Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovački sud: Sporna je cesija Petraču od Exportdrva

Petrač d.o.o. dužan platiti 354.000 kuna s kamatama od 1996.

petrac
D. Puklavec/24sata/PIXSELL
08.02.2010.
u 18:52

Zbog odnosa dvaju poduzeća Hrvoje Petrač osuđen je i za iznudu Miroslava Matkuna, tada direktora tvrtke Unit-V.

Varaždinski Trgovački sud donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj poduzeće Petrač d.o.o. iz Zagreba treba propalom poduzeću Unit-V iz Varaždinskih Toplica isplatiti 354 tisuće kuna s pripadajućim kamatama od 1996. godine.

No, to je zagrebačko poduzeće već najavilo žalbu Visokom trgovačkom sudu smatrajući da ni nakon deset godina suđenja nisu utvrđene stvarne činjenice odnosa s topličkim poduzećem, koji je bio ključan i u kaznenom postupku protiv Hrvoja Petrača kada je prije tri godine osuđen za iznudu Miroslava Matkuna, nekadašnjeg direktora poduzeća Unit-V.

Odmah po otvaranju stečajnog postupka nad poduzećem Unit-V u svibnju 1999. godine, vjerovnici su inicirali tužbu protiv poduzeća Petrač d.o.o., tražeći povrat 354 tisuće kuna, koje su Petračevu poduzeću isplaćene cesijom sa zagrebačkim Exportdrvom. Trgovački sud u Varaždinu smatrao je da za cesiju nije bilo osnove, pa je tužbeni zahtjev prihvatio već na prvom suđenju. Međutim, nakon žalbe Petrača d.o.o. presudu je ukinuo Visoki trgovački sud te predmet vratio na novo suđenje.

Zastupnica poduzeća Petrač upozorila je na završetku suđenja da se ni ovog puta nije obratila pažnja na tuženikove dokaze da je za cesiju bilo stvarnih osnova, i to unatoč uputi Visokog trgovačkog suda.

Zbog tražene razlike kredita osuđen na 20 mjeseci zatvora

Za Petračevu odvjetnicu neprihvatljivo je što se varaždinski Trgovački sud pozvao samo na obrazloženje kaznenih sudova u Novom Marofu i Varaždinu da nije bilo osnove za cesiju jer je svoja potraživanja na temelju kredita odobrenog Matkunu Petrač namirio dionicama tvrtke Unit-V pa je njegovo traženje razlike kredita koji nije dobio od Matkuna zapravo iznuda zbog koje je i osuđen na 20 mjeseci zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije