Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROČIŠTE U TRAVNJU

DORH tuži Peović zbog nečega što mnogi političari rade: 'Nikada nisam čula da je jedan zastupnik dobio ovakvu tužbu'

Zagreb: Okrugli stol digitalne platforme i Zakon o radu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.03.2023.
u 12:05

Medijski je standard da se ljude na dan izbora pozove na birališta. Jedino Radničkoj fronti to očito nije dozvoljeno i proglašava se kršenjem izborne šutnje - komentirala je saborska zastupnica Radničke fronte

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužni prijedlog protiv saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović zbog kršenja izborne šutnje na dan 26. svibnja 2019. godine kada su se održavali izbori za Europski parlament. Naime, Peović je toga dana, kao i velika većina njenih kolega političara, na društvenim mrežama objavila svoju fotografiju na kojoj ubacuje listić u glasačku kutiju, ali s porukom: "Danas sam bila na biralištu. Pozivam sve obespravljene da osim ulica iskoriste sva ostala raspoloživa sredstva, pa i alate kapitalističke tzv. demokracije u borbi za radnu većinu".

Obavijest o kršenju izborne šutnje od strane Peović DORH-u je stigla od Državnog izbornog povjerenstva, a koje je, što proizlazi iz obavijesti DIP-a dobilo anonimnu prijavu protiv Katarine Peović na dan izbora putem maila. Kako nam je kazala sama Peović već je dobila i poziv za ročište koje bi se trebalo održati 3. travnja, a bude li proglašena krivom da je doista kršila izbornu šutnju čeka je novčana kazna u iznosu od 10 do 30 tisuća kuna.

Peović je optužni prijedlog poprilično iznenadio jer, kaže, nije napravila ništa drugačije od onoga što na dan izbora rade više-manje sve njene kolege. Štoviše, fotografiju s birališta na dan glasovanja redovito objavljuju i najmoćniji političari u državi, a na dan glasovanja sve televizijske kuće, kaže, emitiraju snimke s birališta na kojima se vidi kako političari glasaju, a nakon kojih u kameru pošalju i poruke biračima da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo.

- Nikada nisam čula da je jedan zastupnik dobio ovakvu tužbu. Medijski je standard da se ljude na dan izbora pozove na birališta. Jedino Radničkoj fronti to očito nije dozvoljeno i proglašava se kršenjem izborne šutnje. Ovo je tipična SLAP tužba kojih se sad već dosta nagomilalo kada je u pitanju Radnička fronta- kaže Peović koja podsjeća i kako je na isti dan kada je netko nju anonimno prijavio DIP-u zbog kršenja izborne šutnje tadašnji predsjednik DIP-a Đuro Sessa davao izjavu na medije u kojoj je ustvrdio i kako je institut kršenja izborne šutnje relikt prošlosti. Da ironija bude još veća, kaže, taj isti DORH koji sada nju poziva na ročište i koji protiv nje diže optužni prijedlog konstantno se žali da nema dovoljno ljudi i sredstava kada ih se proziva da ne reagiraju ili presporo reagiraju u slučajevima kada je u pitanju korupcija.

Foto: Facebook/Andrej Plenković

Peović kaže kako je najlakše nekoga opaliti po džepu, ali i dodaje kako njena stranka novca nema jer imaju samo jednog saborskog zastupnika, nju, i dodaje kako već godinama novčani iznos koji prima kao zastupnica, a koji prelazi njena primanja koja je dobivala na fakultetu gdje je zaposlena, daje svojoj stranci i kako je riječ o iznosu od dvije do četiri tisuće kuna svaki mjesec.

-Nisam još uzela odvjetnika. Srećom javljaju mi se odvjetnici da bi me branili pro bono pa se vjerojatno neću morati braniti sama što bi u protivnom napravila- kaže Peović.

VIDEO Katarina Peović podržala radnike Čistoće

Komentara 4

KO
konfederacija
13:35 23.03.2023.

najstrožije kaznit i po mogućnosti protjerat iz države

SA
Sarkastičar
13:14 23.03.2023.

Po takvim uspješnim zakonima DORH i USKOK su osudili i presudili pokojnog gradonačelnika kriminalca za sve prijave protiv njega kojih je bilo preko 400.

LL
lijepa_li si
20:43 23.03.2023.

zastupnica u hrvatskom saboru, krši zakon i buni se. strahi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije