Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.09.2014. u 12:00

Marijana Petir griješi kad zasluge za mandarine pripisuje samo sebi

Ratni sukobi na istoku Ukrajine su se smirili, ali zato su eskalirale borbe među Hrvatima u Bruxellesu oko neretvanskih mandarina pogođenih ruskim sankcijama. Antivladine snage u obliku Marijane Petir borbeno su djelovale po položaju zvanom Tihomir Jakovina, koji je odgovorio na te “provokacije” izazvavši još jače djelovanje separatista-petirista i sve se pretvorilo u klupko međusobnog optuživanja koje je prosječnom Europljaninu teško pratiti i razumjeti, pa najradije ostaje po strani. Da stvar bude kompliciranija, osim petirista na terenu djeluju i druge provladine i protuvladine postrojbe koje također tvrde da su oni jedini i pravi borci za hrvatske mandarine, pa je više nemoguće pratiti tko je tu u pravu, tko žrtva, a tko agresor.

Prepucavanja onih koji zastupaju Hrvatsku u EU oko toga tko je zaslužan za europsku pomoć hrvatskim mandarinama bila bi smiješna da nisu, zapravo, žalosna. Objektivno, ta je prepucavanja žalosnima učinila HSS-ova zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je u početku imala dobre namjere pomoći hrvatskim proizvođačima mandarina, ali se ta borba za pomoć pretvorila u borbu za njezin vlastiti imidž. Petir se pokušava predstaviti kao jedina zaslužna, iako to nije cijela istina. Ona jest zaslužna, ali nije jedina zaslužna.

O čemu je riječ? Nakon što je Rusija uvela embargo na uvoz europskih prehrambenih proizvoda, Europska komisija je 18. kolovoza odobrila 125 milijuna eura interventne pomoći za proizvođače kvarljiva voća i povrća. Na listi tada još nije bilo mandarina, ali EK je od početka najavljivao da će se pratiti razvoj situacije na tržištu i da će se lista prema potrebi nadopunjavati novim proizvodima čiji proizvođači trebaju pomoć zbog ruskih sankcija. Marijana Petir je 22. kolovoza, kao članica Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, počela tražiti da se na listu uvrste i mandarine i mliječni proizvodi, što je važno za Hrvatsku. Zatim je to ponovila i 3. rujna na sjednici Odbora u EP-u. Kad je ovaj tjedan postalo jasno da Europska komisija prihvaća inicijativu da se na listi nađu i mandarine, Petir je poslala priopćenje pod naslovom “Marijana Petir izborila pomoć za proizvođače mandarina”, koje je sadržavalo i ovakve slatke izjave: “…sada je na ministru Jakovini da pokuša ne prokockati i ovu priliku”.

Kad su iz Ministarstva poljoprivrede na to odgovorili svojim priopćenjem u kojem su se požalili da Marijana Petir “besramno obmanjuje javnost”, Petir je izbacila novo priopćenje pod naslovom “Ministar Jakovina obmanjuje javnost i u nedostatku vlastitih ideja sebi pripisuje inicijative eurozastupnice Petir”.

Zaista, u tom trenutku se činilo da Petir i Jakovina izmjenjuju više međusobnih optužbi nego Putin i Jacenjuk.

Istina, namjere Marijane Petir bile su dobre jer je vrlo rano nakon uvođenja ruskih sankcija na europske prehrambene proizvode pokušala, kao članica Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta, osvijestiti potrebu da će Europska komisija trebati pomoći i hrvatskim proizvođačima mandarina. No, iz njezinih priopćenja izvire previše hvalisavosti i preglasan je taj pokušaj da sve zasluge pripiše sebi. Istina je i da su ministar Jakovina i njegov tim radili to isto što i Petir, samo što su njihovi sastanci zatvoreni za javnosti i sudionici tih sastanaka nemaju taj komfor da šalju priopćenja sa slobodnom interpretacijom događaja koji uključuju veličanje svoje uloge i zanemarivanje uloge svih drugih.

Odluka o uvrštenju mandarina nije donesena u EP-u, pa ni teoretski nije moguće da je samo europarlamentarka iz HSS-a za nju zaslužna. Donesena je na sastancima na kojima sjede predstavnici ministarstava poljoprivrede država članica EU, pa onda i predstavnici Jakovinina ministarstva.

Bilo bi korisno i za Marijanu Petir, a i za Hrvatsku, kad bi nastavila vrijedno raditi, ali s malo manjom potrebom za hvalisanjem i pripisivanjem zasluga ondje gdje, realno, zasluge nisu samo njezine.

Razumljivo je da želi ulaziti u političke obračune s Tihomirom Jakovinom jer su njih dvoje politički suparnici, a po neupitnim statističkim pokazateljima, u mandatu sadašnjeg ministra poljoprivede Hrvatska od svih država EU bilježi najveći pad bruto dodane vrijednosti u poljoprivredi, veći od 25 posto! To je razlog za kritiziranje ministra Jakovine, a ne borba za mandarine u EU u kojoj Jakovina, ruku na srce, čini sve što može.

>> Jakovina i Petir u ratu oko zasluga za odštetu za mandarine

Komentara 8

DU
Deleted user
12:09 22.09.2014.

koliko košta ovakav navijački članak

PU
pužina
14:52 22.09.2014.

Petir nije jedina ali svi ostali šute i uglavnom prodaju maglu u svom interesu. Ona jedina zna zbog čega je tamo...

UZ
uzor10
12:17 22.09.2014.

Jakovina i Petirka vode poljprivrednu politiku RH može li biti jadnije, Jakovina uzimao poticaj za voćnjak a nije obrađivao,vodio uglednu apoteku u Bukovlju pa propao a Petirka nikad ništa u životu nije radila osim valjala narod i čak ni u svom selu nije pobjedila za načelnicu pa može li biti jadniji dvojac u državi... Tako nam i treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije