Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMPLICIRAN ZAHTJEV OBNOVE

Penava: Obnova Vodotornja kasni zbog stanja operative i grešaka na projektu

Vodotoranj - Vukovar
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
05.11.2019.
u 15:25

Radovi na vukovarskom Vodotornju trebali su biti završeni do ovogodišnjega Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, no daleko su od završetka.

 Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u utorak je hrpom neistina ocijenio napise u dijelu medija da zbog njegove opstrukcije kasne radovi na obnovi vukovarskog Vodotornja, ističući da radovi kasne zbog stanja operative i grešaka na projektu. 

 Radovi na vukovarskom Vodotornju trebali su biti završeni do ovogodišnjega Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, no daleko su od završetka, a Penava ocjenjuje da bi Vodotoranj, za čiju je obnovu osigurano oko 39 milijuna kuna, mogao biti završen do idućega Dana sjećanja.

 Istaknuo je da radovi kasne zbog stanja operative i grešaka na projektu, te odbacio prozivke da je dovedena u pitanje transparentnost raspolaganja prikupljenim novcem za obnovu.

 "Nakon glavnog projekta naručili smo i izvedbeni projekt kao još jedan razrađeniji, građevinsko-arhitektonski, a to smo tražili upravo da bi bili transparentni i mogli govoriti o rokovima obnove i cijeni“, rekao je Penava.

 Istaknuo je kako je riječ o kompliciranom zahvatu obnove, te da je bilo poznato da će neke stavke zahtijevati "određene izmjene koje projektant realno nije mogao sagledati, primjerice poroznost same betonske strukture".

Penava: Neke temeljne stvari projektant nije predvidio

 Nažalost, rekao je Penava, bilo je i temeljnih stvari koje je projektant previdio, a na drugoj strani je izvođač sa svojim problemima, pa tako na Vodotornju nisu postavljeni kranovi, a ima i drugih problema s dinamikom radova.

 Istaknuo je kako je grad kao investitor angažirao i projektanta i izvođača i nadzorni organ, "a zašto je u jednom trenutku Planum građenje na neprofesionalan način odlučio bez suglasnosti investitora dovesti medije i komunicirati s njima, to ostavljam profesionalnosti tvrtke“.

 "Čuli smo izjave da se grad petlja. Grad se ne bi petljao da je projekt u redu, no on nije u redu. Uvjeravam vas da kao investitor nećemo dozvoliti da priča krene u pravcu koji nije transparentan i maksimalno racionalan u smislu potrošnje novca“, poručio je Penava.

Bamburač: Projekt obnove Vodotornja nije adekvatno napravljen

 Đuro Bamburač, direktor vukovarske tvrtke Planum Građenje koja je angažirana na obnovi Vodotornja, ustvrdio je kako radovi kasne jer projekt obnove nije adekvatno napravljen, pa se tijekom izvođenja radova dodatno projektira što izvođaču stvara velike probleme.

 Dodao je kako to novo projektiranje dovodi do izmjena, a time i novih financijskih pokazatelja, odnosno novih cijena koje on investitoru treba dokazati, "a sve skupa traje dugo pa se time i radovi produžuju".

 "Ne mogu ljudi iz gradske uprave koji nisu kvalificirani dolaziti na gradilište i davati rješenja, za to postoje kvalificirani i odgovorni ljudi", istaknuo je Bamburač i dodao da su izloženi stalnim smetnjama i osporavanjima što za posljedicu ima usporavanje radova.

 

Ključne riječi

Komentara 11

BO
boovuu
23:22 05.11.2019.

Penava ocjenjuje da bi Vodotoranj, za čiju je obnovu osigurano oko 39 milijuna kuna, mogao biti završen do idućega Dana sjećanja. ---------------------------------- ali zbog narušene statike neće iz sigurnosnih razloga primati posjetitelje. zbog statike je zatvoren za posjetitelje 70-ih godina bačen novac..

DU
Deleted user
16:11 05.11.2019.

Tko od Hrvatina nije dobio dio provizije?

MO
moškov
15:48 05.11.2019.

To je odnos predsjednice plenkovica i jandrokovica prema hrvatskoj hirosomi ..gradu vukovaru...da su istinski drzavnici sagradili bi ako je moguce zbog terena 2x veci vodotoranj za kratko vrijeme...ali daleko su oni bili i budu od vodotornja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije