Postavljene ploče sa službenim imenom

Nakon što je otkriveno ime Pelješkog mosta, poznato je i kada se otvara za promet

Pelješki most
Hrvatske ceste
14.06.2022.
u 15:24

Pelješki most ili Most Pelješac prošao je tehnički pregled krajem siječnja ove godine kad se uočeni neki manji nedostaci koji su u međuvremenu uklonjeni

Napokon je poznat datum otvaranja Pelješkog mosta i 25 kilometara pristupnih cesta.Taj povijesni događaj zbit će se uz veliku svečanost 26. srpnja. Već neko vrijeme se govori da će most biti otvoren za promet krajem srpnja ove godine, a sad je otkriven i točan datum. Očekuje se da će na otvorenje mosta koji je spojio Hrvatsku stići u predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen te drugi europski čelnici. Službeno ime tog objekta je sukladno projektu Most Pelješac te su prekjučer s obje strane tog mosta ploče s natpisom: oznakom za most i natpisom Pelješac te i podatkom o njegovoj dužini: 2404 metara. No kolokvijalno je, otkako je začeta ideja o gradnji tog mosta, u javnosti usvojeno ime Pelješki most. Usto prema prijašnjim projektima taj most je nosio jedno vrijeme službeno ime i most kopno- Pelješac. Inače uobičajeno je da se objekti poput mostova i tunela nazivaju prema toponimima gdje se nalaze poput tunela Sveti Rok ili Mala Kapela. U javnosti se koristi izraz i Maslenički most iako je njegove službeno ime Most Maslenica. Isto tako je primjerice i sa Čiovskim mostom koji se službeno zove Most Čiovo. 

U međuvremenu bilo je dosta prijedloga s raznih strana kako bi se mogao nazvati Pelješki most ili Most Pelješac. Tako su neki predlagali da se zove most Fausta Vrančića, Olivera Dragojevića, a general Ante Gotovina je primjerice predlagao da se zove most Libertas. No iz Vlade i resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su se opredijelili da se most nazove po poluotoku Pelješcu i pri tome se uvijek koristili izraz Pelješki most u službenim istupima kako vladinih dužnosnika tako i predstavnika investitora Hrvatskih cesta. Stoga će zasigurno unatoč službenom imenu, koje se navodi u projektu, i dalje se koristiti u javnosti ime Pelješki most. Zasad je dakle službeno ime tog objekta most Pelješac ili  kolokvijalno Pelješki most, no moguće je da se u budućnosti neka duga Vlada ili možda i sadašnja odluči da ipak preimenuje taj najznačajniji most u Hrvatskoj. 

Pelješki most ili Most Pelješac prošao je tehnički pregled krajem siječnja ove godine kad se uočeni neki manji nedostaci koji su u međuvremenu uklonjeni. Sad se čeka završetak pristupnih cesta od Duboke do Sparagovića koje gradi Strabag i dionice od Sparagovića do Prapratnog koju gradi Avax. Na potonjoj dionici već je obavljen tehnički pregled, a na ostatku pristupnih cesta taj planirano je da se taj pregled obavi do 13. srpnja. Kod Prapratnog će se nove pristupne ceste spajati na postojeće pelješke ceste dok se ne dovrši stonska obilaznica, a što se očekuje da će se dogoditi do kraja ove godine. 

Ključne riječi

Komentara 55

CR
crocro
16:12 14.06.2022.

Zakonom treba urediti da kada se jednom dodijeli ime mostu, da se to ime ne može mijenjati kako dolaze slijedeće vlade i kada se tko sjeti, jer je to sramota i to se u svijetu ne radi. Most Pelješac je opravdano dodijeljeno ime mostu i nema nikakvih temelja da se drugačije zove i na taj način stvaraju animoziteti u pučanstvu kao i previranja oko imena. S dodjeljivanjem ovoga imena, poriča oko imena za sva vremena je završena i tako traba stajati u Zakonu. Dosta je sramote oko preimenovanja ministarstava, preimenovanja nadnevka Dana državnosti i sl. U svijetu se imena stoljećima ne mijenjaju a kod nas bi svaka vlast dodjeljivala ime po svojoj volji, a svijet nam se smije svako malo novim promjenama.

KO
koraknaprijed
15:47 14.06.2022.

Jednostavno i dobro ime,kome smeta nek ne prelazi .

KO
konyo
16:50 14.06.2022.

Bilo kako mu dali ime svi bi ga zvali peljeski most

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?