Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Perkovića Njemačkoj predajemo na Plesu

Njemačko savezno državno odvjetništvo poručilo je da do danas poslijepodne nije primilo odluku o izručenju i nisu komentirali slučaj
22. siječnja 2014. u 19:53 11 komentara 3019 prikaza
Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Josip Perković može biti predan Njemačkoj u svakom trenutku, a predaja će biti obavljena u Hrvatskoj, najvjerojatnije na zagrebačkom aerodromu – izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Njemačko savezno državno odvjetništvo do danas poslijepodne nije primilo odluku o izručenju, poručili su, odbijajući komentirati slučaj. Tek kada i ako dobiju pravomoćnu odluku, pokrenut će se postupak dovođenja.

– Njemačka je obaviještena, od nje se očekuje zahtjev, a sve skupa mora biti napravljeno u roku od deset dana, osim ako ne nastupe posebne okolnosti zbog kojih bi došlo do privremene, vrlo kratke, odgode roka za izručenje – rekao je pak Ostojić objasnivši da je ispravan termin predaja, a ne izručenje. Da će predaja njemačkoj strani biti obavljena na zagrebačkom aerodromu, Ostojić tvrdi na temelju dosadašnjih iskustava te kaže kako je to i najjednostavnije i najlogičnije rješenje iako dopušta mogućnost da bude i neki drugi dogovor, a o detaljima će se dogovoriti hrvatski i njemački odjeli S.I.R.E.N.E. (ureda za policijsku suradnju unutar europskog prostora).

Različite odluke županijskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici nisu ništa čudno i ne govore da je hrvatsko pravosuđe loše, smatra ministar pravosuđa Orsat Miljenić. – Ovaj zakon tek se počeo primjenjivati. U svakoj zemlji, kad krene, postoji nesklad, s vremenom se stvari usklađuju – rekao je ministar. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko za odluku Vrhovnog suda u slučaju Perković naglasio je da smo u pokušaju politike da upravlja pravosuđem pokazali da je Hrvatska pravna država, a prozvao je vladajuće zbog “neviđenog pritiska koji nas vraća u socijalizam”.

>>'Građanima se oduzima sloboda nezakonitim rješenjem Vrhovnog i Županijskog suda'

>>Europska demokratska pravila nisu potisnula stare udbaške običaje

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • MaJu:

  Ostojiću, kad ces osloboditi Marka Franciskovica? Nece valjda cekati dok i tebe sprovedu i osude?

 • santos008:

  Ostojicu pece li te savjest kad vidis sliku ,znas Ti na koju mislim.

 • Avatar Aristarh
  Aristarh:

  "Njemačko savezno državno odvjetništvo poručilo je da do danas poslijepodne nije primilo odluku o izručenju" ................. Da nije žalosno bilo bi smiješno. Kako sad drugovima nedostaje jedan diktator koji će reči e ne damo i kapak.