Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOSTAR

Petrov: Provociraju jer ne žele dogovor

Božo Petrov
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
08.02.2017.
u 21:27

U posjetu Mostaru s Petrovom su bili bivši ministri Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović

Ni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova Sarajevu, kao ni drugih dužnosnika iz Zagreba koji su komentirali procese u toj zemlji, nije protekao bez incidenta. Ovoga puta pobrinuli su se za to u uredu predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji je ustvrdio kako je Petrov na sastanku poručio da ne podržava stvaranje dodatnih entiteta, što praktički podrazumijeva da je protiv očekivanja većine sunarodnjaka iz BiH, u kojoj je prije ulaska u politiku više godina radio kao psihijatar u mostarskoj bolnici.

Nisu konačna rješenja

Predsjednik Sabora odmah je to demantirao kazavši da su takve manipulacije zapravo skretanje pozornosti s pravih problema i nejednakopravnosti Hrvata u BiH. – Bez obzira na različite pokušaje provokacija koji se koriste samo zato što možda nekima nije u interesu da se postigne dogovor, najvažnije je da politički predstavnici svih triju konstitutivnih naroda sami nađu model. Neka oni daju model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda – rekao je Petrov. U njegovu obranu stao je i zastupnik Zlatko Hasanbegović kazavši kako je za BiH ključan dogovor Bošnjaka i Hrvata smatrajući neprimjerenim interpretirati Petrovljeve izjave o “dodatnom entitetu”.

– Razgovori su bili vrlo dobri i otvoreni. Iskreno se razgovaralo i nema potrebe da se bilo kakva sjena baca na razgovore. Što se tiče izjave gospodina Zvizdića o kojoj su se mediji najviše raspisali, neobično je i nepotrebno u kurtoaznim izjavama interpretirati stajališta druge strane. Mi ovamo nismo došli nuditi konačna rješenja, već čuti što ljudi misle – poručio je Hasanbegović. Prije Petrova na sličnoj medijskoj lomači našla se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Svojevrsni odgovor na prvi pohod premijera Andreja Plenkovića u BiH bilo je uhićenje desetorice visokih hrvatskih vojnih i civilnih dužnosnika u Bosanskoj Posavini, a na posjet bivšeg premijera Zorana Milanovića Mostaru, kada su Hrvati u BiH bili žrtve tzv. događanja naroda iz 2014., stigla je poruka: “Marš kući”. Posjet predsjednika Sabora BiH dolazi u vrijeme kada se u Europskom parlamentu vodi borba oko prihvaćanja rezolucije u kojoj se za tu zemlju predlaže federalizacija kao model nadvladavanja podjela, čemu se bošnjačka politika snažno protivi. Problem se u suštini svodi na to hoće li Hrvati konačno biti jednakopravni, a Bošnjaci i Srbi im prestati nametati političke predstavnike, diskriminirati ih i sustavno siromašiti njihova područja. To je prepoznala i vatikanska diplomacija koja zajedno s najvišim hrvatskim dužnosnicima, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem i šefom diplomacije Davorom Ivom Stierom na svim međunarodnim adresama snažno lobira za izmjene izbornog zakona i preustroj zemlje. U toj je misiji bio i posjet Bože Petrova, kojemu se s crvenom krpom “trećeg entiteta” nastojala zamagliti suština.

– Perspektivno i strateški veoma je važno da Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma vodi brigu o Hrvatima – izjavio je kardinal Puljić u Sarajevu nakon razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora. Kardinal Puljić podsjetio je kako je broj katolika u BiH sada prepolovljen u odnosu na prijeratno razdoblje pa se s nekadašnjih više od 800 tisuća sveo na oko 450 tisuća.

Razgovor s rektoricom

Predsjednik Sabora Petrov kazao da ga žalosti situacija da se smanjuje broj Hrvata katolika u zemlji. On je u Mostaru razgovarao s rektoricom sveučilišta Ljerkom Ostojić te s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem i provincijalom hercegovačkih franjevaca fra Miljenkom Štekom.

>> Zvizdić 'neprijatno iznenađen' demantijem Petrova

>> Federalizacija BiH na dnevnom redu Europskog parlamenta?

 

Komentara 9

DU
Deleted user
12:46 08.02.2017.

gospodine petrov takovih putovanja kao tvojih bilo je na stotine i sve uzalud što se tiče rješenja u bih kako mislite osigurati stabilnost u državi gdje su tri nacije tri vojske i tri vjere plus ostali a vaše mantranje o stabilnosti i o eu i nato savezu je mlaćenje prazne slame, jer hrvati u bih kao najmalobrojniji narod nema ni elementarne postavke za uspjeh ni u tzv.federaciji a kamoli u tzv republici srbskoj , znači vaš put je toliko bezvezan da ga nemam volju ni komentirati, što će biti hrvati bih bez svog teritorija bez svoje tv, bez svog jezika to pojasnite a ne mantrajte s ispraznicama o ovom ili onom, zapamtite jedno zemlja država je onog tko po njoj hoda i točka, hvala

PO
portugisac
12:18 08.02.2017.

Dobru juhicu nam je Petrov zakuhal. Čovijek je išao u BiH da im potvrdi da ne podržava 3. entitet. Pa kako onda postiči ravnopravnost sva tri naroda. Također vidim da Petrovu i mnogima nije jasno šta znači federacija u BiH. Tada kod formiranja Deytonskoga sporazumna bilo je mišljeno da u Federaciji žive Muslimani i Hrvati kao ravnopravni narodi, federalno vezani na Hrvatsku. Od svega toga ništa i još se ne priznaje Hrvatima jednakopravnost.

BL
Blekpanther
12:50 08.02.2017.

Najbolje bi bilo da pozovu nekog prevoditelja iz RS-e da im prevede taj razgovor na srpski mozda bi onda znali sta govore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije