Naslovnica Vijesti Svijet

Picula: Hrvatska ne smije biti diskriminirana

07. travnja 2017. u 09:08 4 komentara 221 prikaza
Tonino Picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od danas počinje primjena direktive EU o sistematskoj kontroli svih građana kad ulaze i izlaze iz Schengena. Zbog jačanja kontrole vanjskih granica, odnosno revizije zakona o schengenskoj granici, očekuju se gužve na graničnim prijelazima Hrvatske sa susjednom Slovenijom već ovog vikenda.

Naime, detaljnija provjera putnih dokumenata odnosit će se sada ne samo na državljane trećih država, već i državljane Europske unije. Osim vizualne kontrole, svi dokumenti će se provjeravati i optičkim čitačem u dostupnim bazama podataka: schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te zbirkama podataka nacionalne policije. Reakcija je to na tragične posljedice terorističkih napada u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj koje su, između ostalog, rezultat nedostatka prakse razmjene podataka među zemljama lanicama.

Zastupnik Tonino Picula (SDP/SND), koji je na ovoj direktivi radio kao izvjestitelj u sjeni u ime odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), naglasio je da ne smije biti diskriminacije među članicama EU te da se provedba kontrole putnika ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe, priopćenjem javljaju iz Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

„Iako ova uredba utječe na slobodno kretanje građana, moramo podržati prijedloge koji nam omogućavaju veću sigurnost. Pritom želim naglasiti kako će provedba zasigurno imati implikacije na vrijeme čekanja na prelazak granica, zbog čega je potrebno osigurati adekvatne tehničke, tehnološke, administrativne i kadrovske kapacitete granične kontrole, osobito na najfrekventnijim graničnim prijelazima u vrijeme godišnjih odmora.“

Podsjećamo, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je početkom godine poručio da bi u slučaju ignoriranja arbitražne presude o graničnom prijeporu, Hrvatska mogla pretrpjeti štetu, što bi posebice osjetili turisti na granici u vrijeme turističke sezone. Zastupnik Picula reagirao je na te najave u Europskom parlamentu, rekavši da su prijetnje blokadom jedne

Članice Europske unije drugoj neprihvatljive!

Nakon što je Europski parlament prije dva dana potvrdio pristupanje Hrvatske Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Picula je u ime svoje političke skupine S&D imenovan za izvjestitelja u sjeni na 2 mišljenja Odbora za vanjsku politiku (AFET) o nadopuni provedbe ovog informacijskom sustava, što znači da će izbliza sudjelovati u svakom koraku vezanom za ulazak Republike Hrvatske u Schengen. 

>> Putujete li u Sloveniju? Policija ima važnu obavijest

Elipso

 • nogogaz:

  Hrvatska nažalost nema šanse da nas prime u šenegen. A ova gužva na sengen granici nije još ništa. Madžari, slovaki, poljska...več su se dogovorili o potpunoj blokadi hrvatske granice. Višegradska grupa investira u izgradnju pruge od slo mora do poljske ... prikaži još! i dalje do sjevernog mora. U slučaju nepoštovanja arbitražne presude šengen bi mogao i zatvorit granicu. Prvo za sve ne EU državljane a kasnije i za kamione... Već su se slovenci dogovorili viegradskim državama i samo se čeka da nagazimo minu...hvala vama hadezovci i milanović!! Što nas čeka za uskrs samo je uvertura u turističku sezonu. Taljani sa starim osobnim dokumentom neče više ni dolazit u ljepu našu...a takvih kažu tsljani ima oko 80%...taljani ko taljani neće platit i nabavit modernu osobnu...

 • Avatar mask
  mask:

  Picula, zašto Europski parlament je tek prije dva dana potvrdio pristupanje Hrvatske Schengenskom informacijskom sustavu (SIS)? Zašto nisi prije reagirao? Sada će dečkima trebati dobra 2 mjeseca da se priviknu tog posla, a u tom vremenu ode nam turistička sezona. ... prikaži još!. Tko će biti kriv što ga budemo svi zajedno dobro popušili...?

 • Avatar mask
  mask:

  Još nešto sam zaboravijo: Pa da rušili smo rekorde u turizmu, sada imamo priliku rušiti rekorde i na čekanju na garnicama ha, ha... Sve zasluge idu HR Vladi!