Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.01.2014. u 11:42

Država u kojoj se tzv. Vladin visoki izvor bavi odlukom suca Turudića morala bi se ozbiljno zabrinuti nad načelom o trodiobi vlasti.

Je li Udba stvorila Hrvatsku? Poslije višemjesečne čudnovate političke zavrzlame oko udbaša Josipa Perkovića, čak je i takvo pitanje legitimno. Da je velikogorički Županijski sud donio istu presudu kao i zagrebački, takvo bi pitanje bilo suvišno i napokon bi završilo među starudijama hrvatske povijesti. Oprečnost presuda spomenutih sudova produžila je trajnost toga pitanja o Udbi i Hrvatskoj. Još je u Jugoslaviji kružila zloguka tvrdnja: „Udba je naša sudba!“

U Hrvatskoj nema slične tvrdnje, ali ima sličnih mišljenja, tj. da je Udba i hrvatska sudbina. Stvoreno je i uvjerenje da su upravo nekadašnji udbaši bili presudni za uspostavu Hrvatske. Je li to uvjerenje utemeljeno ili je posrijedi samo lukava udbaška podvala? Nakon suprotnih sudskih odluka o slučaju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača dojam o postojanju udbaškoga načina mišljenja samo je pojačan. Kao što se nekad o ulozi Udbe razmišljalo u Jugoslaviji, bilo na političkoj ili pučkoj razini, slično se razmišlja i danas.

Činjenica da se DORH, kao zastupnik njemačkoga tužiteljstva, nije žalio na presudu koju je izgubio nego na presudu koju je dobio, neviđen je paradoks. Nešto se takvo valjda može dogoditi samo u postkomunističkoj Hrvatskoj.

Država u kojoj se tzv. neimenovani Vladin visoki izvor može bez posljedica baviti prvostupanjskom odlukom suca Ivana Turudića, koji je presudio da Perkovića treba izručiti Njemačkoj, morala bi se ozbiljno zabrinuti nad osnovnim demokratskim načelom o trodiobi vlasti. Posebno poslije prigovora toga istoga „visokog izvora“ da predsjednik Vrhovnog suda nema kontrolu nad svim sucima svoga suda! Čovjeku to valjda izgleda samorazumljivo!

Možda uzore za takvo mišljenje nalazi u prošlosti u kojoj je upravo Udba bila režimska uzdanica? Tada je moćna i sveprisutna Partija i tužila i sudila pa bi valjda i sada vladajućoj stranci trebalo dati kontrolu nad sudovima da sude kako vlasti odgovara. Možda se i podsvjesno uzor pronalazi u nekadašnjem ponašanju “najvećeg sina naših naroda i narodnosti“ koji je svojedobno sucima dobrohotno i demokratski poručivao da se “ne moraju držati zakona kao pijan plota“. Kada je časni čovjek, a tadašnji sudac Vladimir Primorac, odustao voditi montirani politički proces protiv Vlade Gotovca, Tito je njemu i malobrojnim sličnim kolegama poručio što misli o slobodi mišljenja i neovisnom sudstvu.

Nečasna se politička historija i danas ponavlja. Hrvati imaju dugu i uspješnu udbašku tradiciju. Ključna su mjesta u nekadašnjoj saveznoj i republičkoj Udbi imali: Ivan Krajačić, Ivan Mišković, Josip Manolić, Stanko Čolak, Pavle Gaži, Zdravko Mustač i Josip Perković. Pod posebnom paskom tih nazovihrvatskih kadrova bili su upravo Hrvati, napose hrvatska politička emigracija. Koliko je duga i dugovječna udbaška sjena najzornije se vidi po slučaju najpoznatijeg hrvatskog političkog emigranta Brune Bušića. Ni nakon toliko godina što je ubijen u Parizu ne zna se ništa o tome tko ga je ubio pa ni tko je njegovo ubojstvo naredio!

Okrajak te sjene vjerojatno je i poruka “visokoga izvora“ sucu Turudiću nakon prvostupanjske presude Perkoviću – da je njegova presuda pokušaj državnoga udara vodenim pištoljem! Stoga je i poruka europske povjerenice Viviane Reding da je demokracija očito dug proces, kada je Hrvatska posrijedi, potpuno osnovana. Stari način mišljenja blizak jugoslavenskoj antidemokratskoj prošlosti još je blizak moćnima i u sadašnjoj Hrvatskoj.

Apsurd je doveden gotovo do kraja pa se već utemeljila teza da je Udba zapravo i stvorila Hrvatsku. Ta je udbaška podvala prije svega zločesto podmetanje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Hrvatski udbaši nisu željeli Hrvatsku, no kada je ona ipak stvorena, prilagodili su joj se. Potom su Hrvatsku prilagodili sebi posijavši laž da su je oni zapravo i stvorili. Da još nisu utjecajno onemoćali, pokazala su i nedavna suđenja Perkoviću i Mustaču. Hrvatska je očito otporna politička sorta. Nakon hrvatskog ulaska u EU europska demokratska pravila nisu potisnula stare hrvatske udbaške običaje.

Komentara 2

AM
ameris
12:00 22.01.2014.

Pitajte majke u crnom,mlade udovice,djecu bez očeva,porušene domove...pitajte grobove mladih hrvatskih junaka diljem domovine ..pitajte njih : Tko je stvorio domovinu Hrvatsku ? Ovi krvoloci,narodni izdajnici i njihovi slijedbenici opet bacaju otrovnu maglu u hrvatski narod nebi li ,i na ta način ,umanjili svoje beznađe i očaj ! Udba i njihovi politički kamufleri su iznutra izjedali Hrvatsku,to čine i danas .Krvavim se očnjacima bore za svakog svog komunjera jer svaki če u bezdan povuči još nekog.UDBA je kukavčji i zločinački okot kojem se ne smije pripisivati i najmanje dobro po Hrvatsku !

ĆA
ćaćaća
11:54 22.01.2014.

svi odgovori perkovića u njemačkoj svest će se na jednu rečenicu..radio sam po naređenju pretpostavljenoga...a taj pretpostavljeni je "slučajno" oslobođen u hrvatskoj..eto zašto je mustač oslobođen u vg..opet su odbaši izigrali njemce i hrvatsku javnost tj hr narod kojemu su ovi drugari nanosili zlo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije