Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2019. u Županji

Pet osoba i dvije tvrtke optuženi za smrt 14-godišnjakinje: Preminula nakon udisanja ugljičnog monoksida

Ilustracija
Ilustracija/Tomislav Miletic/PIXSELL
20.12.2021.
u 12:41

Petero optuženika tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, za koje je Kaznenim zakonom predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina

Pet osoba i dvije tvrtke, jedna iz Vinkovaca te jedna iz Županje, optuženi su zbog smrti 14-godišnjakinje koja je 3. ožujka 2019. preminula u Županji zbog udisanja ugljičnog monoksida u kupaonici stana. 

Kobne večeri djevojčica se otišla istuširati, a kada se nije javljala, brat je pozvao majku koja je provalila vrata. Iako ju je majka pokušala reanimirati, djevojčica je preminula. U tom stanu živjeli su nešto više od dva mjeseca, a nitko im nije spomenuo da postoji problem s plinom, pišu 24sata

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru 60-godišnjaka i 54-godišnjakinju tereti da su od 11. travnja 2017. do 3. ožujka 2019. u Županji, kao vlasnici stana u stambeno-poslovnoj zgradi, odgovorni za stanje i sigurnost plinske instalacije, a 42-godišnjaka i 51-godišnjaka, kao ovlaštene predstavnike distributera plina sedmookrivljenog trgovačkog društva, da su prilikom periodičnog pregleda plinskih instalacija 11. travnja 2017. u stanu okrivljenih vlasnika propustili primijeniti odredbe svih pozitivnih zakona i pravilnika.

To su propustili učiniti iako su bili svjesni da je u prostoru kupaonice instaliran plinski uređaj tipa B11, koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije, da je ugrađen odsisni ventilator i da je potrebno isključiti opskrbu plinom dok se on ne ukloni te odstrane i drugi utvrđeni nedostaci zbog neredovitog servisiranja plinskog uređaja i nepostojanja atesta dimnjačara.

Muškarca (29) tereti se da je 12. lipnja 2018., obavljajući poslove dimnjačara u trgovačkom društvu, protivno Odluci o organizaciji i djelovanju dimnjačarske službe grada Županje, propustio provjeriti dozračivanje u prostoru kupaonice, iako je bio svjestan da je u njoj ugrađen plinski uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj je, suprotno odredbama Tehničkog pravilnika o dimnjačarstvu, ugrađen odsisni ventilator. Kako navodi Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru, tereti ga se da je okrivljenim vlasnicima stana propustio izdati upozorenje i obavijestiti opskrbljivača plinom da prekine isporuku plina dok se dimovodni odvod ne dovede u ispravno stanje.

Dimnjačare, 42-godišnjaka i 51-godišnjaka, tereti se da su znali kako u slučaju istodobnog rada ventilatora i plinskog bojlera postoji opasnost od povrata dimnih plinova, no unatoč tome nije prekinuta isporuka plina niti su okrivljeni vlasnici stana iako su upozoreni ispitnim izvještajem od 11. travnja 2017. na smanjenu sigurnost radi utvrđenih nedostataka koje je potrebno hitno otkloniti i da je instalacija u pogonu isključivo uz odgovornost vlasnika, a propustili su obaviti redovito servisiranje plinskog uređaja po ovlaštenom serviseru.

– Tereti ih se da su svi, pristajući time ugroziti živote i zdravlje stanara koji su u stanu boravili, propustili učiniti radnje iz svoje nadležnosti, pa je navedeni plinski uređaj u takvom stanju bio u uporabi do 3. ožujka 2019., kada je, u večernjim satima, upravo zbog nepravilne ventilacije i neispravnosti plinskog bojlera došlo do stvaranja po život opasne koncentracije ugljičnog monoksida koje je udisalo dijete (2005.) te preminulo zbog trovanja – navodi se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva Vukovar.

Petero optuženika tereti se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti za koje je Kaznenim zakonom predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina, navode 24sata. 

VIDEO PU Međimurska o obiteljskom nasilju nad majkom i bebom Piškorovcu

Komentara 3

AM
Ambar
14:43 20.12.2021.

Bože moj koliko života i obitelji je ugroženo i nesretno u ovoj situaciji. Ne razumijem zašto nije zakonom obavezno postaviti ditektor za ugljični monoksid u ovakvim prostorijama. Barem takve stvari danas postoje. Strašo. Educirati i obavještavati vlasnike nekretnina o tomeme pa i u nekoj od tv emisija bih puno pomoglo. Da su tu spravicu imali svi bi bili danas sretni. Ne ulažemo u sitnice koje jako puno znače i koriste. Žalosnoa sam zbog ovoga.

Avatar Crorašar
Crorašar
13:53 20.12.2021.

Fušeraj i "Kako ćemo-Lako ćemo". I zatvor i novčane kazne!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije