Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAD U MIROVINI

Evo kada penzioneri koji rade ne moraju plaćati porez na dohodak

Josip Aladrović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
06.05.2019.
u 13:54

Osobni odbitak od 3800 kuna može se promjenom na PK kartici koristiti i za plaću i za mirovinu

Kako sve više umirovljenika radi, u prvi plan dolaze i njihove porezne obveze. Onog trena kad se zaposle, plaća umirovljenika oporezuje se kao i plaća ostalih radnika. Svi porezni obveznici, bilo da su zaposleni ili su u mirovini, imaju poreznu PK karticu u kojoj se evidentiraju podaci o uzdržavanim članovima i eventualnom korištenju osobnog odbitka kod više isplatitelja.

Mirovine niže od 3800 kuna oslobođene su plaćanja poreza na dohodak, zbog čega većina umirovljenika ne plaća porez na dohodak. Zaposleni umirovljenik može smanjiti poreznu objavu tako što će otići u Poreznu upravu gdje će mu poreznici na njegovoj PK kartici podijeliti osobni odbitak na dva isplatitelja - mirovinski zavod i tvrtku gdje se zaposlio.

Umirovljenici na iznos mirovine koji premašuje 3800 kuna ili dohodak koji ostvare honorarno putem ugovora o djelu inače plaćaju samo 50 posto poreza na dohodak, pa porezni stručnjaci savjetuju umirovljenicima koji se zaposle da veći dio odbitka (ili do iznosa buduće plaće) koriste u tvrtki jer će tako plaćati manje poreza. Primjerice, umirovljenik s 2400 kuna mirovine uopće ne plaća porez na dohodak, a ako uz mirovinu radeći 4 sata zaradi 1800 kuna bruto, na cijeli bruto iznos platit će 24 posto, odnosno 432 kune poreza na dohodak.

Takva obveza može se izbjeći podjelom osobnog odbitka, tako da 1800 kuna koristi kao zaposleni, a preostalih 2000 kao umirovljenik. U tom će slučaju platiti 96 kuna poreza na mirovinu, ali neće platiti nikakav porez na plaću, te će podjelom osobnog odbitka uštedjeti 336 kuna. U protivnom, tu bi razliku dobio za godinu dana povratom poreza.   

Berba kamilice u Virovitici

Komentara 1

CH
chupakabra
20:51 06.05.2019.

Kako ste to divno smislili, bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije