Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petar Ćirić osuđen na 15 godina robije za mučenja i ubojstva na Ovčari

U kaznu koju mu je izrekao žalbeni sud u Beogradu uračunata je i kazna od 10 godina zatvora koju mu je izrečena u pravostupanjskoj presudi Okružnog suda u Novom Sadu
25. studenoga 2014. u 15:29 32 komentara 7196 prikaza
petar ćirić
Foto: Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije

Petar Ćirić osuđen je danas na 15 godina zatvora za sudjelovanje u ratnom zločinu na Ovčari, odnosno u mučenjima i ubojstvima 193 ratna zarobljenika kod Vukovara 21. studenog 1991. godine.

U kaznu koju mu je izrekao žalbeni sud u Beogradu uračunata je i kazna od 10 godina zatvora koja mu je izrečena u prvostupanjskoj presudi Okružnog suda u Novom Sadu, piše B92.

Žalbeni sud usvojilo je žalbu Tužiteljstva za ratne zločine Srbije i preinačio kaznu iz prvostupanjske presude kojom je Ćirić bio osuđen na 20 godina zatvora.

– Prvostupanjski sud povrijedio je kazneni zakon time što je okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, imajući u vidu da, u skladu sa zakonom, ta kazna nije mogla prijeći 15 godina zatvora – naveo je na Žalbeni sud na službenim stranicama objašnjenje donesene odluke.

Ćirić je osuđen jer je s pripadnicima jedinice ''Leva supoderica" mučio i tukao hrvatske ratne zarobljenike koji su bili primorani protrčati kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari. Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odvezeni na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao je u njih i ubio ih. Po povratku s Grabova, ispred hangara na Ovčari sudjelovao je i u strijeljanju posljednje skupine desetak ratnih zarobljenika.

Ratni zarobljenici bili su iz redova hrvatske policije i dobrovoljačkih jedinica koji su prethodno dali oružje pripadnicima JNA u Vukovarskoj bolnici nakon čega su predani srpskim postrojbama.

Za ubojstva više od 200 hrvatskih civila do sada je u Srbiji osuđeno 15 osoba na ukupno 207 godina zatvora.

>>Petar Ćirić: Ne znam gdje se nalazi Ovčara, nikada nisam bio tamo

>>U Beogradu uhićen Petar Ćirić – krvnik s Ovčare

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • makotako:

    srbija je znala da kazni i sa 25 god teskog zatvora, albance za citanje knjiga "nedozvoljenih" ili za proteste...no sada o 193 ubijenih hrvata nesto je sprijecava..i da nije kandidat za eu,i uspavane Hrtvatske vlade ne bi ni formalno sudila ... prikaži još!ila ubicama ,koje su djelo pocinili u Hrvatskoj

  • takitako:

    kadija ti..kadija ti sudi ....u ovom slucaju srbi i "srbija" i ubija i sudi.

  • karambita:

    Svatko normalan covjek bez obzira na vjeru i naciju moze postaviti samo jedno pitanje...pobiti tolike ljude i dobiti samo 15 godina zatvora je udarac na covjeka kao ljudsko bice. Kad bi podjelili tih 15 godina na onoliko zrtava koliko je ... prikaži još! ovaj mamlaz pobio iz hira, bilo bi zanimljivo vidjeti koliko vrijedi jedan zivot. Sramota, a sta drugo. Trebao je dobiti najmanje 40 godina bez pomilovanja..ali pravda ko pravda-nepravda