Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petina učenika pije svaki peti dan

02. svibnja 2008. u 20:08 3 prikaza
Svaki peti učenik, u posljednjih deset dana, pio je alkohol deset i više puta
Foto: Foto: Antonio Bronić

Svaki peti učenik u posljednjih deset dana pio je alkohol deset i više puta, u prosjeku svaki peti dan, pokazali su rezultati Europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama.

Istraživanje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo na 6328 učenika prvih i drugih razreda srednje škole. Pokazalo se da je od 1995. do 2007. godine taj postotak kod dječaka prvih razreda skočio sa 13 na 39 posto, a kod djevojčica s četiri na 16 posto. Čak 94 posto učenik probalo je alkohol barem jednom u životu, stoji u istraživanju. Dr. Darko Breintenfeld kaže da u Hrvatskoj djeca počinju piti u otprilike 13. godini i zaostaju za europskim prosjekom koji je 12 godina.

No, to nas ne smije radovati jer su europske obitelji "olabavile" ranije od naših i situacija bi bila gora da se kod njih ne provodi zakon - što kod nas nije slučaj  kaže dr. Breintenfeld.

Tvrdi da kod nas nitko nije ozbiljno kažnjen pa ne osjeća obavezu poštovanja zakona.
Većina mladih opija se zbog nedostatka odgoja, manjka zanimacija, osjećaja praznine i nedostatka cilja zbog čega im nedostaje i samopouzdanja. Djeca moraju imati obaveze koje će ih odvratiti od želje za alkoholom. No, ni tu roditelji ne smiju pretjerivati. Ako ih opteretimo aktivnostima i previše očekujemo, to ih opterećuje zbog čega će opet posegnuti za bocom  objasnio je dr. Breintenfeld.

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika