Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED

Josić: U Vukovaru očekujemo 20.000 ljudi

tomislav Josić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/2
13.10.2018.
u 11:06

'Pozivamo građane da nam se pridruže, ali i da se suzdrže od bilo kakve politizacije i strančarenja', rekao je Josić

Oči cijele Hrvatske, a prije svega vladajućih, uperene su prema Vukovaru, gdje se od 14 sati održava prosvjed kojim se želi upozoriti na šutnju i nedovoljno kvalitetan rad državnih institucija kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina. Iz nekog razloga odmah po najavi prosvjeda pojavio se strah da se radi o pokušaju rušenja Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, a samim tim i nagađanja tko stoji iza organizacije prosvjeda.

Prosvjed se održava i u vrijeme kada je procurila informacija da su inicijative za raspisivanje dvaju referenduma, zbog raznih nepravilnosti, propale. Stoga se pojavio dodatni strah od politiziranja sutrašnjeg prosvjeda.

Obraćanje stradalnika

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je inicijator prosvjeda i koji se u proteklih mjesec dana susreo s brojnim pritiscima kako bi ga otkazao, pozvao je hrvatsku javnost da se pridruži Vukovaru i ukaže na nerad institucija. Penava je za Večernji list rekao i kako prosvjed nema nikakve veze s Milijanom Brkićem i da nije uperen protiv Vlade, ali i da je ovo crta ispod koje Vukovar i Vukovarci neće ići kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina. Okupljenima bi se trebali obratiti ratni stradalnici koji će iznijeti svoja svjedočanstva, kao i sam Penava.

– Pozivamo građane da nam se pridruže, ali i da se suzdrže od bilo kakve politizacije i strančarenja. Prosvjed nije uperen protiv Vlade niti bilo koga drugoga, nego želim ukazati na nerad onih koje plaćamo. Gotovo su sve stranke dosad na neki način sudjelovale u Vladi i svi vidimo koliko su napravile – rekao je predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić.

Od dana najave prosvjeda do danas Penava je bio suočen s raznim pokušajima opstruiranja. Naišao je na “šutnju” Zagreba, ali i otvoreno protivljenje HGZ-a i Hvidre čiji je predsjednik Josip Đakić jučer kazao da od tisuća njihovih članova na prosvjed odlazi 35 članova Hvidre koji će u Vukovaru biti neprepoznatljivi.

Očekuju 20.000 ljudi

– Udruge bi trebale biti neovisne i apolitične, ali vidimo na djelu da to baš i nije tako – rekao je Josić. Kazao je i kako na prosvjedu očekuje oko 20.000 ljudi, ali i da je taj broj zapravo najmanje važan.

– Svi ti ljudi koji sutra budu u Vukovaru znaju sve probleme na koje mi ukazujemo, ali oni tu ne mogu ništa učiniti. Više učiniti mogu oni koji sutra neće doći u Vukovar i sve ovo njih ne zanima – zaključio je Josić.

>> Pogledajte kako izgleda vukovarska svakodnevica

Komentara 47

Avatar dmitarX
dmitarX
21:51 12.10.2018.

Ne pravdaj se jugovićima, ko ih beje!

DU
Deleted user
21:44 12.10.2018.

Inače, Penava, zaboli koga briga za Aneminjov megalomanski ego. Inače, Penava, umjesto da se baviš isključivo meritumom prosvjeda ti se baviš onim čime se prosvjed ne bavi: egom kralja štakora. Dakle, Penava, ponavljaj: Prosvjed je protiv prikrivanja, zataškavanja i ne procesuiranja ratnih zločinaca da bi HDZ imao tri Poopyjeve ruke.

IL
ilijan
23:02 12.10.2018.

Zločinci šetaju Vukovarom i naše pravosuđe to nijemo promatra. Gradonačelniče pokreni sutra nešto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije