Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Treba li nam moratorij zbog ideje o novoj ploči u Jasenovcu?

Jedino je razumno u tišini čekati preporuke stručnjaka, a ne rješenja “preko koljena”
09. rujna 2017. u 18:12 30 komentara 2000 prikaza
HOS
Foto: Željko Gašparović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Gotovo pa infantilno prkosna ideja Pere Ćorića (HSP AS) o postavljanju nove bezimene ploče poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu zapravo provocira potrebu da Vlada donese uredbu temeljem koje bi uvela moratorij na isticanje simbola koji mogu asocirati na bivše režime, sve dok se ne donese zakon kojim će odnos prema simbolima iz prošlosti biti cjelovito riješen uz pomoć nevladinih eksperata.

HOS-ova ploča dislocirana Ploča HOS-a skinuta, nitko zadovoljan

Reakcije na premještaj HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku najbolje govore koliko je dobro ili loše to kompromisno rješenje kojim su nezadovoljni svi koji su iščekivali radikalna rješenja pa i takve posljedice. A sve zbog toga što su bili navodno vođeni uzvišenim osjećajem za žrtve Jasenovca ili branitelje Domovinskog rata. A zapravo su vođeni isključivošću i zanemarivanjem tuđih osjećaja, čime samo dolijevaju ulje na ideološku vatru i pokazuju da im nije na srcu Hrvatska. Iako premještaj HOS-ove ploče, osim kupnje vremena za cjelovito i mirno rješenje, nema nikakav pravni i konstitutivni značaj, obje strane nameću svoja politikantska tumačenja. I baš ih briga za posljedice.

HOS-ov grb zbog “za dom spremni” nije slučaj, i to legalan, od jučer. Licemjerno je od svih koji su 27 godina šutjeli, sudjelovali u legalizaciji ili koji nekoć na vlasti nisu ništa učinili što sada inzistiraju na brzim i isključivim rješenjima.

Njihovo inzistiranje na tomu da taj pozdrav ima samo jedno, ustaško značenje čini ih samo odgovornijima. Nekima je pak izazivanje kaosa i cilj jer bi tada imali krucijalni dokaz bujanja fašizma u Hrvatskoj.

HOS
1 / 22
Skinuli su HOS-ovu ploču u Jasenovcu!

Iako je dr. Franjo Tuđman bio svjestan svih implikacija i opasnosti koketiranja s ustaštvom, radi “mira u kući” u ratnom kaosu posegnuo je za kompromisnim rješenjem očuvanja, a ne podrivanja obrambenih potencijala. Neki “generali” i njemu danas zamjeraju nedostatak odlučnosti. Jedino razumno i danas je u tišini čekati preporuke stručnjaka, a ne rješavati “preko koljena” s tko zna kakvim posljedicama.

ploča HSP AS Pero Ćorić: Opet ćemo postaviti ploču HOS-a u Jasenovcu Vlado Košić Biskup na Facebooku Košić: 'Živjela srpska Hrvatska! Quo vadis Croatia?' Trg Republike Hrvatske Nino Raspudić Za kakve smo ploče spremni?
kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl