravo ne odgovara ništa što bi "odmrznulo daytonski status quo" jer im tako stanje jamči opstanak na vlasti.

"Dodikovo otvoreno paktiranje s Rusima, činjenica da Republika Srpska ima političko vodstvo koje je na listi nepoželjnih na Zapadu, sigurno nije ulaznica za kandidatski status. Takve kvazieuropske politike s figom u džepu, nažalost, ne vode nikuda i samo šire apatiju među građanima", zaključio je Picula.

Komentara 5

DU
Deleted user
16:08 01.07.2022.

evropske vrijednosti su utopijske vrijednosti...koliko su novca iznijeli iz hrvatske ti koji njeguju te vrijednosti npr .bankari ...oko 100 milijardi kuna od 1995.godine samo na osnovi dobiti ....itd

Avatar Boycie1
Boycie1
10:32 03.07.2022.

Taj Picula je malo žešći d.....nerik . Mađarska je povijesno i zempljopisno , kulturološki Evropa da više evropska biti ne može . To što odabrana a ne izabrana ekipa pokušava nametnuti nekakve izmišljene standarde i to proglasiti kao evropske tekovine i evropske standarde je sasvim druga stvar . Koliko će u tome uspijeti je drugo pitanje .

ST
staromlad
14:10 03.07.2022.

Picula, Picula...ti i tvoja stranka baštinite totalitarističke vrijednosti nadograđene lijevo- liberalnom LGBTQZxyz politikama. Za narod vas nije nimalo briga, bitno je provoditi kojekakve izmišljene programe u svrhu brisanja identiteta, vjere i istinskih ljudskih vrijednosti. Koliko novaca pojede ta NGO propaganda usmjerena protiv vlastitog naroda i većinskog mišljenja? Koliko se pravih stvari moglo izgraditi i napraviti?! Znam, tebi je bitna lovica koju primaš i beneficije koje uživaš, a s tom lovicom si tu kralj među nama zaostalim domorodcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije