Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pedro Sánchez stigao u Zagreb

Ostvareno milijardu eura u trgovinskoj razmjeni, žele bolje povezati poduzetnike

Zagreb: Andrej Plenković i Pedro Sanchez nakon sastanka dali izjave za medije
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
06.10.2021.
u 18:44

Premijer Sanchez zahvalio se na pozivu i dobrodošlici te kazao kako će iduće godine biti godišnjica uspostave diplomatskih odnosa

Prvi put od osamostaljenja, jedan španjolski premijer je stigao u Hrvatsku u službeni bilateralni posjet. Pedro Sánchez sastao se s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, a nakon sastanka obojica su istaknuli dobre odnose dviju država i niz područja u kojima surađuju. Posebno su apostrofirali trgovinsku razmjenu od oko milijardu eura, no kriza uzrokovana pandemijom COVIDA-19 donekle je poremetila stanje, pa su premijeri poručili kako će raditi na dodatnom jačanju suradnje. - Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijarde eura, smatramo da je to dobro, međutim, imali smo oscilacija u vremenu COVID krize.

Razgovarali smo o tome kako da unaprijedimo suradnju, kako da naš privatni sektor što bolje surađuje, osobito kroz korištenje sredstava iz instrumenta EU sljedeće generacije -­ rekao je Plenković. Sánchez, socijalist koji je na vlasti od 2018., dodatno je istaknuo da fondovi EU-a mogu zemljama pomoći da potaknu i obnove ekonomije. Španjolska i Hrvatska nemaju otvorenih pitanja, no teme razgovora hrvatskog i španjolskog premijera ticale su se zajedničkih izazova. Hrvatska posjet Pedra Sáncheza koristi i da još jednom potvrdi svoju odluku o priključenju Schengenu i eurozoni, za što je španjolski premijer nakon sastanka još jednom dao podršku. Pitanje koje povezuje obje zemlje su i migracije, samo na različitim rutama , a jedan od kanala suradnje po tom pitanju je i kroz skupinu EU MED9, “mediteranski klub” kojemu su se Hrvatska i Slovenija pridružile prije nekoliko tjedana. Sánchez, dobar poznavatelj prilika na Balkanu, u Zagreb stigao iz Slovenije gdje je sudjelovao na summitu EU – Zapadni Balkan, pa je i ta tema bila na dnevnom redu.

Plenković je Sánchezu još jednom istaknuo koliko je važno da se kroz izmjene izbornog zakona osigura legitimna zastupljenost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u najvišim tijelima BiH, dok je španjolski premijer kazao kako zapadnom Balkanu treba dati ono mjesto koje mu pripada te ponovno pozvao na proširenje EU-a.Turizam je još jedna tema u kojoj dvije države mogu razmijeniti iskustva i vidjeti kako se, “nakon ove sjajne sezone koju smo imali”, što bolje pripremiti za narednu, a od važnosti je i suradnja na području obrane i sigurnosti te u nizu operacija, osobito na Mediteranu, podsjetivši da je Španjolska iduće godine domaćin sastanka na vrhu NATO-a.

Također, premijeri su apostrofirali suradnju na projektu DONES, koji je, kako su rekli, vrlo važan za budućnost energije, za smanjenje stakleničkih plinova. Španjolski premijer Sánchez se, nakon sastanka s Plenkovićem, susreo s predsjednikom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.      

>> VIDEO U Hrvatskoj će se uskoro proizvoditi Batmobile: Albert (22) je zaslužan za to! Pogledajte priču

Komentara 2

ŽE
žešćedjubre
02:16 07.10.2021.

Super. Oni izvezu u Hrvatsku hranu u vrijednosti milijardu eura a mi u španjolsku Luku Modrića od kojeg nemamo nikakve koristi i koji se ujedno ničeg nesjeća. Stvarno dobar poso sa španjolcima.

CO
coky
23:36 06.10.2021.

Jel bar rekao hvala za Luku Modrića ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije