Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrana referenduma

Penava napao Ustavni sud: To je sprečavanje vrhunca demokracije!

Ivan Penava
Goran Ferbežar/PIXSELL
13.08.2014.
u 14:44

"Nespojivo je sa demokracijom da u jednom demokratskom sustavu i uređenju postoji nekakav organ kojima je omogućeno da mogu cijelom jednom narodu zabraniti izjašnjavanje"

- Odluka Ustavnog suda RH po pitanju dvojezičnosti je takva kakva jeste i u njoj ima svega. Za nas je ona svakako obvezujuća i ona se mora provesti. Međutim, sva ta priča oko dvojezičnosti nam nije bila potrebna, a i ova odluka ponovno Vukovar ističe kao grad slučaj. Ona ništa ne rješava nego samo produžava ovo stanje. Pronađen je nekakav kompromis ali nije bilo hrabrosti da se kaže što se trebalo reći - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je potom oštro prokomentirao odluku sudaca Ustavnog suda.

Zapitao se i tko ima pravo da u RH hrvatskom narodu reći da ne može reći svoj stav ili donijeti odluku po bilo kom pitanju. – Nespojivo je sa demokracijom da u jednom demokratskom sustavu i uređenju postoji nekakav organ ili tijelo, imenom i prezimenom 11 ljudi, kojima je omogućeno i koji si daju za pravo da mogu cijelom jednom narodu zabraniti izjašnjavanje po bilo kojem pitanju. Nespojivo je da postoji nekakav organ iznad samih građana koji može reći ovo može ili ovo ne može. Ovo je sprječavanje vrhunca demokracije i hinjenje demokracije - rekao je Penava.

"Žele nas prevesti žedne preko vode"

Govoreći dalje o odluci Ustavnog suda dodao je kako se građane i narod smatra maloumnima i da je zakonodavac odredio mentore, ili kako ih je nazvao čuvare demokracije, koji će donijeti konačnu odluku. – Pravo pojedinca je da donese i lošu odluku ili odabere lošu opciju. Uostalom imali smo u povijesti da su demokratskim načinom izabrani fašisti ili pak komunisti. Isto tako posljedice svega toga snosi isto to društvo. Ne rađa se čovjek, a kamoli narod, radi zakona nego se zakoni stvaraju i kreiraju radi čovjeka i naroda. Ovakvom odlukom žele nas prevesti žedne preko vode - rekao je Penava. Upitan od novinara je li to njegov osobni stav ili i stav HDZ-a rekao je da je to njegovo osobno promišljanje o odluci koja se tiče prije svih Vukovaraca.

Odlukom Ustavnog suda polovično su zadovoljni i u SDSS-u gdje kažu da su očekivali ovakvu odluku po kojoj je referendumsko pitanje proglašeno neustavnim. Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković kaže da je odlukom Ustavnog suda spašen ugled i obraz Republike Hrvatske i Vlade RH ali da je i nadalje ostalo na lokalnoj zajednici da se dokaže u smislu poštivanja manjinskih prava pripadnika srpske zajednice.

SDSS za što širu primjenu ustavnog zakona

– Mislim da bi u dijelu provođenja zakona mogli imati problema jer je sada teret prebačen na lokalnu zajednicu, a ona nije zrela da to pitanje riješi. Da je bila zrela ne bi ni došla do Ustavnog suda. Skeptičan sam jer teško je očekivati da će novi predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić, koji je do jučer bio glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, ocijeniti koja je to razina pravednosti kada su u pitanju pripadnici srpske zajednice. Isto je teško očekivati i od novog dopredsjednika vijeća Pilipa Karaule koji redovito prebrojava pripadnike srpske zajednice, a u isto vrijeme zaboravlja brojati pripadnike većinskog naroda - rekao je Milaković.

Najavio je i da će SDSS se zalagati za što širu primjenu Ustavnog zakona ali i da će pri tome uvažavati interese svih građana koji žive u Vukovaru.  

>>'Odluka Ustavnog suda temelj je za rješenje problema ćirilice u Vukovaru'

>>Grbin zadovoljan: Ustavnosudska odluka u cijelosti je vrlo važna

>>Vukovarski stožer: Nećemo odustati od svoje borbe. Žalit ćemo se Strasbourgu!

>>Referendum se neće održati, a u Vukovaru ne smije biti državne prisile zbog ćirilice

Komentara 164

TO
Toni12345
15:16 13.08.2014.

Penava, dobio si mandat. Sada nešto uradi za Vukovar ili će ljudi opet glasati sa Saboa.

NI
nisantoja
15:37 13.08.2014.

treba im ponoviti.............!!!!!!!!.............................Cirilica je uvedena Statutom grada Vukovara, od 16. srpnja 2009. godine, i to clankom 61. stavkom 3. koji glasi: "U skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i ovoga Statuta, pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravoravo slobodne uporabe srpskog jezika i cirilicnog pisma u društvenom i javnom životu, te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara." Od 29 vijecnika u tadašnjem Gradskom vijecu Vukovara 8 su bili Srbi, od kojih su trojica bili za uvodenje cirilice, a petorica protiv. . ####..... Za uvodenje cirilice glasovali su vijecnici HDZ (11), dvojica vijecnika - clanova današnjeg HSP dr. Ante Starcevic (2) i trojica vijecnika SDSS –a (3) ................................... . Trinaest SDP-ovih vijecnika bilo je protiv. ...#####.....................Obitelj Kremenko i banda kozoljuba je dobila što je tražila!....Dakle, biti ce provjere Domovnica u vukovarsko-srijemskoj zupaniji.??? .

TO
Toni12345
15:42 13.08.2014.

HDZovci bi ukinuli US. Ukinimo demokraciju i dajmo svu vlast HDZu. HDZovci svaki dan dokazuju narodu da su mentalni komunisti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije