Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET PUTA BRŽE OD ZVUKA

Pentagon ima novo moćno hipersonično oružje: Protivnik ne stigne ni reagirati

Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein/PIXSELL
1/6
27.10.2022.
u 11:33

Projektili jure brzinama koje su i pet puta veće od brzine zvuka, oko 6200 km/h

Američka vojska i mornarica u srijedu su u Virginiji izvele desetak uspješnih lansiranja novog hipersoničnog oružja, priopćio je Pentagon, poručivši kako je test bio uspješan, javlja Reuters. 'Sandia National Laboratories' proveo je test iz NASA-inog centra Wallops Flight u Virginiji, koji je procijenio komunikacijsku i navigacijsku opremu hipersoničnog oružja, kao i napredne materijale koji mogu izdržati vrućinu u 'realističnom hipersoničnom okruženju', navodi se u priopćenju američke mornarice.

Ova vrsta hipersoničnog oružja lansira se iz rakete u gornjoj atmosferi prije nego što krene prema svojoj meti brzinom pet puta većom od brzine zvuka (oko 6200 km/h).

SAD i njihovi globalni suparnici ubrzali su proizvodnju hipersoničnog oružja, iduće generacije naoružanja, koja protivnicima oduzima vrijeme reakcije i njihove tradicionalne mehanizme obrane, piše Reuters.

Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Test u srijedu imao je za cilj potvrditi buduće aspekte mornaričkog konvencionalnog brzog udara (CPS) i vojnog hipersoničnog oružja dugog dometa (LRHW).

Američko novo oružje, piše Reuters, razlikuje se od drugih hipersoničnih oružja koja troše zrak, pritom koristeći tehnologiju scramjet motora i veliku brzinu vozila za prisilno komprimiranje ulaznog zraka prije izgaranja kako bi se omogućio kontinuirani let pri hipersoničnim brzinama.

Velike kompanije kao što su 'Lockheed Martin Corp' i 'Raytheon Technologies Cor' već rade na razvoju sposobnosti američkog hipersoničnog oružja.

Video - Na Ukrajinu ispaljeno 75 projektila, Zelenski: Pokušavaju nas uništiti i izbrisati s lica zemlje

Komentara 62

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
13:08 27.10.2022.

rusko oružje na papiru i testovima izgleda savršeno, ali kad krene primjena u ratnim uvjetima situacija je bitno drugačija, što vidimo u ukrajini. ameri s druge strane testiraju svoje oružje i na mane pa ako jednom prođe sve probe onda znaju da je kako treba biti. rusi od straha pred nadređenima mane skrivaju i to ih košta kao sada na bojištu u ukrajini

DU
Deleted user
12:06 27.10.2022.

Treba, neka se zna da i druga strana to ima. Tako se neće nitko iole razuman odlučiti na krajnji potez. Strah jednih od drugih osigurava opstanak ljudske vrste. Mi smo takva vrsta da nam je eto to potrebno, ne možemo razumom.

Avatar gremo20
gremo20
13:03 27.10.2022.

rusi jesu možda prvi razvili hipersonično oružje, ali uzalud im to jer usporedba efikasnosti USA/Rusija oružja najbolje se vidi u ukrajini. rusija je izvukla sve najbolje što ima osim nuklearki pa ih ukrajinci svejedno rasturaju s drugom klasom zapadnog oružja. da NATO/USA stavi na bojište svoje prvoklasno oružje, od ruske vojske ne bi ostalo ništa...no bolje da se to ne dogodi jer teški poraz rusa konvencionalnim oružjem vjerojatno bi ruse gurnuo prema nuklearnom oružju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije