Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zasjeda za Osmanlije
Povratak na članak

Petar Zrinski s 2000 krajišnika potukao 8000 Turaka i - kažnjen

Europa je brujala o toj pobjedi, ali vrhovni zapovjednik Vojne krajine general Ivan Herbert Aursperg Zrinskog je tužio zbog neposluha. Morao je predati ratni plijen i zatočenike.

Komentari 34

Avatar _Hedon_
_Hedon_
12:19 11.07.2010.

Ako su i ratovali Srbi, to su bili Srbi kojima je Hrvatska bila u srcu

VL
Avatar Ivica6
Ivica6
12:00 04.07.2010.

Klasična hrvatska priča - ratnici pobjede, a onda ih vlast kasnije kažnjava. I nedavno viđeno, zar ne?

VL
SA
sadaive
13:13 31.08.2010.

Kaže šaban je bio poeta,izen ti novost..

VL
Avatar Rubirosa
Rubirosa
13:01 04.07.2010.

I tako je Zrinjski vikao\"Vincere aut mori!!!Vincere aut mori!!!!Vincere aut mori!!!!\" i Krajisnici su razumeli sta je Medjumurac zaurlikao...........E moj dr.mr.sc itd

VL
BR
brgr
06:38 19.07.2010.

Nikola je rođen u Smiljanu kraj Gospića od oca Milutina, pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine, u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva, u današnjoj Hrvatskoj. Kršten je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi. Prema krštenici je rođen 28. juna 1856. godine. Nikolin otac, po zanimanju pravoslavni sveštenik, bio je takođe nadareni pisac i poeta koji je posedovao bogatu biblioteku u kojoj je i sam Nikola provodio svoje detinjstvo čitajući i učeći strane jezike. Po jednom verovanju, Tesle vode poreklo od Draganića iz Banjana. Po navodima Jovana Dučića, Tesle su poreklom iz Stare Hercegovine, od plemena (Oputni) Rudinjani iz sela Pilatovaca u današnjoj nikšićkoj opštini. Međutim, o Teslinom poreklu postoji i verzija da su od Komnenovića iz Banjana u Staroj Hercegovini. Po legendi koja se zadržala u Banjanima, Komnenovići su zidali crkvu prilikom čega su se posvađali sa majstorima usled čega je došlo do krvavih obračuna. Kao rezultat toga, deo Komnenovića se preselio sa Tupana u drugi kraj Banjana zbog čega su ih prozvali Čivije (ekseri) koji i danas žive u Banjanima, dok se drugi deo odselio u Hrvatsku koji je prozvan Tesla po oruđu. Sa druge strane Nikolina majka bila je vredna žena sa mnogo talenata koja je i sama bila kreativna jer je svojim izumima olakšavala život na selu. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom životu. Njegovi roditelji su osim njega imali sina Daneta i ćerke Angelinu i Milku, starije od Nikole i Maricu, najmlađe dete u porodici Tesla. Dane je poginuo pri padu sa konja kad je Nikola imao pet godina i to je ostavilo veliki trag u porodici. Dane je smatran izuzetno obdarenim talentom, dok je Nikola smatran manje inteligentnim.[1] Veruje se da je Danetova smrt osnovni razlog što otac dugo nije pristajao da ga pusti od kuće na škole tehnike daleko od kuće.

VL
TV
tvrtko3
22:51 22.07.2010.

Nisam imao namjeru komentirati više ovog bolesnika brgr ali kad mi spomene katoličke Srbe u Dalmaciji.... ipak je to velikosrspko ludilo teško izlječiva bolest. Morloci je ime za stanovnike dalmatinske zagore koja se protež od Krke do Neretve i neme nikakve veze za nečijom vjeroispovjesti, a tko je na tom području većina, osim područja oko Kinia, mislim da je jasno. Pošto je na tom području dijalekt sličan onome na obali, samo nešto tvrđi u izgovoru, nije teško zaključiti da se radi o starosjediocima čiji su dijalekt prihvatili i pridošli Srbi. Pa nije valjda moguće da bi neka masa pridošlih stanovnika prihvatila dijalekt manjine koje su tu zatekli. Zato čovječe daj se ugasi već jednom. A što se tiče Runjanina, naravno da je Srbin, To je općepoznata stvar. Ali Srbin koji je poštovao državu u kojoj je živio, Srbin koji je autor muzike Ljepe naše.

VL
MM
Mladen Miletić
18:31 24.07.2010.

Kako to Hrvati uvjek pobjeđuju i one koji su 4-5 puta jači več; Srbija duplo veča i devetoduplo bolje naoružana ? Pobjedili mi i Ameri .... Kako se pobjeđuje jače veče? neki su brzi i kolju mnogo brže od nekih drugih ? Ili ?

VL
CU
cunt
16:59 15.08.2010.

kaj se dogodilo sa Kležom iz rubrike Povijest ???? sigurno je otiše u Disneyland

VL
OB
-obrisani-
17:13 05.09.2010.

1847. u Hrvatskom saboru, hrvatski jezik je proglašen službenim čime je zamenio dotadašnji službeni jezik — latinski.

VL
AG
Agramer198
15:22 04.07.2010.

Rubirosa je debil.... Zrinski i obitelj Frankopan su najveći hrvatski rodovi... Da barem i danas imamo takve ljude kojima je Domovina prije svega.

VL
Avatar Rubirosa
Rubirosa
14:33 05.07.2010.

Ovaj kamenko vredja i njega otavis, a mene izbises? Gde je tu PRAVADA???? -----------------(H)----------------------------

VL
HB
HRVI.BOGEC
23:48 11.07.2010.

isto je i danas-Uvedu nas u rat,proglase zločincima i pošalju u hag,pokradu nam lovu i zaduže nas a onda nas dresirane uzmu pod svoju komandu a onda mi pričamo o domoljublju a slušamo gazdu iz evrope i mi smo kroz povjest tako naučili-tu tradiciju je prekinuo umjetni savez republika jugoslavije , jer smo oduvjek težili zapadnom korpusu i nadali se da će nas neko sa zapada ili osvoiti ili usvoiti kao skrbnik i konačno nam se san ostvario.

VL
TV
tvrtko3
15:23 13.07.2010.

Od srpskog \"junaštva \" nije pošteđen ni Petar Zrinski. Od kosovske bitke do 19 st. nigdje ih nije bilo više od 400 godina. Najprije su zdimili u hrvatsku Bosnu pa onda pomaloi u sadašnju Hrvatsku. Ako su i sudjelovali u kojoj bitci u 17 st. onada sigurno na turskoj strani kao njihovi vazali.

VL
BR
brgr
20:25 13.07.2010.

tvrtko ocito da ti slabo znas povijest Srba,evo malo povijesti od Kosovskog Boja pa na ovamo. Vuk Brankovic prelazi sa prvom seobom Srba u Austrougarsku dobiva Gradove :Bijelu Stijenu,Sirac,Caklovac itd.bio je Plemic priznat i na Turskom i na Austrougarskom dvoru.. Sve vece bitke na Hrvatskim prostorima od 1389 tj.Kosovskog boja vodjene su na Granicnim podrucjima izmadju dva Crastva Austrougarskog i Turskog u kojima su iskljucivo ucestvovali Srbi krajisnici i Hrvatsko Ugarska Vlastela . Prvi Srpski Ustanak ,Drugi Srpski Ustanak,Srpsko Turski Rat ili ti Prvi Balkanski Rat,istjerali Turke iz Bosne,Srbije i Makedonije. Idemo dalje:Prvi Svjetski Rat istjerali Austrougare iz Hrvatske i Slovenije primili vas pod svoje okrilje dali vam kraljevinu SHS Sa kraljevinom Srbijom. Priznali vam sva odlicja iz Austrougarske Monarhije tj.Oficiri Austrougarske Monarhije su automatski postali Oficiri Kraljevina SHS. Drugi Sv.Rat :Prvi otpoceli antifasisticku Borbu u Hrvatskoj u proljece 1941 prvi sastanak Krndijsko Pakrackog Kotara i prve akcije na podrucju Slavonije,a prije toga prva akcija partizana u selu Lisicine. Oslobodili Jugoslaviju sa Sunarodnjacima naravno sa vama koji ste borbu otpoceli tek krajem 1942 kod Siska u Selu Brezovica.Prvi Hrvatski Partizanski odred. Tako da se za nas znalo od Kosovskog Boja pa na ovamo. A sto se tice vas napisi par primjera pa da vidimo koliko ste dicni bili ,mozemo poceti od Kralja Dmitra Zvonimira . A onaj sto napisa da je Srbima bila Hrvatska u Srcu mene zanima koja Hrvtaska vi ste bili samo dio Austrougarskog Crastva i nista vise. Tek od prvog Sv.Rata ste postali djelomicno samostalni tj dobili ste Banovinu.

VL
TV
tvrtko3
22:03 13.07.2010.

Čuj brgr, raspravljati sa srpskom mitomanijom uzaludan je posao, Potvrdio si što sam i rekao od kosovske bitke 14.st. pa do srpskih ustanaka 19,st bili ste pokorni stanovnici turskog carstva. A i tad je već bilo na izdisaju. U vrijeme kada se odigrala gore navedena bitka tek ste se počeli doseljavati na ova područja. I ja tebi sad mogu govoriti o Nikoli Šubiću i Sigetu o Frankopanima i Zrinskim o kliškim uskocima o bitkama za Sisak i Karlovac o Petru Jurišiću o sinjskim alkarima, o bitci za Bihać tamo negdje 1596 kada pada u turske ruke o Vuku Mandušiću iz drniškog kraja ( Hrvatu da ne misliš da je Srbin ) o polaganom padanju današnje zapadne Bosne koja se i tursko doba zvala turska Hrvatska itd itd Ali ti si zadojeni srpski redikul koji vjerojatno neku svoju osobnu frustraciju lječi idiotskim komentarima o nekakvom srpskom ekskluzivitetu na vojničku prošlost.Glupo.

VL
Avatar Bjeda
Bjeda
13:22 14.07.2010.

Tvrtko ti si lud

VL
BR
brgr
16:11 14.07.2010.

Ajde moze pricaj mi o Petru Jurisicu i Sinjskim Alkarima idi malo dolje pa ih pitaj koje godine su priznali Papu i sta su bili prije toga. Pitaj te iste Ljude koji su dosli iz Sinja i naselili se oko Zumberka cije imaju porijeklo i koja ima je vjera bila i zasto su sada Grkokatolici. Pitaj Hrvate oko Garesnice koju su slavu slavili i kad su presli na Katolicanstvo. Otidji u Austrisku Becku knjiznicu i izvadi spisak granicara koji su dosli sa prvom Seobom Srba i koja su sela presla na Katolicanstvo. Otidji u Manastir Krku pogledaj ispis Srba iz Pravoslavne Crkve iz 17 stoljeca.koje porodice i koja sela su presla na Katolicanstvo. Pricaj mi o Papinskom Samitu iz kraja 19 vjeka gdje se Srbi Katolici i Hrvati stavljaju pod jedno i dobivaju naziv Hrvati,Sokci i Bunjevci. I mogao bi dalje da pricam ali evo neka ti ovo bude pocetak. Idi u Krizevce ima jedna velika Crkva u Centru Grada Grkokatolicka pitaj ih kad su pounijaceni. Znas li koliko Srba je imalo Oficirsku Uniformu Austrugarske Monarhije i kad su morali da predju na Katolicanstvo da bi to uopste i bili oficiri. Ima u tome jako puno istine,a ustalom tkoje napisao Hrvtasku Himnu Lijepa nasa Domovino. Josip Runjanin ja mislim da je i on bio granicar ili je iz takve obitelji.

VL
BR
brgr
16:16 14.07.2010.

Vuk Mandušić je bio srpski uskočki vojvoda (harambaša) u Dalmaciji (okolina Šibenika) iz 17. vijeka, koji je ratovao u službi Mletačke republike protiv Turaka, za vrijeme Kandijskog rata. U mletačkim izvorima se spominje kao pravoslavni Morlak (Vlah), kako su tada nazivali Srbe. Sa svojim četama je prodirao na tursku teritoriju, pljačkao i ubijao Turke. Poginuo je u borbi s njima 1648. kod utvrđenja u Zečevu. Vuk Mandušić je jedan od likova u Njegoševom Gorskom vijencu

VL
AG
Agramer198
16:17 14.07.2010.

Pa očito vam je bilo jako loše doma pa ste dolazili tu k nama... Ali gost je svejedno gost, a vi ste naše gostoprimstvo zloupotrijebili kad ste napali RH. Stoga mir i koncentracija na Kosovo da ne bi i bez toga ostali u potpunosti

VL
BR
brgr
16:21 14.07.2010.

Ja ne govorim o Ratu koji se desio sad nego o povijesti na tlu Hrvatske .

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.