Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Petričević optužen da je slovensku tvrtku oštetio za 1,6 milijuna eura

Petričevića se tereti za zloporabu u gospodarskom poslovanju
15. studenoga 2013. u 10:06 3 komentara 2605 prikaza
Darko Petričević
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Da situacija u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) nije bajna potvrđuje i nova zbrka koja je ondje nastala nakon uhićenja Nadana Vidoševića. Naime, na njegovo mjesto, kao v. d., imenovan je Darko Petričević, čovjek protiv kojeg se, kako se ispostavilo, vodi više kaznenih postupaka zbog neisplate plaća te zloporaba u gospodarskom poslovanju. A jedna takva zloporaba rezultirala je optužnicom koju je u lipnju ove godine protiv Petričevića podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Posao u Crnoj Gori

Prema optužnici, Petričevića i njegovu nekadašnju tvrtku Vemos terete za zloporabu položaja u gospodarskom poslovanju “tešku” 1,6 milijuna eura, za koliko su oštetili trgovačko društvo P§B Krško d.o.o.. Riječ je o tome da je Petričević u siječnju 2010. jednostrano prekinuo ugovor koji je 2. prosinca 2009. sklopio s P§B Krško, obvezavši se da će slovenskoj tvrtki preko Centar banke isplatiti zaostatak od 1,6 milijuna eura za radove obavljene na TE Pljevlja u Crnoj Gori.

Ugovorom je bilo definirano da Crna Gora uplati novac i na račun tvrtke Vemos, a ona ga zatim preko Centar banke proslijedi slovenskoj tvrtki. No umjesto da poštuje ugovor, Petričević je, navodi se u optužnici, od voditelja financija Vemosa zatražio da Centar banci uputi dopis kojim joj ukida ovlaštenje za plaćanje Slovencima. Tijekom istrage, Petričević i predstavnik Vemosa branili su se šutnjom, a saslušana je nekolicina svjedoka, među njima i Silva Pangerčič, direktorica P§B Krškog. U iskazu je navela da su dvije tvrtke 2. prosinca 2009. potpisale sporazum o uređenju međusobnih odnosa jer je u tom trenutku Vemos Slovencima dugovao 1,765.233 eura.

Ivan Vrdoljak Novi gaf HGK-a Vrdoljak: Petričevića nisam ja postavio, ne poznajem te ljude

Obje strane usuglasile su se da je dug Vemosa 1,6 milijuna eura, jer se 165.000 eura odnosilo na dodatne radove, koji nisu bili predviđeni u fazi potpisivanja izvornog ugovora. Vemos je sklopio posao u Crnoj Gori, a P§B Krško mu je za taj posao dao svu potrebnu specijalnu opremu, tehnologiju, nacrte i inženjering, dok je Vemos trebao obaviti te radove na TE Pljevlja.

Kredit crnogorske vlade

Ukupno ugovoreni radovi zajedno s opremom iznosili su 9,7 milijuna eura, za što je novac kreditom osigurala vlada Crne Gore. Prema iskazima svjedoka, Petričević je inzistirao da Vemos vodi sve poslove, pa je sav novac bio uplaćivan na račun Vemosa, a on je dalje plaćao sve radove. No, ostao je dug prema Slovencima od 1,6 milijuna eura i taj su se novac obvezali isplatiti P§B Krškom. Kada novac sukladno potpisanom sporazumu između Slovenaca i Vemosa nije sjeo na račun slovenske tvrtke, direktorica tvrtke Silva Pangerčič nazvala je banku da pita u čemu je riječ. I tada je doznala da je banka 11. siječnja 2010. zaprimila telefaks od Vemosa u kojem se navodi da se sporazum stavlja izvan snage, a da P&B Krško o tome nije obaviješteno.

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • velika:

    dobro a zašto već nije ukinuta HGH ..da li će se i na godinu hrvatsko gospodarstvo opljačkati za dodatnih 200 milona kuna

  • sestrićna:

    eh koja vijest..samo da su nam neovisne agencije(neovisne od politike) ljudi bi se iznenadili kad bi saznali ko' najviše krade u državi..

  • Mary loo:

    Ma koga briga za to...bitno je da je on golferski kompanjon "doživotnom bivšem" a doživotni bivši i drušvo oko njega su vjerojatno kod Bajića na čekanju..treba sada u Bajićevom i Vladinom Yutarnjem biltenu svaki dan bombardirati javnost o HDZ-ovcima a ... prikaži još!a a sve radi toga da se ovim totalnim amaterima i nesposobnjakovićima spasi mandat