Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzeji Hrvatskog zagorja

Pet zagorskih muzeja više neće biti pod istom kapom

Muzej
Foto: Boris Ščitar
26.02.2014.
u 12:06

Goranku Horjan je na čelu MHZ-a zamijenila Vlasta Krklec, koja tvrdi kako se s Muzejima dosad upravljalo centralistički te da će se zalagati da se svatko sa svojim programom i sadržajima sam izbori na tržištu

Dosadašnja ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja koji pod svojom kapom okuplja pet najvećih zagorskih muzeja Goranka Horjan, razriješena je dužnosti ravnateljice i na njeno je mjesto Ministarstvo kulture, temeljem natječaja, imenovalo dosadašnju ravnateljicu Muzeja krapinskih neandertalaca Vlastu Krklec. Na natječaj su se javile obje, a u Zagorju se govori kako se Vlasta Krklec javila na nagovor nekih ljudi iz Ministarstva kulture. Priča se naime kako je V. Krklec sjela na mjesto ravnateljice kako bi provela razdvajanje muzeja. Navodno je u pitanju i politička nepodobnost Goranke Horjan, koja je deset godina bila na čelu Muzeja, jer se posljednjih mjeseci aktivno uključila u rad Nacionalnog foruma Nikice Gabrića, gdje je izabrana i za potpredsjednicu.

Okretanje EU fondovima


- U programu razvoja Muzeja ponudila sam nastavak dosadašnjeg uspješnog načina poslovanja i još snažnije okretanje prema izvorima financiranja iz europskih i strukturnih fondova. Da bi to bilo provedivo, potrebna je ustanova sa solidnim financijskim mogućnostima, budući da manji projekti za prijave imaju limite između milijun i deset milijuna eura i na njih se ne mogu javljati ustanove bez odgovarajućeg ljudskog i gospodarskog potencijala. U programu moje protukandidatkinje predviđa se razdvajanje i osamostaljenje ustrojenih muzeja. Na taj se način isključuje uravnotežen razvoj svih destinacija. Mislim da će to imati i veliki utjecaj na čitavu Županiju, koja će dugoročno izgubiti ukidanjem jedne tako dobro pozicionirane cjeline - rekla je G. Horjan. Dodala je kako joj je Vlasta Krklec ponudila mjesto voditeljice Muzeja seljačkih buna, no obzirom na različitost pristupa koji se odnosi na dugoročni razvoj, to nije mogla prihvatiti. Na upit o svom političkom angažmanu odgovorila je kako je sretna što su njen trud i rad prepoznali ostali ljudi, pa se nalazi i na listi za EU parlament Nacionalnog foruma, a radi li se o političkoj smjeni kaže kako je simptomatično da se ona dogodila baš u trenutku njenog političkog angažmana.

Neka se svatko pomuči

Nova ravnateljica Vlasta Krklec kaže kako je svaki od pet muzeja koncipiran na različit način iz kojeg se upravljalo centralistički. - Temelj mog programa je da se svaki muzej u svojoj sredini mora na terenu i sadržajima koje će ponuditi, sam izboriti na tržištu te da se jače poveže s lokalnom zajednicom. Svatko se mora malo i pomučiti, a ne da se samo čeka na novac koji će se dobiti iz državne blagajne - rekla je V. Krklec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije