Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupe u mreži zdravstva

Pedijatra nema čak 11% djece do sedam godina

22.02.2010., Varazdin - Poslijednjih mjesec dana sve vise djece obolijeva od vrticke bakterije, pedijatrica Mirjana Kolarek Karakas
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
09.09.2016.
u 00:15

Pedijatrijska skrb nije svugdje u Hrvatskoj jednako dostupna. U Splitsko-dalmatinskoj županiji liječnika nema 1000 djece

Javnozdravstvena mreža predviđa pedijatrijsku skrb za svu djecu u dobi do sedam godina, nakon čega moraju prijeći k liječniku obiteljske medicine. Siniša Varga zagovara pedijatrijsku skrb za svu školsku djecu i to aktiviranjem školske medicine, koja bi se povezala s pedijatrima.

– U svaku školu planiramo uvesti visokoobrazovanu medicinsku sestru i koja bi u svakodnevnom kontaktu s djecom prepoznavala moguće probleme, ali i sudjelovala u zdravstvenom odgoju – iznosi. Istodobno bi trebalo, kaže, pojačati broj pedijatrijskih specijalizacija, kako bi za četiri godine dobili novih 200-tinjak pedijatara i “pokrili” i školsku djecu.

Školski dispanzeri prošlost

– Pedijatre treba približiti “kućnom pragu” jer roditeljima je važno ima li dijete pedijatrijsku njegu, pa je to svakako važan segment demografske politike – ističe Varga. Skrb pedijatra nije jednako dostupna u RH: ima je 89% predškolske djece, a sve je nedostupnija.

Splitski DZ nije osigurao novac za 9 odobrenih specijalizacija iako neki pedijatri idu u mirovinu

U Splitsko-dalmatinskoj županiji Dom zdravlja nije osigurao novac za devet odobrenih pedijatrijskih specijalizacija, a dio “starih” liječnika odlazi u mirovinu. Brojka od tisuću tamošnje djece bez pedijatara povećat će se.

– Medicinska sestra u školama bio bi korak naprijed, govori splitska pedijatrica dr. Denis Mladinić Vulić, dopredsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora.

– No, koncept školskih dispanzera napušten je i teže je sada se vraćati na njega, pogotovo jer valja sačuvati sustav pedijatrijske skrbi koji se urušava. Specijalizacija iz obiteljske medicine predviđa samo tri mjeseca pedijatrije, podsjeća.

– Budućnost školske medicine vidimo kroz provođenje preventivnih pregleda i edukacije te provođenja programa cijepljenja, kaže HDZ-ov tehnički ministar Dario Nakić.

– Naš cilj je pojačavanje uloge medicinskih sestara, ponajprije magistara sestrinstva u provedbi mjera školske medicine – poručuje Nakić, dodajući kako će nedostatak 50-ak pedijatara popuniti raspisivanjem novih natječaja dodatnom stimulacijom za rad u nedovoljno razvijenim područjima RH.

Školska bi medicina trebala skrbiti i za studente i srednjoškolce

Ines Strenja Linić

Most smatra da treba povećati broj pedijatara do kraja osnovnoškolskog obrazovanja. – Specijalistima školske medicine treba omogućiti i liječenje srednjoškolaca i studenata izvan mjesta prebivališta. Oni imaju svoje liječnike u mjestima gdje žive, a medicinsku skrb traže na hitnim prijmima u mjestu studiranja – upozorava Ines Strenja Linić.

Specijalizacije – planirati

Pametno se zalaže za očuvanje zdravstvenog standarda u kojem djecu liječe pedijatri. – Specijalizacije iz pedijatrije treba dugoročno planirati, a zdravstveni odgoj, edukaciju i preventivu treba provoditi jačanjem postojećeg sustava školske medicine.

>> Ugledni pedijatar s Mayo klinike u KBC-u Zagreb: Carey nas uči kako bolje pomoći našim malim bolesnicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije