Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAVNA TAJNICA UN-A

Inicijativu protiv Vesne Pusić potpisali Demo, Rašković... Grbin: Ne znaju što rade

Pero Ćorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: Tea Romić, Hina
15.04.2016.
u 15:16

Neprihvatljiva nam je izjava premijera da stoji iza Vesne Pusić, ako je Vlada iza toga stala, mi nećemo biti dio te Vlade ili neka nas izbace ili ćemo izići sami – jasan je Ćorić.

Saborski zastupnik i glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić počeo je danas u Saboru prikupljati prosvjedne potpise protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a i dosad ih je skupio 18. Dopis u kojem stoji da kandidatura Vesne Pusić nema ni legalitet ni legitimitet, potpisali su dosad svi zastupnici Kluba zastupnika HSP-a AS, članovi Domoljubne koalicije iz raznih stranaka, ali i neki zastupnici Mosta. Ćorić očekuje da će skupiti 20-30 potpisa koje s objašnjenjem zašto ne podržavaju Pusić planira poslati Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a te svim članicama Vijeća sigurnosti.

– Nakon što sam čuo izjavu premijera Tihomira Oreškovića da Vlada podržava kandidaturu Vesne Pusić, želim pokazati da se mi od nje ograđujemo. HSP AS nitko nije kontaktirao i pitao podupiremo li mi njenu kandidaturu, mi je ne podupiremo ni za predsjednicu kućnog savjeta, a kamoli za glavnu tajnicu UN-a. Ja kao osoba nisam suicidalan, ali prije bih digao ruku na sebe nego za Vesnu Pusić – kaže Ćorić te dodaje da bi premijer morao biti oprezniji s takvim izjavama.

Kaže da nisu našli ni jedan pisani trag da je ova Vlada donijela odluku da podržava kandidaturu Vesne Pusić.

Inicijativu su potpisali i Miodrag Demo (BM 365) i zastupnik srpske nacionalne manjine Mirko Rašković. Ćorić očekuje da će inicijativu potpisati i Mostovi zastupnici, već ju je potpisao Ivica Mišić iz te stranke, no potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak kaže kako inicijativu nije potpisao niti to namjerava učiniti.

"Most nije o tome odlučivao na Nacionalnom vijeću, prema tome ostaje ono što je Vlada rekla o tome i ja vam ne mogu ništa drugo reći. Ne znam je li neki mostovac to potpisao i o tome ne mogu govoriti. Osobno nisam ništa potpisao i ne namjeravam", poručio je Podolnjak.

Njegov stranački kolega Miro Bulj tvrdi, pak, da Most ima jedinstven stav o kandidaturi Vesne Pusić te kako je ne smatraju najboljim izborom za tu funkciju jer je tijekom Domovinskog rata Hrvatsku optužila za agresiju na BiH.

Inicijativu je potpisalo i nekoliko HDZ-ovih zastupnika, a oni koji to nisu učinili, nisu željeli razgovarati s novinarima pa još nije jasno ima li Klub službeni stav o tom pitanju.

SDP-ov Peđa Grbin uvjeren je da zastupnici koji potpisuju inicijativu "ne znaju što rade".

– Mislim da je kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, bez obzira na to kako ona završila, dobra za RH jer je to prilika da na jednom tako važnom mjestu govorimo o nekim našim politikama i nekim našim stavovima, a oni koji je bojkotiraju i ruše iz Hrvatske jednostavno ne znaju što rade. Mislim da se tu premijer Orešković izdigao i pokazao da ipak s vremena na vrijeme zna postupiti kao predsjednik hrvatske Vlade, a ne marioneta u nečijim rukama – kazao je Grbin.

Njegovu inicijativu, osim dijela zastupnika, podržavaju i tri veleposlanika te biskup Vlado Košić.

– Mi joj ne možemo oduzeti kandidaturu, iskoristila je zakonski vakuum tako da ju je kandidirala tehnička vlada Zorana Milanovića, a ova Vlada nije joj mogla oduzeti tu kandidaturu. Ona je zato ostala kandidat i mi joj na ovaj način oduzimamo i legitimitet i legalitet. Nema pravni legalitet jer je kandidirana u praznom prostoru, a legitimitet joj nije dao hrvatski narod. Mi imamo obvezu reagirati i dati svoj doprinos da ona ne bude izabrana. Ona je 2001. godine kao dio Račanove vlade uz veliku potporu Stipe Mesića izjavila da je Hrvatska izvršila agresiju u BiH, to je nanijelo nemjerljivu štetu hrvatskoj diplomaciji i Hrvatskoj u svijetu – objašnjava Ćorić te naglašava da "netko tko je izvršio veleizdaju svog naroda ne može imati njegovu potporu".

– Zato nam je neprihvatljiva izjava premijera da stoji iza Vesne Pusić. Ako je Vlada iza toga stala, mi nećemo biti dio te Vlade ili neka nas izbace ili ćemo izići sami – jasan je Ćorić.

O potpori kandidaturi Vesni Pusić, dodaje, nije razgovaralo ni Vijeće za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije, kojemu bi upravo takve odluke trebale biti radni zadatak.

– Ono mjesec i pol dana ne radi ništa, komunikacija je kao tiha misa, na našim klubovima zastupnika ovo nije spomenuto. Mi smo očekivali da joj nitko ne da potporu, ali sada ćemo napraviti sve da je se ne izabere – zaključuje Pero Ćorić te najavljuje konferenciju za novinare iduću srijedu gdje će objaviti koliko je potpisa prikupio.

>>'U potpunosti se ograđujemo od Oreškovićeve najave da Vlada podržava Vesnu Pusić'

Komentara 218

GU
General_U
13:08 15.04.2016.

moj pero ne tvrdim ja bez veze da komunisti vladaju u hrvatskoj većsedamdeset jednu godinu,a vesna je od onih komunjara koja radi protiv hrvatske gdje god to može dok je bila ministarka spoljnih poslova više je radila u korist naše štete za račun srbije nego englezići francuzi ili bilo tko drugi fa.. of tim.

MA
Maja28
12:52 15.04.2016.

I ja bih potpisala.

TP
trias politica
13:27 15.04.2016.

Bravo. Ne treba nam u UNu netko tko širi jugopropagandu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije