Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogradnja

Za bebe u Sv. Duhu nagodinu više mjesta, ortopediju sele u novu zgradu

newborn girl
Foto: Thinkstock
1/3
02.04.2016.
u 08:30

U prostoru koji će se osloboditi napravit će i pet standardnih boksova za rađanje te jedan koji će biti namijenjen dodatnim zahtjevima trudnica

Nedostatak kapaciteta u rađaonici u KB-u Sveti Duh već od sljedeće godine trebao bi biti prošlost.

Najkasnije do svibnja 2017., naime, ortopedski odjel, koji je “podstanar” u Klinici za ginekologiju i porodništvo, i to na istom katu na kojem je rađaonica, trebao bi se iseliti u novu zgradu koja je trenutačno u izgradnji. Prostor koji će se osloboditi suvremeno će urediti, a napravit će i pet standardnih boksova za rađanje te jedan koji će biti namijenjen dodatnim zahtjevima trudnica.

Rađanje u bazenu

– Već sada imamo upite za rađanje na lopti, u bazenu... a ovom sobom nastojat ćemo udovoljiti tim zahtjevima. Cilj nam je pratiti svjetske trendove u zdravstvu – kaže ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Mladen Bušić. U bolnici se godišnje rađa 3000 djece u tri postojeća boksa. – To je tisuću dojenčadi po boksu. A europski standard je 500 – ističe Bušić. Ortopedski odjel tako će nakon više od stotinu godina dobiti svoje prostore.

– Još 1911. ortopedska bolnica izgrađena je da Kajfešovu brijegu, mjestu na kojem danas stoji klinika koja je tada djelovala na glavnom gradskom trgu kao Zakladna bolnica. Premjestili su je tek 1931. na današnje mjesto, a mala ortopedska bolnica postala je ortopedski odjel unutar klinike. Privremeno. I to “privremeno” traje do danas – kaže ravnatelj Bušić.

Ortopedija će biti u novoj zgradi od tri kata na oko 500 kvadrata, smještenoj na sjevernoj strani bolnice. Istodobno, na njezinoj južnoj strani srušili su staru ruiniranu zgradu patologije, na čijem će mjestu nastati nova, također na tri kata te oko 800 četvornih metara. Proširit će i Zavod za bolesti srca i krvnih žila.

– Ondje smo dosad također imali deficit sa sobama. Tako ćemo u boljim uvjetima moći zbrinuti pacijente koji dolaze iz zapadnog dijela Zagreba. Velika je to stvar s obzirom na činjenicu da 50 posto smrti uzrokuju upravo bolesti srca – ističe Bušić. Gradilište je jučer obišao i gradonačelnik Milan Bandić, s obzirom na to da Grad Zagreb financira dogradnju.

– Vrijednost projekta je 30 milijuna kuna. Dogodila se pogreška jer je izvođač kao rok na natječaju stavio dvije godine, no to mora biti gotovo prije kako bismo iduće godine krenuli u projekt koji će riješiti i nedostatak parkirališnih mjesta na brijegu – kaže Bandić.

Četiri operacijske dvorane

Na mjestu zgrade uprave trebala bi niknuti podzemna garaža s novom dnevnom bolnicom, a projekt je vrijedan, dodaje gradonačelnik, između 40 i 50 milijuna kuna.

– Građevinsku dozvolu dobili smo prije nekoliko mjeseci, a vrijedi dvije godine. Projekt bi trebao obuhvatiti garažu sa šest etaža pod zemljom i tri iznad za dnevnu bolnicu. No, s obzirom na to da je teren ukopan, zgrada ne bi trebala puno stršiti – kaže ravnatelj Bušić.

Projekt će financirati Grad i Holding, dok će po izgradnji garažu preuzeti Zagrebparking, a dio iznad zemlje KB Sveti Duh.

– Bolnica će imati 50 postelja, četiri velike operacijske dvorane i dijagnostičko-terapijske sadržaje koji će se obavljati u bolnici – kaže Bušić. Novac za bolničku opremu, vrijednu 4 milijuna eura, osiguran je iz fondova EU putem Ministarstva zdravlja.

Komentara 4

DU
Deleted user
09:56 02.04.2016.

Balija, trebala si dati nekom Hrvatu da pročita i ispravi: veli se NA Svetom duhu a ne U Svetom duhu! ... i nije Kajfešov brijeg nego BREG!

ES
esmeron
13:02 03.04.2016.

Dva kriminalca Bandić i Bušić koji ne poštuju zakone, propise i pravilnike. Bilo bi zanimljivo da netko pročešlja natječaje za nabavu aparature, ove i prijašnje dogradnje bolnice. I jedan i drugi se ponašaju kao da su grad i bolnica njihovo vlasništvo. Nadam se da nakon izbora 2017 oba otići u vječni zaborav ili još bolje Remetinec.

DU
Deleted user
23:45 03.04.2016.

O majku mu staru i nagodinu i podgodinu, nisu bebe nego novorođenčad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije