Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klinika u Prištini

Pet Kosovara osuđeno zbog ilegalnih transplantacija organa

Kosovo suđenje
Reuters/PIXSELL
29.04.2013.
u 19:41

Na slobodu je pušten bivši kosovski ministar zdravstva Ilir Rrecaj, koji je tijekom suđenja priznao da je znao za ilegalne transplantacija bubrega koje su se obavljale u klinici u Prištini 2008. godine, no negirao je da ih je prikrivao.

Europski sud u Prištini osudio je pet liječnika na kazne do osam godina zatvora zbog ilegalnih transplantacija organa, piše France24.

Na slobodu je pušten bivši kosovski ministar zdravstva Ilir Rrecaj, koji je tijekom suđenja priznao da je znao za ilegalne transplantacija bubrega koje su se obavljale u klinici u Prištini 2008. godine, no negirao je da ih je prikrivao.

Obavili najmanje 30 ilegalnih transplantacija bubrega

Najvišu kaznu od osam godina zatvora dobio je ugledni prištinski urolog Lutfi Dervishi zbog "organiziranog kriminala i trgovine ljudima". Njegov sin Arban Dervishi dobio je sedam godina i tri mjeseca zatvora, dok je još troje optuženika dobilo između jedne i tri godine robije.

U optužnici je stajalo da je najmanje 30 ilegalnih vađenja i transplantacija bubrega obavljeno u kosovskoj klinici Medicus 2008. godine. Policija je pretražila kliniku nakon što se jedan turski državljanin srušio u zrakoplovnoj luci u Prištini dok je, nakon što su mu izvadili bubreg, čekao povratak u Istanbul.

Kupovali za 15, a prodavali za 100 tisuća dolara

Organizacija je donore bubrega tražila među siromašnima u državama istočne Europe i središnje Azije. Obećavali su im oko 15 tisuća eura za organe, dok bi "kupci" za njih morali platiti i do 100 tisuća dolara. Organi su uglavnom "presađivani" bogatim Izraelcima. U optužnici je stajalo da je glavni čovjek iza cijele operacije bio izraelski državljanin Moshe Harel, dok je organe u klinici vadio turski liječnik Yusuf Sonmez koji je optužen u Turskoj.

No, njima se nije sudilo u Prištini, jer nisu bili dostupni sudu.

>>Nataši Kandić sumnjiva priča o vađenju organa na Kosovu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije