Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločini

U Beogradu uhićen Petar Ćirić – krvnik s Ovčare

ovcara
Patrik Macek/PIXSELL
26.10.2012.
u 18:17

Očekuje se da će sudski postupak protiv Ćirića, koji je u rukama srbijanskog pravosuđa, početi 15. studenoga

Srbijanska policija u Beogradu je uhitila Petra Ćirića zbog ratnog zločina počinjenog na Ovčari u studenom 1991. godine, doznaje HRT. Kako je Ćirić uhićen u Srbiji, gdje je već održano suđenje optuženima za zločine na Ovčari, očekuje se da će se i sudski postupak protiv Ćirića voditi pred tamošnjim Specijalnim sudem za ratne zločine. Prema nekim spoznajama taj sudski postupak započeo bi 15. studenoga ili svega nekoliko dana prije nego što se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ratnog zločina počinjenoga na Ovčari gdje su strijeljana 193 civila, ranjenika i branitelja.

Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužitelja za ratne zločine, rekao je medijima da se Ćirić tereti za događaje u hangaru Velepromet, gdje je bilo zatočeno na tisuće Vukovaraca i gdje su mnogi mučeni i ubijeni, te za pogubljenja na Ovčari gdje je Ćirić bio u streljačkom vodu.

– Koliko znamo, Ćirić je do rata radio u Vupiku a tijekom rata bio je pripadnik dobrovoljačke postrojbe Leva supoderica - rekao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije danas je priopćenjem potvrdilo da je Ćirić, koji je nazivan Pero i Pero Cigan, uhićen. Prema navodima optužnice on je rukama i nogama udarao po raznim dijelovima tijela zarobljenike koji su bili primorani da protrče kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari, nanoseći im tjelesne povrede.

- Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odveženi na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao je u njih i tako ih strijeljanjem lišio života. Po povratku sa Grabova, ispred hangara na Ovčari, sudjelovao je i u strijeljanju poslednje skupine od desetak ratnih zarobljenika - navodi se u priopćenju Tužiteljstva.

Ćirić će na glavnu raspravu biti priveden iz KPZ Sremska Mitrovica, gdje se nalazi na izdržavanju kazne, po presudi Okružnog suda u Novom Sadu. Za ratni zločin na Ovčari Tužiteljstvo za ratne zločine do sada je postupalo u ukupno tri predmeta. Od 20 optuženih osoba pravomoćno ij je osuđeno 15 na ukupno 207 godina zatvora dok je pet osoba oslobođeno.

Komentara 16

VI
viluk007
09:57 28.10.2012.

" Video sam svojim očima kako Ustaše kolju srpsku nejačad i od njihovih zubića prave neke ogrlice na koje još ugrade križić, to možete da visite na fotografijama koje su snimili hrabri srpski borci" To pročita Dušanka Kalanj na njihovoj televiziji. Tome povjeruje čitav srpski narod i nije čudo da onda rade grozote koje su radili u ratu. To je njihova propaganda oduvijek. Laž i laž i samo laž a na kraju svake laži obavezno naglase kako su to činjenice.

Avatar deepwater
deepwater
18:51 26.10.2012.

...to little, to late ...

ZE
zeljkonl1
18:27 26.10.2012.

Kao Srbin nemam nikakve zamerke da se kazni ako je odgovoran za svoja dela.Ubiti ranjene i bolesne kategoricki osudjujem!I ne samo on vec i njegovi saborci isto moraju odgovarati za to delo.Ja im sigurno nisam dao zeleno svetlo da u ime mene to cine.Tacka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije