Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josip Perković u rujnu svjedoči na suđenju Gavriloviću

Perković je predložen jer je početkom 90-ih radio i kao pomoćnik ministra obrane te je upoznat s načinom na koji se nabavljalo oružje za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata
12. srpnja 2018. u 14:31 4 komentara 314 prikaza
Foto: Peter Kneffel/dpa
Pogledajte galeriju 1/2

Josip Perković, bivši šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi, koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, svjedočit će na suđenju Đuri Gavriloviću, optuženom za ratno profiterstvo.

Odlučilo ja tako sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Renate Miličević, usvojivši dokazni prijedlog Gavrilovićeve obrane. Perković je predložen jer je početkom 90-ih radio i kao pomoćnik ministra obrane te je upoznat s načinom na koji se nabavljalo oružje za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

Gdje si bio'91? Domovinski rat ispričan kroz sjećanja građana RH

Naime, u optužnici protiv Gavrilovića, tužiteljstvo tvrdi da je on tvornicu Gavrilović kupio novcem koji je bio namijenjen obrani Hrvatske i to nakon što mu Jozo Martinović, bivši ministar financija, koji je u međuvremenu preminuo, omogućio da do tog novca dođe.

Perković, s kojim je Gavrilovićeva obrana kontaktirala preko njegovog odvjetnika, pristao je svjedočiti, a to je svjedočenje zakazano za 19. rujna. Trebao bi svjedočiti videolinkom, no isto tako je moguće da i on i Zdravko Mustač, koji je s njim osuđen u Njemačkoj, do tada budu izručeni Hrvatskoj.

Zdravko Mamić Optužno vijeće Uskok traži pritvor za Mamića i u drugom postupku, a obrane izuzeće sudaca

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo kazao je da je procedura njegovog izručenja Hrvatskoj već pokrenuta.

- Dobio sam obavijest od njemačkog saveznog tužiteljstva da su dali nalog sudu da odu do Perkovića u zatvor i od njega uzmu izjavu o tome želi li biti izručen Hrvatskoj. Pretpostavljam da to vrijedi i za Mustača.

Kada njih dvojca daju tu izjavu, ona je neopoziva. Oni žele biti izručeni Hrvatskoj, pa je lako moguće da ih se i izruči do 19. rujna za kada je zakazano svjedočenje u postupku protiv Gavrilovića - kazao je Nobilo.

Georg Gavrilović RATNO PROFITERSTVO Svjedok: Gavrilović je bio pouzdanik RH koji je nosio torbe s novcem u strane banke

Njemačka bi Hrvatskoj trebala poslati i presudu protiv Perkovića i Mustača, a Nobilo smatra da bi se to moglo dogoditi istovremeno kada i njih dvojica budu izručena. Kada stigne presuda preuzet će je zagrebački Županijski sud te je uskladiti s našim pravosuđem.

Kako Hrvatska nema kaznu doživotnog zatvora, Perkoviću i Mustaču ta će se kazna zamijeniti, najvjerojatnije onom od 15 godina zatvora.

- U njemačkoj presudi već piše kada oni trebaju izaći iz zatvora, a prema njemačkom i hrvatskom zakonu primjenjuje se kazna koja je vrijedila u vrijeme počinjena djela. A to je 15 godina zatvora - kazao je Nobilo.

>> Svjedok: Gavrilović je bio pouzdanik RH koji je nosio torbe s novcem u strane banke

1 / 9
Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

 • rimac444:

  Kada će konačno naše društvo pokrenuti lustraciju i osloboditi društvo najgoreg karcinoma društva, titovih zločinaca, udbaša i njihovih sljedbenika. Zločinac i udbaš Perković zna dovoljno da se zakotrlja ta lavina čišćenja društva

 • Avatar UHROAP
  UHROAP:

  idemo lagano domino efektom.. rusi sve pred sobom.. jedan za drugim! udba na dozivotnoj u Njemackoj. Danke Deutschland

 • Helena:

  Naravno da to neće biti tako kako Nobilo kaže. Njemačka sigurno neće bivše šefove Udbe izručiti zemlji koja ih je štitila.