Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pejčinović Burić očekuje korak naprijed

'Razgovarat će se o regionalnoj suradnji u potrazi za nestalima, istraživanjima ratnih zločina i drugim pitanjima koja opterećuju odnose u ovoj regiji'
09. srpnja 2018. u 15:50 3 komentara 233 prikaza
Foto: Press Association/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je u ponedjeljak u Londonu na početku summita EU-zapadni Balkan da očekuje kako će se na dvodnevnom sastanku na vrhu napraviti korak naprijed u pitanjima važnima za budućnost regije jugoistočne Europe.

Angela Merkel i Viktor Orban Migrantska kriza Orban: Mađarska solidarnost ogleda se u ogradi na granici sa Srbijom i Hrvatskom

 Londonski summit održava se u sklopu Berlinskog procesa, inicijative koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi ohrabrila šest zemalja zapadnog Balkana da ustraju u provedbi reformi usmjerenih prema eurointegracijama. 

'Berlinski proces je prije svega proces za bližu suradnju država jugoistočne Europe - šest država zapadnog Balkana - i zemalja Europske unije među kojima je i Hrvatska, da u tom procesu pomognemo bržoj europskoj i euroatlantskoj integraciji tih naših susjednih država', rekla je Pejčinović Burić.

Angela Merkel NJEMAČKA Postignut konačni dogovor oko izbjeglica, izbjegnut raspad vladajuće koalicije

Ona je kazala da bi se na summitu trebalo razgovarati o 'važnim pitanjima za budućnost regije, prije svega kroz perspektivu uključivanja mladih u tu budućnost kroz međupovezivost, 'interconnectivity' među tim državama, kroz gospodarsku suradnju'. Također je rekla da će se razgovarati i o pitanjima koja su nasljeđe iz prošlosti.

'Razgovarat će se o regionalnoj suradnji u potrazi za nestalima, istraživanjima ratnih zločina i drugim pitanjima koja opterećuju odnose u ovoj regiji. Vjerujemo da ćemo danas napraviti još jedan korak (naprijed)', rekla je Pejčinović Burić.

Angela Merkel i Sebastian Kurz Zaštita granica EU spašava Schengen i zanemaruje Hrvatsku

Londonski summit peti je po redu sastanak na vrhu čelnika zemalja članica EU-a, predstavnika europskih institucija, te najviših dužnosnika zemalja s jugoistoka kontinenta koje žele postati članicama EU-a.
Šefovi diplomacija uključenih zemalja i drugi visoki dužnosnici u ponedjeljak bi također trebali razgovarati i o jačanju ekonomske stabilnosti, regionalnoj sigurnosnoj suradnji, te migracijama i jačanju dobrosusjedskih odnosa.
 Drugoga dana u utorak na summitu će se okupiti predsjednici vlada. Sastanak bi kao domaćin trebala otvoriti britanska premijerka Theresa May, a Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković.

PLENKOVIĆ Plenković i Solberg: Norveška podupire razvoj Hrvatske sa 100 milijuna eura

Na londonskom summitu sudjeluje šest balkanskih zemalja aspirantica za članstvo u Uniji - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska - Velika Britanija kao domaćin te Bugarska, koja je u svibnju 2018. u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • xy244:

    kada ce se hrvatska rijesiti potomaka dana gadosti i ostale jugojadije ?

  • dalibor.hren:

    Došli smo na rub provalije! Pejčinović Burič očekuje hrabar korak naprijed!!!

  • rotuutor:

    Ova je ministrica samo na papiru.Ona Anemicnom samo dodaje papire.