Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 mjeseci od potresa

Petrinjcima prekipjelo: Traže porezna rasterećenja i jasne rokove, a najavljuju prosvjede i građanski neposluh

Petrinja: Prosvjed 'Potresna šuma' inicijative građana Petrinjsko proljeće
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
29.08.2022.
u 13:00

U pismu su optužili državne institucije u Zagrebu za kronično zanemarivanje ovog područja od poslijeratne obnove, a što se pokazalo naročito u razdoblju nakon potresa

Danas je 20 mjeseci od razornog potresa koji je pogodio dio Sisačko-moslavačke županije, a u državnoj obnovi do sada još uvijek nije napravljena niti jedna zamjenska ili obnovljena teže oštećena kuća sa žutom ili crvenom naljepnicom. S tim su naročito upoznati Petrinjci okupljeni u Građansku inicijativu „Petrinjsko proljeće“ i koji su, povodom 20 mjeseci neučinkovite obnove, poslali prosvjedno pismo Vladi, predsjedniku te saborskim zastupnicima.

U pismu pišu „kao građanke i građani Petrinje, duboko razočarani kroničnom nebrigom za područje na kojem živimo i akutnom nefunkcionalnošću institucija zaduženih za poslijepotresnu obnovu“.

U pismu su optužili državne institucije u Zagrebu za kronično zanemarivanje ovog područja od poslijeratne obnove, a što se pokazalo naročito u razdoblju nakon potresa.

„Percepcija državne brige za zdravstvo, školstvo, sigurnost i infrastrukturu na ovome području raspala se u nekoliko sekundi. Mjesta koja u krizi trebaju biti centar pružanja pomoći oštećenim građanima bila su među najoštećenijima u potresu. Ovo je pokazalo da je novac kojeg smo usmjeravali prema vama godinama bio trošen na druge prioritete. Ova skupa država nizom obveznih potraživanja prema građanima onemogućava građane da sami ulažu u potrebnu infrastrukturu. Mi se obvezujemo plaćati ogromne poreze i druga davanja dok se vi obvezujete koristiti ta sredstva u skladu s našim interesima i zajamčenim pravima. To je društveni ugovor kojeg imamo. Njegovo poštivanje garant je društvene stabilnosti. Međutim, potres je u nekoliko sekundi pokazao da, dok smo mi svoje obveze uredno izvršavali, vi ste svoje sustavno, trajno i svjesno iznevjerili“, ističu iz ove Građanske inicijative koji u priopćenju ukazuju kako je poslijepotresna obnova samo nastavak te prakse proistekla iz državnih postupaka i politike prema ovim krajevima, a koje opisuju „korozivnima, a ne razvojnima“.

„Od kraja rata je prošlo preko 25 godina. U tih 25 godina niste: napravili ništa na boljem povezivanju Petrinje s ostatkom Hrvatske (Petrinja nema vlak niti autocestu), osigurali barem jednu sigurnu i dobro opremljenu zdravstvenu instituciju, osigurali bazičnu sigurnost škola, kulturne i sportske infrastrukture, implementirali nijedan uspješan razvojni program (sami ste priznali da Zakon o područjima od posebne državne skrbi ne daje rezultate). A platili smo milijune i milijarde koje smo mogli uložiti u bolji život naše djece i dolazećih generacija. Naša djeca lošije žive zbog vas“, dodaju u priopćenju te nastavljaju:

„Od potresa je prošlo 20 mjeseci. U tih 20 mjeseci niste: pružili hitnu podršku našoj zajednici - to su učinili volonteri i privatni donatori, donijeli funkcionalan zakonski okvir, omogućili temeljne uvjete za funkcionalnu obnovu, donijeli nikakve programe kojima biste smanjili ogromna davanja kojima vam financiramo plaće, putovanja, urede i skupe aute, kako bismo ta sredstva ulagali u razvoj naše zajednice, otklonili administrativne prepreke za bolji rad institucija, izgradili jednu jedinu kuću u Petrinji, dali bilo kakvu razumnu i adekvatnu perspektivu ljudima u višestambenim zgradama koje su oštećene, dali nama građanima barem tračak nade da ćete se prema Petrinji ponašati drugačije nego dosad. A platili smo milijune. Predsjedniče, Vaš smo rad od dana razornog potresa honorirali s preko 500.000 kuna. Premijeru, Vaš s preko 450.000. Ministrice i ministri, vaš s preko 400.000. Zastupnice i zastupnici, vaš s preko 300.000 kuna. Što imamo od toga? Ništa. Djeca naše djece živjet će lošije zbog vas“, dodaju Petrinjci koji sada zahtijevaju i konkretne korake ističući da više strpljenja nemaju niti vjere u sustav.

„Prvo, zahtijevamo porezno rasterećenje za područje SMŽ, županije koja ima više umirovljenika nego zaposlenih osoba, a koja je najpogođenija ovim razornim potresom. Ovo ste područje zadnjih 25 godina koristili kao izvor prihoda, a niste dali ništa zauzvrat. Kada jedna ugovorna strana odbija ispunjavati svoje obveze, druga obveza više nema. Stoga, zahtijevamo da drastično smanjite poreze i druga davanja za ovo područje gdje ne vidimo korist od njih. Sami ćemo usmjeravati sredstva koja možemo kako bismo samima sebi i našim mladima osigurali temeljnu kvalitetu života. Vi odbijate poštivati naša ustavna prava, sami ćemo ih osigurati.
Drugo, zahtijevamo rokove. Jasne, nedvosmislene i u kamenu upisane. Zahtijevamo da nam dug od posljednjih 25 godina vratite kroz obnovu. Transparentnu, učinkovitu, brzu i uključivu obnovu. Imate naše ranije prijedloge. Pogledajte tamo što takva obnova znači, kad već partijski zaposleni birokrati koje plaćamo iz mjeseca u mjesec ne znaju. Danas vam ovo prosvjedno pismo upućujemo pristojno. Ako u najkraćem vremenu ne vidimo značajne pomake po ova dva zahtjeva, posvetit ćemo se tome da prosvjedima te legitimnim i nenasilnim građanskim neposluhom onemogućimo da nas i dalje ignorirate. U tome ćemo biti predani, kao što smo predani svojoj zajednici i ljudima čije živote sustavno uništavate posljednjih 25 godina“, završava time današnje priopćenje Građanska inicijativa “Petrinjsko proljeće”, vrlo aktivna u razdoblju nakon potresa.

VIDEO U centru Siska se urušila zgrada oštećena u potresu, nema ozlijeđenih

Komentara 4

DU
Deleted user
13:43 29.08.2022.

Suosjećam s ljudima koji su ostali bez kuća i koji čekaju sporu obnovu ali pretjerivati s traženjima kad ti država gradi kuću, plaća režije s neke i hrani nikako nije dobro.

TA
Tarantula
14:16 29.08.2022.

Naime Pertinjci ja vas molim za strpljenje, biti će obnove nakon izbora, morate shvatiti da mi ovo moramo iskoristiti za nadolazeće izbore da Vam možemo ponovo obećati kompetnu i bržu obnovu. Jednostavno ovakav projekt nam se ne isplati gurati ako nemamo neke koristi od toga. Podrška HDZ-u i Franji tuđmanu!

VL
vlada1
13:51 29.08.2022.

Prvo gradimo kapitalizam, radimo na prvobitnoj akumulaciji kapitala, onda krečemo sa eksplatacijom radne snage........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije