Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sramotno

Petero djece zbog kamenovanja i terora ne ide u školu

'crna kronika, 04.03.2010., varazdin, romsku obitelj horvat tukli i porazbijali prozore romi doseljenici Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
06.03.2010.
u 11:22

Obitelji Horvat i Fischer od straha da ih rulja ne zapali nisu spavale kod kuće i djecu drugi dan ne šalju u školu. Romi im prijete da će im ukrasti djecu na putu u školu.

Obitelji Horvat i Fischer već drugu noć nisu oka sklopile, a ni jučer nisu slali petero djece u školu zbog straha od prijetnji svojih sunarodnjaka Roma koji su ih u srijedu tijekom noći kamenovali.

Sva su stakla razbijena

– Tata Valentin jako je bolestan, uz tumor, imao je i tri srčana udara pa mu je zbog svega jučer popodne pozlilo i vozilom hitne pomoći prebačen je u varaždinsku bolnicu. Prošlu smo noć zbog straha proveli u stanu kod rođaka i prijatelja. Djeca su spavala, a mi stariji razgovarali. Ni ove noći nećemo biti kod kuće jer se bojimo, a i razbijena su nam sva stakla na kući pa ulazi hladnoća. Susjedi su rekli da je policija bila kod naših napadača i da su im pretražili nastambe. No, čim su otišli, ovi su istu noć i ujutro opet pucali iz oružja koje imaju dobro skriveno – požalio nam se Ratko Horvat, kojem je jedan od sunarodnjaka dok je branio nećaka od batina stavio pištolj na sljepoočnicu.

Biserka Fischer razgovarala je s pedagoginjom I. varaždinske OŠ zbog svoje i bratove djece.
– Kazala je da će sve prenijeti ravnateljici te obavijestiti i Centar za socijalnu skrb - veli Biserka. Njezin brat Ratko kaže da im je nužna pomoć Grada kako bi im se osigurao smještaj jer se boje spavati kod kuće zbog prijetnji da će ih žive zapaliti. Najviše ga muče prijetnje da će im ukrasti djecu na putu u školu.

Varaždinska policija potvrdila je da je u srijedu u 22.50 sati na Trgu Pavla Štoosa došlo do narušavanja javnog reda i mira između četvorice muškaraca (17, 20, 32 i 37 godina) i triju žena (28, 36 i 41) s jedne strane te šestorice (dvojica po 32 godine, a ostali 19, 27, 48 i 50) i dviju žena (18 i 36) s druge strane. Policija je priopćila da je 20-godišnjak nekoliko puta pljusnuo 17-godišnjaka, u čiju je obranu stao 19-godišnjak koji je napadača izudarao rukama i nogama po glavi i tijelu.

Svi su bili alkoholizirani

U sukob su se umiješali i ostali te su palicama i kamenjem jedni druge gađali i udarali. Natučenja i oguljotine zadobila su petorica mlađih muškaraca te tri žene od 18, 28 i 41 godine. Svi su bili pod vidljivim utjecajem alkohola, a kod 32-godišnjaka koji se nije želio smiriti izmjeren je 2,21 promil akohola te je zadržan na triježnjenju. Tridesetdvogodišnjak je prijavio prijetnju vatrenim oružjem pa je policija pretražila stan i prostorije 48-godišnjaka, ali oružje nije nađeno. Policija i dalje istražuje slučaj.

Varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok kazao je da nema sve potrebne informacije, ali da je za ponedjeljak dogovoren sastanak s ravnateljima škola i policijom.
– Djeca, naravno, moraju ići u školu – kazao je. Očekujemo i očitovanje Ministarstva obrazovanja.

Komentara 10

LO
lolek
13:21 06.03.2010.

Trebali bi malo specijalce poslat da oni pretraze Rome, mislim da vise ne bi razmisljali o napadima. Kakva smo mi drzava kad dopustamo da takvi uzimaju pravdu u svoje ruke i teroriziraju stanovnistvo, u krajnjem slucaju imamo mi i vojsku koja ionako nema sta za radit.

IK
Ivan Kuhar
11:58 06.03.2010.

Nije vise Stosovog trga. Nekada kad je sajam bio tamo zvao se tako. Sada toga vise tamo nema pa je preimenovan u ulicu Matije Gupca. A Cehok da je pametan protjerao bih te cigane i otkud su dosli Kursanec, Republika medimurje.

DA
dahna
10:33 08.03.2010.

I ovi komentari su ogledalo vas samih.Nije u vasem dvoristu pa vas se i ne tice..............Nasilje je nasilje bilo koje boje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije