Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Penali ako kvar ne uklone u roku

Osim odluke o izmjenama Pravilnika, Vijeće HAKOM-a će 12. srpnja odlučiti i o tome hoće li OIV odraditi prelazak na nove digitalne frekvencije čime će se ujedno osloboditi pojas za buduću dodjelu 5G frekvencija.
04. srpnja 2019. u 22:51 2 komentara 721 prikaza
Tonko Obuljen
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Novi set pravila koja će regulirati odnose potrošača i telekomunikacijskih operatora trebao bi biti finaliziran do sredine srpnja. Naime, završena je javna rasprava o izmjenama Pravilnika u kojima je HAKOM, regulator na tržištu telekomunikacijskih usluga donio niz novosti i ‘popravio’ postojeći pravilnik.

Mc'Donald's Zagreb ŠIRE POSLOVANJE Burgeri iz McDonald’sa od danas stižu i dostavom

Nakon što pregledaju pedesetak pristiglih prigovora i amandmana, Vijeće HAKOM-a donijet će konačnu odluku o tome kako će izgledati Pravilnik (Prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga). Kako stvari sada stoje, bit će to 12. srpnja na zakazanoj sjednici Vijeća. S obzirom na primjedbe koje se mogu vidjeti u e-Raspravama, na Pravilnik su reagirali Hrvatska udruga za zaštitu potrošača HUZP i Udruga za zaštitu prava potrošača Splitski potrošač, te od operatora Terrakom i Tele2.

Ako operator ne otkloni kvar u roku, korisnik ima pravo na raskid ugovora bez penala ili pravo na naknadu od 240 kuna po danu za najviše 15 dana HAKOM Pravo na naknadu za neotklanjanje kvarova u roku

Najveća novost koja je predložena jest uvođenje penala ako se kvarovi ne otklone u roku ili ako operator ne otkloni kvar (ovisno o vrsti kvara rokovi su od 3 do 15 dana), korisnik ima pravo na raskid ugovora bez plaćanja naknade zbog prijevremenog raskida ugovora ili pravo na naknadu od 240 kuna po danu za najviše 15 dana. Ta odredba, prođe li Vijeće, stupit će na snagu 1. siječnja 2020.

Osim odluke o izmjenama Pravilnika, Vijeće HAKOM-a će 12. srpnja odlučiti i o tome hoće li OIV odraditi prelazak na nove digitalne frekvencije čime će se ujedno osloboditi pojas za buduću dodjelu 5G frekvencija. 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    a kad je kvar na liniji, podzemnoj, pa se na duljini od cca 300 metara godinu dana ne može pronaći kvar, kako mislite da će jedan jedini operater koji to ima, riješiti u roku od 15 dana?! raskid ugovora je ... prikaži još! nebitan, nemate liniju i točka!